Безмилостен ЦСКА продължи терора си над Левски

галерия:

снимка: Булфото

Лидерът в българския шампионат ЦСКАзаписа шести пореден успех над Левски във Вечното дерби на "А" група, след като днес "армейците" надиграха категорично своя опонент и спечелиха с 3:0 сблъсъка от 13-ия кръг на първенството.

Двубоят за малко не бе отложен с 24 часа заради изключително негодния за игра терен на националния стадион, преди реферът Ивайло Стоянов все пак да реши да изведе двата състава на терена.

"Червените" пък се адаптираха по-добре към тежките условия за игра, а попадения на Тони Силва, Серджиу Буш и Борис Галчев донесоха нов сладък успех за всички привърженици на 31-кратните шампиони.

Така ЦСКА не само записа шеста поредна победа над Левски за първенство, а наставникът на тима Стойчо Младенов постигна и седми пореден такъв над "сините". Първата от тези седем победи бе записана още по време на управлението на "Титан".

В началото на срещата именно Стойчо Младенов стана жертва на крайно неприятен и грозен инцидент, след като треньорът на "червените" бе нацелен от снежна топка, "изстреляна" от привържениците на Левски.

По този начин ЦСКА събра актив от 32 точки и дръпна на цели десет пункта пред шампиона Лудогорец, който обаче все още не е изиграл домакинството си на Черно море по-късно днес. Левски от своя страна остава на четвърта позиция с актив от 21 точки, вече сериозно изоставайки от днешния си съперник.

Наставникът на Левски Георги Иванов - Гонзо залoжи на испанеца Антонио Аниете в ролята на острие, докато неговият сънародник Мигел Бедоя, Луис Педро и Роман Прохазка започнаха от втора позиция в схемата на символичните домакини. Капитанът Владимир Гаджев и Георги Сърмов трябваше да оперират като двойка вътрешни халфове, а Веселин Минев, Борислав Стойчев, Аймен Белаид и Пламен Крумов стартираха в отбрана пред вратаря Пламен Илиев. Валери Домовчийски остана на резервната скамейка, докато лекуващият травма Наджиб Амари не попадна в групата за мача.

Основният реализатор на ЦСКА Серджиу Буш очаквано оглави атаката на "червените", а Тони Силва, Жуан Фелипе и Луис Соарес бяха предпочетени да започнат зад румънския таран. Стивън Сънди и Маркиньос започнаха в средната линия на "армейците", а Венцислав Василев, Марин Оршулич, Александър Тунчев и Тончи Кукоч стартираха в защита пред Якуб Дивиш. Националът Апостол Попов отново остана на резервната скамейка, където седна и Антон Карачанаков, който загуби битката със Соарес за титулярно място.

4120773

Още в началните минути Левски успя да застраши сериозно вратата на "червените", изпълнявайки статично положение пред вратата на ЦСКА. Аймен Белаид обаче бе изправарен и не успя да засече топката във вратата зад Якуб Дивиш. Малко по-късно Луис Педро отправи първи точен удар в очертанията на вратата, но Дивиш безпроблемно успя да улови кълбото.

Пет минути след началото на срещата се стигна и до изключително неприятен момент с участието на наставника на гостите Стойчо Младенов. Екзекутора бе нацелен в главата от снежна топка, полетяла от трибуните с фенове на Левски, което и предизвика кратко меле между двата отбора. Георги Иванов пък опита да успокои привържениците на "сините", подканяйки ги да спрат с обстрела на неговия колега.

4120770

В 13' отборът на ЦСКА също отправи първи изстрел по посока вратата на своя съперник. Тончи Кукоч изпробва мерника си от пряк свободен удар, но хърватският бранител не успя да намери очертанията. Четири минути по-късно събитията отново се пренесоха пред вратата на "армейците", но изстрелът на Владимир Гаджев премина над напречната греда.

В 18' се стигна и до първия чист шанс за гол пред някой от двата отбора. Защитата на ЦСКА се пропука и позволи на Луис Педро да стреля от близка дистанция, като Якуб Дивиш успя да спре полета на топката. Кълбото обаче се озова право в краката на Мигел Бедоя, като единствено светкавичната намеса на Марин Оршулич спаси мрежата на "червените" от първо попадение.

4120775

Резултатът на националния стадион бе открит в 22', когато първата грешка в защита на Левски доведе и до попадение в мрежата на Пламен Илиев. Бранителите в синьо позволиха на Серджиу Буш да обстрелва вратата на домакините, като ударът на румънеца бе отразен от Пламен Илиев. Топката обаче достигна до останалия непокрит Тони Силва, който на празна врата изведе своя тим напред в резултата - 0:1.

Инкасираното попадение очаквано хвърли "сините" в атака, като в 27' капитанът Владимир Гаджев за втори път опита да обстрелва вратата на ЦСКА. И този път обаче халфът не намери целта, а техничният му удар профуча встрани от рамката. Малко след това отново стреля и Луис Педро, но холандецът също продължаваше да няма късмет. В 32' Тончи Кукоч открадна една топка и напредна уверено в половината на Левски, а Серджиу Буш завърши атаката с опасен изстрел, преминал на сантиметри покрай дясната странична греда на вратата.

4120769

Три минути преди почивката Левски стигна и до втори стопроцентов шанс за реализирание на попадение. Чудесен пас на Мигел Бедоя матира защитата на ЦСКА, а Антонио Аниете изкочи очи в очи с Якуб Дивиш. Испанският стрелец обаче не успя да нанесе достатъчно добър удар по топката, позволявайки на чешкия страж да спаси вратата си.

4120774

"Сините" бяха нокаутирани в даденото от съдията продължение на първото полувреме, когато ЦСКА успя и да удвои своя аванс в резултата. Венцислав Василев осъществи впечатляващ рейд сред няколко футболисти на Левски и пусна прекрасен извеждащ пас за Серджиу Буш, оставил румънеца очи в очи с Пламен Илиев. Таранът на "червените" майсторски финтира стража на домакините и чукна кълбото в мрежата за 0:2.

Втората част стартира с опит за натиск от страна на Левски, което и за малко не доведе до трети гол в мрежата на "сините". В 50' Тони Силва надбяга Мигел Бедоя и се устреми по левия фланг на "червената" атака, центрирайки прострелно за Серджиу Буш в наказателното поле на "сините". Румънецът бе оставен напълно непокрит в пеналтерията, но около метър не му достигна, за да засече топката.

В 55' Георги Иванов извърши и първа промяна в своя стартов състав, като Мирослав Иванов зае мястото на Луис Педро на игралното поле. "Сините" продължиха да натискат съперника си в собствената му половина, но отбраната на ЦСКА действаше стабилно и успешно отразяваше атаките към своята врата. Акциите на Левски пък не предлагаха достатъчно креативност и идея, които да позволят създаването на опасности за Якуб Дивиш.

Постепенно "армейците" успяха да изнесат играта напред, също показвайки желание да атакуват своя съперник. В 61' Маркиньос се включи в офанзивната акция на своя тим и стреля силно с десния крак, но Пламен Илиев съумя да спаси. Две минути по-късно Георги Сърмов опита късмета си от пряк свободен удар, а мощната бомба на халфа премина съвсем близо до очертанията на вратата.

В 68' "сините" пропиляха отличен шанс да намалят резултата и отново да се върнат в мача. Влезлият като резерва Божидар Краев можеше да засече топката на чиста позиция, оставен напълно непокрит в наказателното поле, но младокът се размина с кълбото и не успя да отбележи.

4120778

Постепенно двубоят на "Васил Левски" навлезе в заключителните си десет минути, а в 84' "сините" понесоха и трети тежък удар от началото на срещата. Докато отборът на Георги Иванов всячески опитваше да организира финалните си акции в атакуващ план, ЦСКА успя и окончателно да сложи точка на спора. "Червените" разиграха отлична атака в половината на символичния домакин, като Луис Соарес изведе Серджиу Буш на добра позиция. Румънецът от своя страна демонстрира чувство за комбинативност и намери включилия се напред Борис Галчев, който от непосредствена близост уби интригата в двубоя за крайното 0:3.