Лудогорец напомни за силата си и отново подгони ЦСКА

галерия:

снимка: БТА

Шампионът на България Лудогорец напомни категорично, че продължава да бъде фаворит №1 за титлата и през този сезон, след като днес "орлите" разгромиха с 4:1 гостуващия Литекс в дербито на деветия кръг в "А" група.

Гостите от Ловеч бяха в отлична серия от четири поредни победи, но тази вечер футболистите на Красимир Балъков преклониха глави пред видимо по-класния си съперник.

Марселиньо, Михаил Александров, Юнес Хамза и Вандерсон бяха точни за Лудогорец, който с днешния си успех събра актив от 18 точки и се доближи на два пункта зад временния лидер ЦСКА. Подобен актив има и тимът на Берое, докато Литекс се смъкна на пето място с 16 спечелени точки на сметката си.

Точен за Литекс в последните минути бе Данило Асприля, но като цяло "оранжевите" бяха категорично надиграни от българския шампион в днешния двубой.

Наставникът на шампионите Георги Дерменджиев извърши някои промени спрямо състава си от "Анфийлд", като Юнес Хамза замени Роман Безяк на върха на атаката. Марселиньо зае обичайното си място зад централния нападател, докато голмайсторът срещу мърсисайдци Дани Абало и Михаил Александров заеха места на двата фланга. Абел Анисе и Светослав Дяков отново оформиха двойка вътрешни халфове, докато Владислав Стоянов се завърна на вратата на "орлите". Рекордното попълнение Брайън Ангуло стартира отляво на отбраната, докато Козмин Моци, Александър Александров и Жуниор Кайсара допълниха дефанзивния вал.

Красимир Балъков отново заложи на цветнокожото трио Уилмар - Косоко - Асприля в предни позиции, а Кристиян Малинов, Петрос Бумал и Никола Колев започнаха в полузащита за Литекс. Страхил Попов, Джаксън Менди, Пламен Гълъбов и Антон Недялков бяха подредени в отбрана, а Винисиус стартира под рамката на вратата.

4114765

Гостите опитаха да стартират срещата максимално спокойни и уверени, въпреки, че техният съперник бе смятан за твърд фаворит в днешното дерби. В 8' Вилмар Джордан опита да изненада Владислав Стоянов от дистанция, но колумбийският таран бе твърде неточен с изстрела си.

Лекият устрем на Литекс бе бързо париран в 12', докато домакините успяха да открият резултата. Даниел Абало пое топката по левия фланг на атаката и центрира отлично за Марселиньо, който от удобна позиция отбеляза за 1:0 и изведе шампионите напред.

В 28' "оранжевите" отново погледнаха към вратата на Владо Стоянов, като и този път футболистите на Балъков опитаха да стрелят от дистанция. Омар Косоко си намеси позиция и опита удар, но бившият футболист на ЦСКА бе твърде неточен в изпълнението си.

Събитията бързо се пренесоха пред вратата на ловчанлии, а в 32' Лудогорец удари и греда. Юнес Хамза намери Дани Абало в пеналтерията на Литекс, а испанецът стреля технично с десния крак. Топката бе успешно завъртяна и остави Винисиус без реакция, но няколко сантиметра разделиха Абало от попадение в трети пореден мач.

Шест минути преди почивката Лудогорец осъществи добра атака на скорост, след като Марселиньо нахлу в половината на Литекс. Бразилецът видя Абел Анисе вдясно от себе си, но халфът стреля право в ръцете на Винисиус. Минута по-късно вратата на "оранжевите" отново бе застрашена. Акцията на домакините завърши с пас към Марселиньо, който от фронтална позиция стреля в очертанията, но неговият сънародник под рамката успя да спаси.

4114763

Секунди преди почивката Лудогорец направи сериозна крачка към крайния успех в двубоя, отбелязвайки и втори гол в мрежата на Литекс. Михаил Александров овладя топката на границата на наказателното поле и с прекрасен изстрел с десния крак остави Винисиус без реакция, реализирайки красиво за 2:0 в полза на шампионите.

4114766

Втората част стартира отново със силна игра на Лудогорец, като в 52' домакините можеха да отбележат и трети гол в мрежата на своя съперник. Михаил Александров пусна топката към Дани Абало, който обаче не успя да отиграе кълбото, озовало се в ръцете на Винисиус. Четири минути по-късно отборът в оранжево можеше да се върне в мача. Страхил Попов намери очертанията на вратата с глава, но футболист на Лудогорец изби от самата голлиния, съхранявайки аванса на шампионите.

Всичко на "Лудогорец Арена" изглеждаше предрешено в 65', когато шампионите нанизаха и третия си гол в мрежата на Литекс. "Орлите" разиграха отлична атака по десния фланг на атаката, а акцията завърши с прецизно центриране на Марселиньо в наказателното поле. Юнес Хамза пък бе на точното място в точното време, засичайки кълбото в мрежата за 3:0.

Двадесет минути преди края Лудогорец като по чудо не отбеляза и четвърти гол във вратата на Винисиус. Юнес Хамза бе оставен напълно непокрит в малкото наказателно поле на гостите, като тунизиецът засече топката в непосредствена близост до голлинията. Бразилският страж на Литекс обаче демонстрира впечатляващ рефлекс, успявайки да спаси изстрела на нападателя.

"Орлите" все пак стигнаха и до четвърти гол в срещата, като това се случи в самия край на дербито. Домакините сътвориха изцяло "бразилски" гол, като Жуниор Кайсара сложи топката на главата на сънародника си Вандерсон, който от своя страна я прати в мрежата на "оранжевите" за 4:0.

До последния съдийски сигнал Литекс също стигна до попадение в своя полза, макар и вече с не особено голяма стойност. Данило Асприля засече с глава меко центриране на Ваюши и оформи крайното 4:1 в двубоя.