Девет от ЦСКА се сгромолясаха в "Надежда"

галерия:

снимка: Булфото

ЦСКА изпусна отлична възможност да се откъсне с шест точки аванс пред шампиона Лудогорец, след като „армейците“ си изкараха цели два червени картона и отстъпиха с 0:2 на Локомотив (София) в неделното столично дерби в „Надежда“.

В 53-ата минута правещият повторен дебют за „железничарите“ Емил Гъргоров центрира по прекрасен начин в наказателното поле и високият Преслав Йорданов с глава разпечата Якуб Дивиш – 1:0.

В 40-ата минута обаче Луис Соарес бе изгонен с директен червен картон заради глупава постъпка – удар без топка срещу Йордан Тодоров. В 78-ата минута Апостол Попов, който се бе появил в игра малко след изгонването на Платини, получи втори жълт картон за тактически фаул и остави ЦСКА с деветина души на терена.

Локомотив се възползва отново сравнително бързо от предимството си и Владислав Романов с добавка в 82-ата минута сложи точка на спора, след като довкара кълбото, избито в обсега му от Якуб Дивиш.

ЦСКА записа първа загуба от петия кръг, когато отстъпи също с 0:2 при гостуване, но на Лудогорец. „Червените“ остават с 44 точки и запазват преднината си от 3 пред Лудогорец, който вчера отстъпи с 0:1 на Литекс в друго дерби с два червени картона.

Локомотив (Сф) зарадва публиката си с престижен успех, който увеличи актива на 35 точки и така „железничарите“ се изравниха с третия в класирането Литекс.

Близо 7-8 хиляди фенове изгледаха нервния и неособено атрактивен мач на стадиона в „Надежда“, като част от привържениците на ЦСКА направиха лошо впечатление с буйното си поведение след почивката – почти цялата ограда на сектора за гости бе счупена, страничният съдия Атанас Бозев бе замерян със седалки, а Гъргоров – с бутилка.

Още в първата минута "железничарите" създадоха добро положение в наказателното поле на ЦСКА, като при силен шут топката се отби в тялото на Марин Оршулич, което провокира претенции за дузпа от домакините. Телевизионните повторения подсказаха, че дори бранителят да е играл с ръка неволно, то тя бе прибрана до тялото му и пловдивският рефер Георги Кабаков правилно не отсъди 11-метров наказателен удар.

В 12-ата минута Локомотив отново стигна до изгодна ситуация в противниковата пеналтерия, но Евертон Джилио-Том предпочете да търси комбинация с Преслав Йорданов, вместо да стреля от десетина метра, като с добра намеса Оршулич изчисти кълбото преди да стигне до нападателя.

Дори към 20-ата минута на терена зрители продължиха да влизат на трибуните, като около 8 хиляди души заеха места на стадиона в "Надежда", от които към една четвърт подкрепяха домакините.

През първия половин час на двубоя Локомотив определено бе по-активен и по-креативен в изграждането на своите атаки, но завършващият пас на футболистите на Димитър Васев не бе достатъчно прецизен. Отбраната на ЦСКА се справяше с напрежението, но офанзивните играчи не оправдаваха очакванията към момента.

В 32-ата минута хубав шут на Том от дистанция мина на сантиметри над гредата, а малко след това ЦСКА можеше да се възползва от грешка в защитата на домакините, но Луис Соарес не можа да намери свободен свой съотборник и загуби топката.

В 40-ата минута слабото полувреме за 31-кратните шампиони "удари дъното" с глупава проява на Соарес, който удари силно без топка Йордан Тодоров и моментално получи директен червен картон от съдията Георги Кабаков.

Стойчо Младенов вкара Апостол Попов в самия край на първото полувреме за сметка на Тончи Кукоч, който демонстрира нерви и си изкара жълт картон покрай разправиите с изгонването на Платини.

В 50-ата минута Емил Гъргоров се появи на терена на мястото на Антонио Ливраменто, с което Локомотив доби по-офанзивен вид. Феновете на ЦСКА "наградиха" Бадема с обилна порция освирквания.

В 53-ата минута присъствието на Бадема в състава на "железничарите" се усети - той центрира по отличен начин в наказателното поле и Преслав Йорданов се пребори на втория етаж, за да засече с глава кълбото в мрежата покрай Якуб Дивиш - 1:0.

Стойчо Младенов отреагира с включването на Неманя Милисавлевич на мястото на Стивън Сънди. Сърбинът моментално можеше да изравни, но той и още няколко негови съотборници не можаха да отправят качествен удар при сериозно меле в наказателното поле на домакините. В 65-ата минута пък Милисавлевич пробва да си изкара дузпа, но получи правилно жълт картон за симулация.

Към 70-ата минута фенове на ЦСКА започнаха да хвърлят счупени седалки към страничния съдия Атанас Бозев. Привържениците замеряха с бутилки и Емил Гъргоров, докато той изпълняваше ъглов удар, а малко по-късно събориха оградите около трибуните в сектора за гости.

В последните двайсетина минути Стойчо Младенов пусна в игра новия нападател Стефан Николич за сметка на Тони Силва, за да опита да стигне до обрат, а Локомотив прие играта в собствената си половина.

В 78-ата минута Апостол Попов извърши фаул срещу Даниел Генов, който можеше да подхване пробив по фланга, което доведе до втори жълт и съответно "червените" останаха с деветима души на терена. В 82-ата минута Владислав Романов бе точен при добавка на полупразна врата, след като Гъргоров сервира топката опасно в наказателното поле, Якуб Дивиш отрази шут на Йорданов, но бе безпомощен при втория удар - 2:0.

До края мачът продължи да бъде предимно нервен и не бяха създадени особено сериозни положения.