Литекс превзе „Тича“ за много важна победа

снимка: БТА

Литекс постигна стратегически ценен успех с 3:0 при гостуването си на Черно море и нанесе сериозно поражение по амбициите на „моряците“ да се вместят в топ 6 на класирането в А група и в плейофите да играят с водещите отбори в елита.

В 29-ата минута колумбийският нападател на „оранжевите“ Уилмар Джордан откри резултата в полза на Литекс, след като отбраната на домакините по наивен начин допусна Страхил Попов да направи внушителен пробив по левия фланг. Последва центриране в наказателното поле, откъдето Джордан с бедрото си успя да насочи топката в мрежата на Илко Пиргов – 0:1.

Джордан вече има шест гола в шест мача срещу варненци, които продължават да са неговата любима „жертва“ в А група.

Останалите две попадения паднаха в заключителните мигове на двубоя – в 89-ата минута Данило Асприля покачи реултата на 0:2 с великоелепен рейд през средата на терена. Колумбийският офанзивен халф надбяга Марк Клок и се озова очи в очи с Пиргов, преодоля го, след което финтира и бранител и на празна врата нямаше проблеми да се разпише.

В 93-ата минута пък влезлият като резерва на мястото на Джордан Кирил Десподов се възползва от добър извеждащ пас при нова убийствена контраатака на Литекс и с техничен удар насочи топката неспасяемо за трети път в мрежата на Черно море – 0:3.

Така Литекс се извиси до 4-тото място в класирането с 25 точки – една повече от Ботев (Пловдив) и Левски, които играят един срещу друг в „Коматево“ утре. Черно море остава на осма позиция с 21 пункта, като в най-добрия случай ще остане на три от заветния топ 6 в таблицата.

Основната причина за загубата на Черно море бяха купищата пропуски на Стенио, Иван Коконов, Матиа Курьор, Тодор Паланков и Симеон Райков. „Моряците“ не се представят на очакваното високо ниво като домакини, защото продължават да имат само 11 спечелени на „Тича“ точки в сравнение с 10 в гостуванията.