Левски на точка от върха след успех над Ботев

снимка: levski.bg

Левски постигна 16-та поредна домакинска победа над Ботев (Пловдив), след като го надви с 1:0 на стадион „Георги Аспарухов“ в последния мач от 10-ия кръг на А група. Единственото попадение по прекрасен начин от воле реализира Георги Костадинов, а с успеха Левски събра 16 точки и се доближи само на 1 от водачите Лудогорец и Литекс, които в събота вечер завършиха наравно 1:1. Ботев остава предпоследен с 9 точки.

„Сините“ като цяло имаха повече положения в мача и владееха инициативата, но заради многото си пропуски можеха да съжаляват в края на двубоя, когато Боян Йоргачевич трябваше да спасява удар от чиста позиция на резервата Нико Варела.

В крайна сметка Левски успя да поднесе частичен реванш на феновете си за слабото представяне срещу Поморие в мача от 1/16-финалите в турнира за Купата на България миналата седмица.

Любопитен факт е, че Георги Костадинов е отбелязал единствените си два гола за Левски в А група именно срещу Ботев, след като се разписа и при равенството 1:1 в първия кръг. Ботев пък остава без победа срещу Левски на „Герена“ в 16 поредни мача – запоследно спечели с 1:0 на 1 юни 1997 година.

През първия четвърт час Левски имаше подчертано териториално превъзходство и действията се развиваха почти изцяло в половината на гостите. Въпреки това обаче ударите на "сините" или биваха неточни, или почтине притесняваха вратаря на Ботев Виктор Голас. Чистите положения пък изобщо липсваха към 18-ата минута.

В последствие Ботев поизравни играта, сякаш действащ според плана си за мача да изчака първоначалните домакински акции. Офанзивните играчи на "канарите" обача нямаха по-сериозен успех от колегите си в отбора на съперника. Китамбала пък се разписа в 28-ата минута след отлично центриране на Владимир Гаджев, но забрави да се дръпне пред защитата и съдията логично отсъди засада.

Атаките на Левски продължаваха да се развиват добре първоначално, но без нужната прецизност в завършващата фаза. Реално бранителите на Ботев не бяха поставяни под особено напрежение и не се затрудняваха да опазват вратата си.

След като защитниците на гостите нямаха проблем да се отбраняват при еднотипните атаки на Левски с постоянни центрирания, можеше да се стигне до гол след елементарна грешка на Орлин Старокин. Той допусна да му бъде отнета топката от Джереми де Ноойер в наказателното поле, но националът на Кюрасо стреля разочароващо над напречната греда и изтърва най-чистия шанс за Левски през първото полувреме.

Секунди по-късно хубав финт на Гаджев бе последван от изстрел с левия крак в долния ъгъл, но Голас изби с пръсти.

В началото на второто полувреме Гаджев и Прохазка - които бяха най-активни и креативни през първата част - опитаха да открият резултата с по-разнообразни решения, но ударите им не представляваха трудност за вратаря на Ботев.

Веднага след като гостите за първи път създадоха работа за Боян Йоргачевич чрез Алекс Колев, Левски поведе в резултата в 57-ата минута с великолепно изпълнение на Георги Костадинов. Той овладя центриране на Веселин Минев с единия крак и от въздуха с второто си докосване прати неспасяемо топката в мрежата - 1:0!

След гола на терена се появи Атанас Курдов и веднага имаше шанс да отбележи с глава, но ударът му, както на няколко пъти се случи в предишния мач с Поморие, не бе достатъчно точен за попадение. Курдов обаче така и не  можа да повлияе повече на срещата, защото се контузи и след 15-минутен престой на терена бе заменен от Мигел Бедоя.

В 77-ата минута Ботев стигна до най-чистия си шанс за гол изобщо в мача, след като двете резерви Кифуети по земя намери по прекрасен начин Нико Варела, но той стреля много слабо от чиста позиция и прати кълбото право в обятията на Йоргачевич.

Малко по-късно в две последователни ситуации в наказателното поле домакините имаха претенции за дузпа - първо за задържане на Николов срещу Бедоя, а после за задържане на Марин срещу Костадинов, но съдията не посочи бялата точка.

До края на срещата Гаджев можеше да се възползва от лошо изчистена топка в наказателното поле и да увеличи аванса на домакините, но стреля много неточно от чиста позиция. В крайна сметка обаче Левски се поздрави с победата в мача.