Лудогорец пожали Монтана за първи успех от месец насам

снимка: БГНЕС/EPA

Шампионът Лудогорец записа първата си победа от 19 септември насам, след като срази с 2:0 новака Монтана на стадион „Лудогорец Арена“ в Разград. „Орлите“ имаха тотално преимущество на терена през почти всичките игрови минути и единствено големият брой пропуски и отличните изяви на вратаря на гостите Христо Иванов лишиха феновете от голеада.

Още във втората минута домакините откриха резултата чрез Джонатан Кафу, който бе изведен великолепно сам срещу вратаря от Светослав Дяков и от втория си опит успя да се разпише за 1:0, след като първо пробва да подаде към Клаудиу Кешерю.

Румънският нападател на Лудогорец направи няколко пропуска на свой ред, преди в 75-ата минута да получи идеален пас от Кафу и без особени проблеми да удвои аванса на тима си – 2:0. Кешерю на практика подпечата успеха на Лудогорец, след като заради многото пропуски интригата изкуствено се запазваше, макар очевадната разлика в класите.

Кешерю увеличи аванса си на върха при голмайсторите в А група и вече има 7 попадения, а основните му преследвачи Данило Асприя и Мартин Камбуров (с по 5) не се разписаха. Вчера Литекс направи 0:0 като домакин на Локомотив (Пловдив) и днес е изпреварен на второто място именно от Лудогорец.

„Орлите“ имат 24 точки и изпреварват 1 пункт ловчанлии, докато лидер е Левски с 25, след като също вчера се наложи с 1:0 над Черно море в повторение на финала за Купата на България. Монтана е предпоследен с 12 точки.

Лудогорец започна крайно мобилизирано срещата и още във втората минута стигна до попадение, дело на Джонатан Кафу, за когото това е втори гол в А група. Той бе изведен сам срещу вратаря от дясно след добра работа в средата на терена на Светослав Дяков и чудесен извеждащ пас. Кафу пробва първо да намери вляво Клаудиу Кешерю, но след шпагат на бранител топката се върна в него и той отблизо не сгреши - 1:0.

Гостите за малко не получиха втори гол в шестата минута, когато Кафу се пребори във въздуха с Христофор Хубчев и насочи към Кешерю, който изпревари вратаря Христо Иванов, но от малък ъгъл не успя да реализира. Малко по-късно Кешерю можеше да повтори гола си от фаул срещу Левски, но този път стреля право в обятията на стража.

Натискът на Лудогорец не стихваше, а в 18-ата минута Вандерсон по леко комичен начин попречи на Марселиньо на три метра от голлинията да се разпише, след като двамата бяха оставени сами, но крилото опита акробатичен удар и просто подари топката на вратаря.

Марселиньо направи голям пропуск в 27-ата минута с прекалено слаб удар от десетина метра, а преди това Витиня също бе пратил кълбото във вратаря, макар от далеч по-сериозна дистанция.

Вместо Лудогорец да затвори мача още един-два гола, предвид категоричната си доминация на терена, домакините отново демонстрираха добре познатата си слабост да пропиляват чисти положения. Изненадващо или не, само един гол падна преди почивката в срещата.

Балджийски отправи първия точен удар към Милан Борян в 54-ата минута, но той бе от разстояние и не затрудни особено стража. От своя страна Лудогорец изпусна да превърне в гол две изгодни ситуации след рейдове по дясното крило и прострелни центрирания.

Реално след 60-ата минута темпото спадна сериозно и от това се възползваха играчите на Монтана, които започнаха да владеят повече топката и по-често да се задържат в половината на съперника, макар и без сериозно да притесняват Борян.

В 76-ата минута най-накрая Лудогорец стигна до втори гол, благодарение на малко повечето празни пространства в наказателното поле на Монтана. Кафу бе намерен отдясно в пеналтерията и имаше време да овладее и да центрира успоредно на голлинията за Кешерю, който бе непокрит и нямаше как да сбърка - 2:0.

Абел Анисе набързо пропиля два страхотни шанса, за да се разпише малко след като се появи в игра, но върхът на малшанса за домакините дойде в 89-ата минута, когато Марселиньо не можа да намери очертанията на празна врата.

До последния съдийски сигнал остана време за нови две изключителни намеси на Христо Иванов, който не позволи на Кешерю и Натанаел да го преодолеят от чисти позиции в пеналтерията.