Левски „се отпуши“ с два гола срещу Славия

Левски се върна еднолично на върха в А група в 17-ия кръг, след като спечели 132-рото издание на столичното дерби срещу Славия с 2:0 на стадион „Георги Аспарухов“. „Сините“ постигнаха повечето си успехи в елита до момента с минимален резултат, но срещу този съперник „се отпушиха“ и ги пронизаха с две великолепни попадения преди почивката.

Роман Прохазка с красив прехвърлящ удар от над 20 метра се разписа на празна врата в 16-ата минута, след като вратарят Марио Кирев бе напуснал очертанията на наказателното поле. Страхотна многоходова атака в 40-ата минута пък позволи на Джереми де Ноойер да демонстрира прецизността на удара си и да прониже за втори път мрежата на гостите.

След почивката Мигел Бедоя и Умар Диаби имаха шанс да отбележат още едно попадение, но дори с техните пропуски нямаше никакво съмнение, че Левски контролира двубоя през цялото време и няма начин да изпусне победата.

Отборът на Стойчо Стоев вече има 34 точки и се измъква с 3 пред Лудогорец и Литекс, докато Славия с 22 пункта е на шеста позиция, след като бе изпреварена от Черно море (24), който вчера надви Локомотив (Пловдив) с 3:1 като гост.

В първия четвърт час игра Левски имаше предимство във владеене на топката и в териториално отношение, но без да стига до опасни ситуации пред вратата на "белите". Единствено Георги Костадинов се отскубна от защитата в 13-ата минута и отправи удар с глава, който мина на около метър над вратата, а иначе контраатаките на Славия вещаеха опасности, но гостите не намираха начин да ги завършват с удар.

В 16-ата минута обаче резултатът бе открит "от нищото", след като вратарят Марио Кирев реши да излезе извън очертанията на наказателното поле, за да блокира включване от втора позиция на Мигел Бедоя. Топката обаче не бе изчистена по най-добрия начин и попадна в Прохазка, който с много класен удар от около 25 метра прехвърли всички играчи, за да оплете кълбото в мрежата за 1:0.

Фактът, че падна гол или че един от двата тима поведе в резултата, по никакъв начин не промени поведението на футболистите на терена. Темпото продължи да бъде ниско и без да предполага създаване на интересни ситуации пред двете врати. Славия продължаваше с пасивната си игра, докато Левски контролираше срещата, но без да търси задължително втори гол до края на първото полувреме.

С най-качествената си атака от началото на мача, а и една от най-качествените изобщо през сезона, Левски стигна до втори гол. Топката бе разиграна с бързи подавания от десния към левия фланг, след което Краев бе намерен в наказателното поле и подаде успоредно на линията му към Де Ноойер. Той задържа, за да си освободи позиция за стрелба и с хубав удар прониза мрежата на Кирев за втори път.

Мачът продължи да се развива без интрига след почивката и единствено оставаше да разберем с колко точно гола Левски ще стигне до крайния успех. В 60-ата минута "сините" изтърваха два страхотни шанса да зарадват феновете си с трети гол, но сериозни пропуски от чисти позиции направиха Умар Диаби и Мигел Бедоя.

Стойчо Стоев реагираше бурно на всяко едно неточно отиграване на своите възпитаници, но дори с толкова технически брак бе видно, че "сините" няма да имат сериозни проблеми да спечелят трите точки.

С включването на Владимир Гаджев Левски получи импулс в действията си, като създаде няколко полу-шанса за трети гол, но до такъв не се стигна. Славия също внесе повече напрежение в наказателното поле на домакините в последните минути, но не можа да се добере дори до почетен гол.