Слаб Лудогорец нокаутиран в края от Литекс (СНИМКИ)

галерия:

снимка: БТА

Литекс направи услуга на ЦСКА в битката за титлата с Лудогорец, след като срази с 1:0 шампионите в напрегнат и емоционален мач в Ловеч. Първият официален двубой през 2015-та за отбора на Красимир Балъков се оказа успешен след гол в 85-ата минута на Данило Асприя, който получи великолепно подаване от новото попълнение Пауло Рагула и майсторски преодоля Футболист номер 1 на България Владислав Стоянов.

И двата тима доиграха срещата с човек по-малко, след като първо в 37-ата минута Козмин Моци направи серия от циркаджийски и просташки постъпки, за да бъде изгонен от съдията Георги Йорданов. В 71-ата обаче Кристиян Малинов прави тактически фаул в наказателното поле на Лудогорец и също бе предупреден официално за втори път, за да остави съотборниците си с човек по-малко.

Литекс се завърна в топ 3 на класирането с един от най-важните си успехи през този сезон. „Оранжевите“ събраха 35 точки и изпревариха с 1 Берое, който по-рано днес разпиля с 3:0 Локомотив (Пловдив).

Лудогорец остава с 41 пункта на второто място и ако утре ЦСКА спечели гостуването си на Локомотив (София), ще се откъсне на шест точки на върха в класирането след 20 кръга.

4134563

Още в 8-ата минута Георги Дерменджиев направи първата си смяна в срещата - Даниел Абало влезе на мястото на Вандерсон, който получи ранна травама. Любопитното и донякъде странно бе, че самият Вандерсон в последния момент замени Върджил Мисиджан, който пък се контузи по време на загревките в срещата и не започна сред титулярите, въпреки че бе вписан в стартовия лист.

Първият сериозен шанс за гол стана факт в 10-ата минута, но вратарят на Литекс Винисиус Баривиейра спаси опасен шут на Фабио Ешпиньо, който опита да направи добавка, след като защитник на домакините попречи на Жуниор Кишада да нанесе удар от чиста позиция.

Козмин Моци в 22-ата минута направи нов голям пропуск в актива на Лудогорец. Даниел Абало центрира от пряк свободен удар, а защитник на Литекс не можа да изчисти и с глава насочи кълбото на далечната греда. Там румънският бранител на "орлите" протегна левия си крак, но прехвърли вратата от чистата позиция.

4134562

Изненадващо Литекс предпочиташе да приема играта в собствената половина и рядко предприемаше някакви акции. В 26-ата минута "оранжевите" изнесоха бързо топката и организираха първата си качествена контраатака, но Кирил Десподов я провали с шут от дистанция високо над вратата, когато имаше възможности да комбинира.

Козмин Моци остави Лудогорец с човек по-малко в края на първото полувреме заради изключително аргоантно и откровено глупаво поведение. В 34-ата минута румънецът си изкара жълт картон заради протести към съдията Георги Йорданов, а 180 секунди по-късно защитникът бе изгонен с второ официално предупреждение, след като Моци при спряна игра отново си позволи да се бунтува и цели два пъти изрита топката в мрежата. Румънецът дори демонстративно вдигна два средни пръста, след което продължи да буйства, преди да благолови да напусне терена.

4134561

Циркаджийските изпълнения на Моци не спряха дотук, защото той седна на скамейката и остана няколко секунди там, за да гледа мача отблизо, преди да бъде изведен по чорапи към тунела от четвъртия арбитър Иван Вълчев.

4134565

Въпреки численото си предимство, домакините не промениха поведението си и дори Лудогорец продължи да опитва атаки, макар и да не стигна до някакво опасно положение, с изключение на далечен шут на Кишада, който не затрудни вратаря на Литекс.

Началото на второто полувреме предложи повече скорост и опити за атаки от двата тима от цялата първа част. Милчо Ангелов не можа да завърши продължителна акция на домакините към втората част, а Лудогорец отвърна с опасен шут на Йордан Минев. В 56-ата минута Владо Стоянов увисна неприятно в малкото си наказателно поле, но нито един играч на домакините не можа да засече кълбото в празната мрежа.

4134568

За разлика от първото полувреме, когато почти не застрашаваха вратата на съперника, след почивката Литекс упражняваше далеч по-сериозен натиск, но мерникът на Данило Асприя и на Милчо Ангелов не се оказваше точен.

В 63-ата минута домакините най-накрая провокираха Владо Стоянов да се намесва, като футболист номер 1 спаси по прекрасен начин силен шут от десетина метра на Антон Недялков. В 71-ата минута Георги Йорданов даде малко пресилен втори жълт картон за нарушение в атака на Кристиян Малинов, който спъна противник в наказателното поле на Лудогорец и съдията реши да изравни числеността на футболистите на терена.

4134571

Малко по-късно Пламен Гълъбов за малко не си вкара автогол, след като изчисти топката и я оплете във външната страна на мрежата на опразнената врата. Балъков след почивката смени Кирил Десподов и Милчо Ангелов с новите попълнения Пауло Регула и Бьорн Маарс Йонсен, които бяха представени малко по-рано тази седмица. Колегата му Георги Дерменджиев вкара Роман Безяк вместо Кишада, а в 80-ата минута прибягна до услугите на Абел Анисе, за да смени контузения Фабио Ешпиньо. Анисе гледаше мача от трибуните и изобщо не бе вписан в листа на резервите, но бе привикан „на пожар“ от треньора си.
 
В 85-ата минута Пауло Рагула изведе по великолепен начин с дълъг пас по въздуха Данило Асприя, който овладя майсторски и с прецизен изстрел не остави шансове на Владо Стоянов - 1:0. Бурната радост по трибуните имаше и опасен ефект, защото хвърлена бомбичка падна близо до Александър Барт, който полежа няколко секунди на терена.
4134570
 
Почти веднага Лудогорец изравни, но голът именно на Барт бе отменен заради засада на намиращия се в близост до него Даниел Абало. В 89-ата минута опасен изстрел с глава на Марселиньо бе отразен от Винисиус.

Това бе и последното опасно положение в мача, който завърши 1:0.