Две нули между Литекс и Лудогорец преди реванша (СНИМКИ И ВИДЕО)

галерия:

Литекс и Лудогорец не си отбелязаха гол в първата среща от най-интригуващия двубой от 1/4-финалите на турнира за Купата на България.

Днешният сблъсък между двата тима на ст. "Градски" в Ловеч завърши при нулево равенство, като по този начин "оранжеви" и "зелени" оставиха развръзката изцяло за реванша на "Лудогорец Арена" в Разград. 

Срещата се изигра броени дни след успеха на Литекс с 1:0 за първенство, преминал под знака на нервите и различни инциденти.

Като цяло обаче днешният първи двубой за Купата не предложи сериозен брой шансове за двата тима, като най-добрите възможности пропиляха "орлите" чрез Михаил Александров и Марселиньо в самото начало на мача. Лошите новини за Георги Дерменджиев пък са свързани с разтежението, което Марселиньо получи в началото на втората част.

Вторият двубой между Лудогорец и Литекс ще бъде изигран в Разград на 18 март, сряда.

Наставникът на Литекс Красимир Балъков заложи на Бьорн Маарс на върха на своята атака, докато Румен Руменов и Данило Асприля започнаха по двата фланга. Милчо Ангелов също трябваше да атакува от втора позиция, а Антон Недялков и Петрос Бумал оформиха двойка вътрешни халфове в схемата на "оранжевите". Иван Горанов, Рафаел Перес, Илия Миланов и Страхил Попов започнаха в защита пред вратаря Винисиус Баривиейра.

Георги Дерменджиев бе избрал Роман Безяк в ролята на острие, а Михаил Александров и Абел Анисе бяха предпочетени да стартират на двата фланга. Марселиньо зае обичайната си позиция зад централния нападател, докато капитанът Светослав Дяков и Христо Златински трябваше да оперират в средата на терена. Георги Терзиев и Александър Александров оформиха двойка централни бранители в отсъствието на наказания Козмин Моци, а Жуниор Кайсара и Брайън Ангуло стартираха като крайни бранители. На вратата на Лудогорец застана резервният страж Иван Чворович, който обаче бе заменен, вероятно принудително, още на почивката.

4134835

Още в 6' крилото на домакините Румен Руменов получи топката от Бьорн Маарс и опита изстрел, но твърде слабо и неточно. Само минута по-късно събитията се пренесоха пред вратата на Литекс, а първата си изгодна ситуация за гол пропуснаха гостите от Разград. Лудогорец изпълни хитро статично положение пред вратата на Винисиус, като топката се озова в краката на Михаил Александров. Националът опита да намери мрежата пред себе си, но бразилският страж на ловчанлии отрази в корнер.

Само две минути по-късно Лудогорец пропиля стопроцентов шанс за откриване на резултата. Този път Жуниор Кайсара качи топката на главата на Марселиньо, който получи шанс да стреля от непосредствена близост. Бразилецът обаче не успя да преодолее сънародника си Винисиус, а при опита за добавка №84 на "орлите" се размина с кълбото.

Домакините отговориха с далечен изстрел на Антон Недялков, а след не особено убедителна намеса на Иван Чворович, топката излезе в ъглов удар. Малко след това пък грешка допусна Христо Златински, но последвалият удар на Милчо Ангелов също не бе достатъчно прецизен.

След точно половин час игра "орлите" отново показаха ноктите си, като вратата на Литекс бе застрашена. Шампионите използваха десния фланг на своята атака и насочиха топката по посока наказателното поле, където топката бе избита в краката на Марселиньо. Бразилецът опита да се възползва от възможността, но опитът му за удар бе блокиран с тяло от противников бранител.

Единадесет минути преди почивката бе отменено и попадение на "оранжевите". Данило Асприля центрира опасно от статично положение, като Иван Чворович успя да избие кълбото. Рафаел Перес съумя да намери мрежата на шампионите, но реферът Станислав Тодоров видя нарушение на Бьорн Маарс срещу стража на Лудогорец.

Три минути преди почивката Данило Асприля пробва да изненада Иван Чворович с директно изпълнение на статично положение, но сръбският страж с български паспорт внимаваше и успя да улови.

4134829

Още на почивката Георги Дерменджиев извърши промяна в състава на Лудогорец, като вратарят Иван Чворович отстъпи мястото си на Владислав Стоянов. Вероятно в случая ставаше дума и за принудителна рокада, имайки предвид физическия сблъсък между Чворович и нападателя на "оранжевите" Бьорн Маарс.

Само три минути се стигна и до нова неприятна новина за Дерменджиев, след като един от лидерите на "орлите" Марселиньо получи разтежение и трябваше да бъде заменен принудително. Мястото на бразилския ас бе заето от Фабио Ешпиньо.

Дуелът на ст. "Градски" продължи, а в 57' Абел Анисе пробва да завърши индивидуално атака на Лудогорец, ала изстрелът му прелетя опасно покрай една от гредите. Само две минути по-късно "орлите" пропуснаха да открият резултата в срещата. Гостите откраднаха топката от своя съперник, а влезлият в игра Фабио Ешпиньо копна топката към Роман Безяк. Словенският нападател стреля от въздуха, но изпращайки кълбото на сантиметри покрай страничния стълб.

4134828

В 60' гостите от Разград имаха претенции за дузпа. Рафаел Перес спря с ръка далечен изстрел на Светослав Дяков, но реферът Станислав Тодоров прецени, че играта на бранителя не е била умишлена.

Постепенно двубоят навлезе във финалните си десет минути, но до първо попадение така и не се стигаше. В 81' Фабио Ешпиньо пробва концентрацията на Винисиус, но стражът на Литекс внимаваше и улови безпроблемно.

В заключителните минути на срещата Лудогорец бе по-активният тим в атака, докато Литекс по-често се отбраняваше. До попадение обаче така и не се стигна, а първият 1/4-финал за Купата на България между Литекс и Лудогорец завърши при нулево равенство. Така всичко в сблъсъка ще бъде решено на реванша в Разград.