Без път, без идентичност, без цел - това е "отбора на народа"

снимка: БТА

Преди няколко години Левски стана първият български отбор, който влезе в групите на Шампионска лига. Преди това Левски игра четвъртфинал за Купата на УЕФА. Левски доминираше тотално в България, а бъдещето изглеждаше бляскаво... но "сините" фенове, сред които и аз, останаха само с надеждите и мечтите си.

Последваха тотални абсурди на "Герена". Смяна на десетки треньори и ръководители. Опити да се прави футболен отбор без една стотинка за трансфери. Парите от Европа свършиха и определено не бяха инвестирани по правилния начин, защото само 7 години след историческото участие в Шампионска лига отборът е кръгла 0, докато отбор като БАТЕ просперира с всеки изминал сезон, въпреки че и беларуският гранд имаше своя "Тампере" в някои от европейските си сезони. Въпреки това отборът от Борисов е в Шампионска лига и има 3 точки след 3 мача. 

Днес беше последният пирон в ковчега на този "син" отбор. Монтана не просто излъга Левски. Втородивизионният отбор надигра Левски по всички показатели и показа на "сините", че псевдо целта "Европа" на този етап е толкова далеч, колкото вече изглежда участието на отбора в Шампионска лига. "Сините" могат да се радват, че паднаха само с 0:2 в Монтана, но това не топли никого.

Как се стигна до там? Как така Левски от най-силния отбор в България е напът да изпадне дори от топ 3, въпреки че конкуренцията е по-слаба от всякога (с изключение на Лудогорец, и ЦСКА, и Литекс бележат сериозен спад в нивото си)? Как така Левски се превърна в посмешището, което изглежда днес?

Единственият правилен отговор е управлението. Десетки играчи и юноши, които си тръгнаха с етикет "негоден за Левски", са ключови за новите си отбори. Десетки треньори, които бяха виновни за "неволите" на "Герена", се радват на успех с други тимове. През Левски минаха стотици играчи, десетки треньори, десетки ръководители. Има само две константи - постоянното пропадане и Тодор Батков.

Да, Тодор Батков, дори да прави всичко в името на Левски, не го прави правилно. Дори да милее за отбора, не могат да се отрекат вече безбройните му грешки. Дали той е собственик на Левски, или не, няма значение на този етап. Важното е, че неговото присъствие в клуба в последните години е константата, която изглежда дърпа тима все по-надолу. Докато редица клубове просперират къде на мускули (Ботев и ЦСКА), къде със средства (Лудогорец), Левски няма нито едното, нито другото. Редица управленски решения доведоха клуба до дъното, към което беше воден Левски през последните години, а сега "сините" са дори под повърхността. И до кога така?

В момента феновете на Левски подготвят линч за играчите довечера на "Герена", но смея да твърдя, че не са прави. Какво са виновни играчите? Та те толкова си могат. Домо няма нищо общо с футболиста, който пое към Германия след силните евро изяви на Левски. Луис Педро беше резерва в посредствения Ботев на Станимир Стоилов. Стефан Велев претърпя две тежки контузии, Белаид е безспорен талант, но с нисък футболен интелект. Мога да продължавам още и още, и още, но вината не е в играчите. Те толкова си могат. Виновни са тези, които ги доведоха. И тези, които няколко години работят в грешната посока. Време е за промяна. И не след края на сезона, не на полусезона, не през зимата, а сега.

Феновете са свикнали Левски да е на върха, но това няма да стане сега. Няма да е догодина, няма да е след две години. Време е за тотална промяна. Освен Гаджев, играч над 25 години не трябва да има в Левски (освен ако не е с видима класа, а такъв играч в Левски няма). Време е да се обърне значително внимание на младите момчета и братята Цоневи, Мисяк, Орачев, Краев и още много, които да се превърнат в гръбнака на отбора. Да бъдат събрани всички налични български таланти  под 25 години, които имат желание да се развиват и искат да са част от Левски. И да бъде даден шанс на "синята" школа в тежките финансови времена. Както в Европа правят Аякс, Билбао, Борусия, че дори и Байерн, Партизан (също в жестока финансова криза) и куп други отбори.

Крайно време е да спрат да се дават пари на чужденци, които просто не стават. Нали в клуба няма пари? Защо да се дават пари на измислени футболисти, като за тройно по-малка сума Цонев, Краев и компания ще се борят за същото, което се бори в момента Левски с насищането от "големи" чуждестранни звезди - топ 6. Защото това е Левски в момента - отбор от средна българска класа, който не плаши лидерите, не плаши и малките отбори. Левски не плаши никой, но отборът продължава да е в топ 3 на най-високите заплати в България. И докога?

Левски удари дъното. Не, поправям се, Левски е под дъното в този си вид. Време е някой да види това. Време е някой да вземе тежкото решение и да потопи кораба в този му вид, за да бъде изграден нов отбор, с нови герои и идентичност. Сега Левски е просто поредният български тим, който просто пълни бройката. А никой няма полза от подобен Левски. Освен може би на "Българска армия", където вероятно също им писна Вечното дерби да е просто още един мач за статистиката...

Е, г-н Батков,  ще рискувате ли Левски да продължи по инерция към бездната на посредствеността, или ще направите кардиналната промяна, която отново да обедини "синя" България? Ще направите ли Левски отново "Левски", или ще го оставите да бъде един от многото, които съществуват просто за да съществуват? Ще натиснете ли спусъка на промяната, или Левски ще продължи по грешния път, довел до просешка тояга "отбора на народа"?