Лудогорец подчини Славия със спорна дузпа

галерия:

снимка: Булфото

Шампионът Лудогорец постигна първата си победа в А група при втория престой на Георги Дерменджиев начело на клуба, след като спечели с 1:0 гостуването си на Славия в един от най-приятните за гледане мачове в българското първенство този сезон.

Козмин Моци в 35-ата минута реализира единственото попадение от спорна дузпа за нарушение на вратаря Марио Кирев срещу Марселиньо. След почивката, също крайно дискусионно, „орлите“ бяха лишени от втори гол поради не съвсем ясни причини, а вратарят Владислав Стоянов бе герой за своите с няколко блестящи намеси през второто полувреме.

И двата тима се постараха да играят на високи обороти, въпреки лошите метеорологични условия, което допринесе за големия брой положения, но и също толкова фрапантни пропуски. 

Лудогорец временно се изкачи на второ място в класирането с 28 точки - 3 по-малко от лидера Левски, който утре гостува на Пирин. Славия е пети с 22 пункта.

Изклчюително силен вятър затрудняваше изпълненията на футболистите. Още в 20-ата секунда Марселиньо се озова сам срещу вратаря отдясно в наказателното поле, но стреля крайно разочароващо и не можа да фалцира топката в далечния ъгъл, като просто я прати на два метра в аут.

В третата минута Вандерсон направи пробив отляво към средата на терена и шутира от 20-ина метра, но Марио Кирев с добра намеса изби в корнер. В началните мигове на срещата най-опасният играч на Славия бе Антон Карачанаков, който първо стреля от дистанция, макар и анемично в ръцете на Владо Стоянов, а малко по-късно остана на сантиметри да засече подаване на Ивайло Димитров отляво.

В 12-ата минута първо Матьо Мансе проби през защитата на Лудогорец, но Стоянов му отне топката, преди да стреля, а в следващите секунди същата ситуация се разигра пред вратата на домакините, като тогава Кирев спаси срещу Марселиньо.

В 18-ата минута Лудогорец направи дежурната си смяна на футболиста под 21 години - Мирослав Керчев отстъпи мястото си на Георги Терзиев.

В 18-ата минута Славия направи най-опасната си контраатака, а Емил Стоев след силен рейд подаде вляво за връхлитащия в наказателното поле Ивайло Димитров, който шутира от движение, но Стоянов с добро спасяване отрази.

Лудогорец стигна близо до първия гол и в 32-ата минута, когато Кешерю подаде на Вандерсон вдясно и той нахлу в наказателното поле, но диагоналният му шут срещна страничния стълб. В 35-ата минута обаче Лудогорец все пак поведе от спорна дузпа, отсъдена за нарушение на Кирев срещу откъсналия се сам срещу него Марселиньо. Вратарят закачи с ръка десния крак на бразилеца, който се свлече на тревата, въпреки минималния контакт. Козмин Моци бе безпогрешен от бялата точка и откри - 0:1 с втория гол от дузпа през сезона на румънския защитник, който се разписа по този начин и при равенството с Монтана 1:1.

Славия опита да отговори на предизвикателството в оставащите минути, но не създаде особени проблеми за противника си. В 49-ата минута Лудогорец отпразнува втория си гол, но той бе отменен от главия съдия Георги Кабаков след консултация с асистента на аутлинията. 

Йордан Минев центрира отдясно в наказателното поле, а Кешерю свали топката за Марселиньо, който се пребори с Цветомир Панов. Бразилецът излезе на чиста стрелкова позиция на около пет метра от вратата, но предостави кълбото на Кафу, който с безкомпромисен шут разстреля Марио Кирев.

Попадението бе отменено - домакините претендираха за нарушение на Марселиньо срещу Панов при борбата за кълбото и бразилецът в действителност игра сравнително опасно, вдигайки високо крака си. Повторенията индикираха, че асистентът на аутлинията е маркирал аут преди центрирането на Йордан Минев, но топката очевидно не бе преминала очертанията на терена с пълния си обем.

Въпреки че Лудогорец заслужаваше да води с оглед на създадените положения, Владо Стоянов с три ключови намеси до 74-ата минута заслужи прозвищет играч на мача. Вратарят последователно отрази опасни удари на Емил Стоев и на Цветомир Панов, а най-голямото му спасяване бе след центриране на Манзоро и изстрел от три метра на Карачанаков.

Вандерсон изпусна още едно чисто положение за "орлите" и в крайна сметка последният съдийски сигнал дойде при 0:1.