Ботев и Левски не можаха да спукат топката за 0:0

За първи път от 1979 година насам в мача помежду си Ботев (Пловдив) и Левски не можаха да си отбележат гол в сравнително скучен първи двубой от 19-ия кръг на А група на стадиона в тренировъчната база на „канарите“ в „Коматево“.

Пъртово полувреме бе равностойно и се изигра на високи обороти, макар и без чисти голови положения, но след почивката домакините се прибраха плътно в собствената половина, докато „сините“ нямаха никакви футболни аргументи, за да стигнат до победен гол.

Разочароващото нулево равенство маркира трети пореден двубой на Левски без победа далеч от София и дори без отбелязан гол, след като „сините“ записаха поражения с 0:1 от Берое и Пирин.

Ботев се съвзе след няколко неубедителни мача, но новият треньор Николай Костов остава без победа като домакин. Това е второто равенство между двата тима този сезон след 1:1 в първия кръг, като Левски спечели домакинството си на „Герена“.

„Сините“ реално се връщат на върха в А група с 35 точки, но Лудогорец има 34 и днес от 16:30 часа има гостуване на Литекс. Ботев е осми с 19 пункта.

В първия четвърт час от срещата темпото бе високо, макар и без да се създаваха чисти голови положения. И двата тима обаче бяха амбицирани да притискат съперника и да организират скоростни атаки, като първият точен удар бе в актива на Левски след центриране отляво на Мики Орачев и изстрел с глава на Роман Прохазка, който обаче хвана подготвен стража на Ботев Виктор Голас.

В 20-ата минута Ботев на два пъти застраши вратата на Боян Йоргачевич, но първо Веселин Минев изчисти остро центриране на Грегори Нелсън преди футболист на Ботев да може да го засече, а след това вратарят на "сините" отрази удар с глава на Пламен Николов.

В следващите минути играта остана равностойна, без да се стига до опасни ситуации в двете наказателни полета. И двата тима не успяваха да разчупят стереотипа на мача с някое нестандартно изпълнение, като два опита за извеждащи пасове на Бедоя в наказателното поле за Мики Орачев завършваха с неточни центрирания на последния. Защитата на "сините" пък се справяше със сервираните топки в пеналтерията от страна на домакините.

Хитър извеждащ пас на Георги Костадинов в наказателното поле за Живко Миланов можеше да доведе до нещо интересно, но Кифуети блокира десния бек на Левски, след което и Голас отклони центрираната към Китамбала топка.

В 42-ата минута Бедоя реши да стреля пред границата на пеналтерията и отправи нелош удар, който мина на по-малко от метър встрани от вратата - най-опасният изстрел в рамките на първата част.

В първите десетина минути на второто полувреме Ботев прие играта изцяло в собствената половина и Левски на два пъти застраши вратата на домакините. Бедоя с опасно центриране отдясно видя как топката рикошира и минава на сантиметри от гредата, оплитайки се във външата страна на мрежата. Секунди по-късно пък далечен изстрел на Георги Костадинов бе отразен в корнер от не много убедителния Голас.

С включването на Божидар Краев Левски стана още по-активен по левия фланг, но това не носеше позитиви на тима, просто защото на върха на нападението нямаше достатъчно класен играч, който да се възползва от предоставените му топки. "Сините" доминираха териториално, но Ботев съвсем съзнателно предпочиташе да се брани, въпреки че реално не биваше застрашен достатъчно.

В 79-ата минута Джереми де Ноойер стреля от около 25 метра в опит да направи нещо различно, за да стигнат "сините" до гол, но топката профуча на сантиметри от гредата, а и Голас се метна в правилната посока и бе готов да отрази при нужда.

Преди мача

В „Коматево“ са ангажирани 150 цивилни и над 1200 униформени полицаи, което е изключително сериозна бройка дори за мач с такъв заряд. В Пловдив положението е изключително нагнетено, въпреки че става въпрос за нормално спортно събитие, а не за съмнения за терористични атаки.

С оглед на вчерашните събития обаче и стрелбата във фен-магазин на Ботев, бройката на полицаите не е толкова изненадваща. Също така МВР е засякъл сигнал за организирани физически сблъсъци между двете агитки и е мобилизирал много сила, за да предотврати ексцесии.

Левски е на второ място с 34 точки, колкото има и Лудогорец, който от 16:30 часа днес гостува на Литекс в друго дерби от кръга. Ботев е осми с 18 пункта и има защо да се притеснява за оцеляването си.

Състави:

Ботев: Виктор Голас, Радослав Терзиев, Пламен Николов, Йордан Христов, Филип Филипов, Милен Гамаков, Лъчезар Балтанов, Мариян Огнянов, Серкан Юсеин, Рихави Кифуети, Грегъри Нелсън

Левски: Боян Йоргачевич, Максимилиан Карнер, Аймен Белаид, Живко Миланов, Веселин Минев, Георги Костадинов, Джереми де Ноойер, Мигел Бедоя, Роман Прохазка, Мики Орачев, Линел Китамбала