Емил Велев към феновете на ЦСКА: Как сте, прасета

снимка: Булфото
Емил Велев е едно от имената, които са тясно свързани с Левски през годините. Сега обаче Кокала се озова в интересната ситуация да е в центъра на събитията на „Армията".
 
Той изгледа с феновете на ЦСКА контролата с Ашдод и стана свидетел на всички батални сцени. „Меридиан Мач" потърси треньора, който разказа за екшъна в неделя вечер, както и сподели мнението си за случващото се в Левски.
 
Г-н Велев, изненадахме се да ви видим на „Армията". Какво се случи на мача с Ашдод?
 
- Това, което се вижда от всички клипчета в интернет, феновете на ЦСКА реагираха доста бурно, като и двете страни имаха право.
 
Разбирам привържениците, влизанията бяха много остри, много брутални и нервите им не издържаха. От друга страна, беше краят на мача и не биваше да реагират така. Трябваше и играчите на Ашдод да се контролират повече. На мен, като съм идвал с Левски на „Армията", са ми викали „Всичките говеда в Израел", но не съм реагирал.
 
- Вие говорихте ли с хората от Ашдод?
 
- Да. На два пъти ги предупредих да не влизат грубо, да не провокират съперниците, да не провокират феновете. Обясних им, че публиките на ЦСКА, Левски, Ботев и Локо (Пд) са много буйни и не бива да се шегуват с тях. Те обаче явно са решили, че могат да правят каквото си искат. Преди две седмици им прекратиха мач в Израел за подобно нещо. Имаше дори ударен футболист на Ашдод. Предупредих ги, но те не ме послушаха.
 
- Каква е причината? За премии ли са играли или просто футболът в Израел е по-твърд?
 
- Доста по-твърдо се играе в Израел наистина, но и там съдиите не прощават. За тези изпълнения щеше да има изгонени футболисти и в техния шампионат. Това за премиите е абсурд. За никакви пари не са играели, все пак е само контрола.
 
- Да погледнем и към отбора на сърцето ви – Левски. Как виждате тима в първите три кръга?
 
- Да ти кажа честно, не ги виждам изобщо. Имаме две точки от първите три мача и отиваме като обречени в Разград. Това е несериозно. Няма шанс треньор на Левски да обяснява как другите били извънземни. Нали ги видяхме Лудогорец? Имат 5 футболисти, които са по-слаби от миналата година. С този Чунчуков отпред, както и със световно неизвестния халф Лукаш Саша. Нямаш право, футболистите си казват „треньорът се е предал" и отиват другите за каквото стане. Както видяхме, нищо не стана.
 
- Но в Левски наистина имаше много липсващи хора?
 
- Това не може да е никакво оправдание. И преди сме играли без 7-8 футболисти, но винаги сме били фаворити и сме печелили срещите си. Сега на „Герена" само
се оправдават. На терена излизат винаги 11 футболисти. Не може заради 1 или 2-ма липсващи да започваме да се оправдаваме дни преди срещата. Сега идва мач във Варна. И за този двубой ли ще ни обяснят колко сериозен съперник е Черно море?
 
- Чия е вината за представянето на Левски - на треньора или на ръководството?
 
- Аз не съм човек, който ще се хвърли да обвинява този или онзи. Но нещата не са добре като цяло.
 
- Не е ли положително все пак, че в тима играят много млади момчета?
 
- Това е хубаво и ги призовавам да продължат да им дават шанс. Нашите момчета с какво са по-лоши от един Сисиньо в Лудогорец, например? Този струва 2 млн. евро, а какво играе на терена повече от нашите момчета?
 
- Имали сте и хубави, и лоши моменти с Тодор Батков. Какво почувствахте, когато стана ясно, че сдава властта?
 
- Зарадвах се. Този човек, особено в последните години, така и не разбра какво е това футбол.
 
- Значи очаквате Левски да тръгне по добър път с новите шефове?
 
- Очаквам Левски да тръгне по нормален път. Слушах изказването на Иво Тонев, познавам и Сашо, само третия собственик не го знам лично. Но явно човекът има желание и възможности да помага. Левски ще тръгне по по-добър и нормален път. Сигурен съм в това. Само трябва да се работи. Нека не забравяме, че обявиха бюджет, който е доста сериозен за рамките на България. И до момента са привлечени 7-8 футболисти, ако не ме лъже паметта. Само че вместо победи слушаме само оправдания.
 
- Защо българските отбори претърпяха такъв крах в Европа?
 
- Ами нивото ни е такова. Представянето е пълна трагедия, страшен смях. Едно време ни се подиграваха за БАТЕ Борисов, само че вижте какво направиха в следващите години и докъде стигнаха беларусите в Шампионска лига, в Лига Европа. А сегашните отбори отпаднаха срамно. Само донякъде Берое игра прилично във втория мач с Брьондби, и то защото знаеха, че вече са отпаднали. Къде са всички останали отбори? Милсами отпадна, Ягода-Магода и те си заминаха, няма ги никакви.
 
 
Здравейте, чорбари, как сте, прасета?
 
Емил Велев даде любопитно обяснение какво е правил на стадион „Българска армия" сред толкова „червени" фенове.
 
„Всичко беше нормално. Те ме уважават, защото имам смелост да отида там. Нямам никакви скрупули, нищо не може да ме притесни мен. Имаше някои подмятания, аз също им казах „Здравейте чорбари, как сте прасета?". Имаше може би 40-50 момчета от най-върлите им фенове. Не съм имал никакъв проблем. Дори дойдоха да си направим снимка, все пак не всеки ден могат да се снимат с Кокала", разказа с усмивка Велев.