Дерменджиев: Лудогорец направи нещо огромно в Шампионска лига

снимка: БТА/AP

Наставникът на Лудогорец Георги Дерменджиев направи равносметка на отминалата футболна есен, която донесе куп позитивни емоции на "орлите" и феновете на разградския клуб.

Под ръководството на Дерменджиев Лудогорец достигна до историческо първо участие в групите на Шампионска лига, като "зелените" станаха и първият български клуб, който успя да запише победа и точки в най-престижния клубен турнир на планетата.

Говорейки за "Тема Спорт", Георги Дерменджиев определи 2014 година като повече от успешна за шампионите на България.

"Цялата година бе изключителнно успешна. Относно последните шест месеца - поставям висока оценка на отбора. Не само аз съм променил или направил нещо, а целият екип, който не е никак малък. Доволен съм, че футболистите играят на високо ниво и успяват да се противопоставят на клубове от ранга на Реал (Мадрид), Базел и Ливърпул. Затова смятам, че спечелените 4 точки в Шампионската лига са нещо огромно и за Лудогорец, и за българския футбол. Като цяло имиджът и престижът на клуба се подобриха многократно през 2014-а. Надявам се следващата година да е още по-успешна", заяви Дерменджиев.

"Наистина имахме възможност да вземем още една точка от Ливърпул, но това е футболът. Трябва да бъдем не само доволни, но и да признаваме постижението. Не бива да гледаме скептично. Знам, че направихме грешки, но те бяха на грешки растежа. Не може и не обвиняваме никого. Има моменти, в които казваме "ех, ако беше влязло това положение, можеше да е така", но всичко е приключило. Гледаме напред, за да може следващия път, когато влезем в Шампионската лига, тези грешки да ги няма. Говори се много, че в мача с Реал било стрелбище... Да, не го отричам, но трябва да се отбележи, че играхме открито и правилно. Кой ги е побеждавал? Нереални възможности са да се състезаваме с тях. Те играят с лекота и постигат това, което искат. Всеки мач в Испания могат да вкарат по 7-8 гола, приключиха Базел още до почивката - 4:0. Просто много хора се опитват да омаловажат постигнатото. Трябвало да бием Ливърпул, понеже били слаби... Но никой не отбелязва, че друг отбор не се е държал както ние, но не държал, а играл", добави специалистът.

Георги Дерменджиев сподели и своето мнение относно това, което трябва да бъде подобрено в играта на "орлите" през пролетта.

"Винаги трябва да изискваме повече и повече. Когато се изправяш срещу Реал (Мадрид), Ливърпул и Базел, виждаш какви са слабостите ти. Това помогна много и в друго отношение - футболистите да разберат по-добре изпълнението на тактиката и нуждата от концентрация във всеки момент. Те видяха, че например най-малката неточност може да те постави в ситуацията да си догонващ. Иначе ще се постараем да подобрим значително ефективността си в предни позиции, защото създаваме положения, но не ги реализираме. Първото полувреме с "Ботев" (Пловдив) например е показателно - имахме редица възможности, а не вкарахме достатъчно. Видяхте, че второто полувреме позволихме да ни направят няколко опасни положения. Така сами направихме нещата критични. И това са детайли, които са на показ. Трябва задължително да подобрим ефективността. Важно е да ги изчистим, а не само да говорим. Защото само така може да вдигнем класата. Ако обаче задържим отношението и правим разлика в мачовете - в един се влагаме, друг е по-лежерен, а в трети се надскачаме, няма да стане. Трябва да има баланс, защото иначе, играейки избирателно, рискуваме да забуксуваме".