Лудогорец е на върха, Левски не впечатли в Разград (ВИДЕО)

галерия:

снимка: levski.bg

Лудогорец спечели дербито в неделния ден от 21-ия кръг на А група срещу Левски с 1:0 на своя стадион в Разград и се изравни по точки на първото място с ЦСКА, който вчера изненадващо отстъпи със същия резултат като домакин на Берое.

„Орлите“ окупират върха заради по-добрите си резултати в директните мачове с „армейците“ - победа 2:0 и равенство 1:1 в София. Вандерсон с глава в 62-ата минута се възползва от добро центриране от корнер и груба грешка в защита на Левски, която позволи на най-ниския на терена да се разпише от първа греда по такъв начин. Вратарят Пламен Илиев до този момент се справяше с напрежението, но остана статичен и не можа да отрази изстрела на Вандерсон, който се оказа достатъчен за победата.

Лудогорец събра 44 точки – колкото има и ЦСКА – като измести „червените“ от лидерската позиция кръг преди края на редовния сезон. Левски остава с 31 точки и не може да е спокоен по никакъв начин за мястото си в топ 6, защото седмият Ботев (30 пункта) още не е изиграл отложения двубой с Локомотив (Пловдив), а осмият Черно море (28) също може да се включи в спора за шестата позиция.

Левски заигра агресивно едва когато получи попадението във вратата си, докато Лудогорец имаше повече атаки, макар от игра да не успя да създаде особено опасни положения и стигна до гола след изпълнение на корнер и лоша подредба на противниковите бранители.

През първите десетина минути нито един от двата тима не налагаше териториално превъзходство, като дори Левски опита на два пъти да притесни Владислав Стоянов с далечни удари, които обаче не намериха очертанията.

В 12-ата минута Лудогорец организира първата си добра атака - по лявото крило проби Вандерсон и центрира по земя успоредно на голлинията. Михаил Александров хитро прескочи топката за Роман Безяк, но шутът му от границата на малкото наказателно поле бе блокиран отлично от Веселин Минев. Бранителят на Левски получи разтежение, но спаси отбора си от ранен гол.

Постепенно Лудогорец наложи натиск и тероризираше съперника по двете крила - в 17-ата минута Жуниор Кайсара центрира отдясно за Безяк, който опита странична ножица, но не нацели добре топката. Аймен Белаид обаче за втори път позволи на словенеца да стигне до кълбото преди него.

След няколко безплодни минути, в които обграждаше противниковото наказателно поле, Лудогорец започна да залага на далечни изстрели. Козмин Моци в 28-ата минута пробва късмета си от дъгата, но прати топката право в ръцете на Пламен Илиев, а четири минути по-късно хубав шут от фаул на Фабио Ешпиньо бе париран майсторски с плонж от вратаря на Левски.

Дойде ред на Кайсара да обстрелва отдалеч вратата на "сините" (играещи с резервния си юбилеен екип), след като елиминира Владимир Гаджев, но не можа да намери очертанията на рамката. В заключителните мигове Левски безуспешно опитваше с няколко паса да организира бързи контраатаки, а домакините продължаваха да не намират пролука в противниковата защита. Резултатът на почивката остана 0:0 с по-активни действия на "орлите", но без реална полза от тях.

Втората част започна със смяна в състава на гостите - Веселин Минев, който се контузи още в самото начало, но доигра полувремето, бе заменен от Емил Нину. Левски изненада съперника с няколко добри паса в противниковата половина и дори записаха първи точен удар, макар и само за статистиката, на Антонио Аниете.

Лудогорец продължи да държи топката повече и предимно в половината на гостите, но отново залагаше предимно на центрирания от фланговете, които към момента не затрудняваха Пламен Илиев. В 62-ата минута обаче вратарят действа нерешително при центриране от корнер, което придоби странна парабола и бе засечено на първа греда от един от най-ниските на терена - Вандерсон - 1:0.

В крайна сметка, въпреки грешката в защита на Левски, по-активният отбор стигна до попадение. Веднага след гола Михаил Александров бе заменен от Даниел Абало, докато Стойчо Стоев направи офанзивна промяна - Стефан Велев отстъпи мястото си на Лукаш Гикиевич.

В 73-ата минута Левски направи първата си опасна атака, завършила с далечен шут на Либан Абди след подаване на Владо Гаджев, но Стоянов улови без особени проблеми. След гола обаче определено Лудогорец се прибра в собствената половина и позволи на Левски да предизвика няколко опасни разбърквания в наказателното поле на шампиона.

Софиянци имаха претенции за втори жълти картони на Роман Безяк и Светослав Дяков, последният от които направи две опасни влизания в краката на противник, след като вече бе предупреден официално. 

Преди края на редовното време Пламен Илиев отрази силен удар от наказателното поле, а Левски отговори с шут на Гаджев, който обаче мина на повече от метър встрани.

Състави:

Старши-треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев заложи на Владислав Стоянов, а пред него в защита от ляво надясно се подредиха Браян Ангуло, Козмин Моци, Александър Барт и Жуниор Кайсара.

В халфовата линия оперираха Станислав Дяков и Христо Златински, като Фабио Ешпиньо и Вандерсон си сменяха позициите съответно на лявото крило и зад нападателя. Михаил Александров започна отдясно на атаката, а единствен изнесен напред бе Роман Безяк. Марселиньо изобщо не беше в групата.

Наставникът на Левски Стойчо Стоев разчита като единствен нападател на Валери Домовчийски, а по двете крила атакуваха Антонио Аниете и Либан Абди, като испанецът си сменяше мястото с Мигел Бедоя.

Владимир Гаджев и Стефан Велев бяхавътрешни полузащитници, а в ариегарда квартетът бе изграден от Роман Прохазка, Борислав Стойчев, Аймен Белаид и Веселин Минев, като на вратата бе Пламен Илиев.

На „Лудогорец Арена“ се очакват пълни трибуни и отличен за игра терен, след като домакините обещаха да го подготвят максимално добре, а и силните снеговалежи в страната не засегнаха сериозно разградска област.

След като ЦСКА загуби изненадващо от Берое с 0:1 в събота, Лудогорец има възможност да се изравни по точки с „армейците“ и да окупира върха, макар и само заради по-добрите си показатели в директните двубои с 31-кратния шампион.

Левски не може да си позволи да губи точки в предпоследния кръг на редовния сезон, защото мястото му в топ 6 не е сигурно. Стойчо Стоев познава прекрасно бившия си отбор и методите на работа на съперника Георги Дерменджиев, който му беше помощник, когато и двамата работеха в Разград.