ЦСКА впечатли с убедителен успех над Локо (Сф)

галерия:

снимка: Булфото

ЦСКА постигна четвърта поредна домакинска победа в А група отново без да допусне гол, след като пречупи най-добрата защита в първенството (преди актуалния 9-ти кръг) – тази на Локомотив (София) – за успех с 3:0 на стадион „Българска армия“.

Още през първото полувреме Румен Трифонов можеше да бъде изгонен за два жълти картона, но реферът Цветан Кръстев го пожали. "Червените" обаче постоянно тероризираха левия фланг на отбраната на Локомотив и в началото на втората част провокираха две нелепи грешки при изнасянето на топката.

При втората от тях Тони Силва направи пробив в зоната на Трифонов и подаде по земя успоредно на линията на наказателното поле. Непокритият Жуан Фелипе овладя и с премерен изстрел от 13-14 метра матира Божидар Митрев - 1:0.

Само 5 минути по-късно ЦСКА поведе с 2:0, след като дълъг пас на Маркиньос към Антон Карачанаков не намери адресата си, но десният бек на Локо Елтон дос Рейс невнимателно върна към Митрев. Спринтиращият Буш изпревари вратаря и с елегантно докосване реализира 6-ия си гол в А група, за да затвърди лидерството си при голмайсторите в първенството.

4114580Крайното 3:0 оформи резервата Орелиен Жоаким в 93-ата минута след добра работа в наказателното поле на Серджиу Буш.

Така „армейците“ запазват лидерската си позиция и увеличават актива си на 20 точки – 2 повече от Берое, който малко по-рано днес постигна категоричен успех с 3:0 като гост на другия Локомотив в Пловдив.

Серджиу Буш с шестте си гола до момента е номер 1 при реализаторите в А група, но дели мястото си с нападателя на Берое Венцислав Христов, който се разписа за крайния резултат в другия мач на стадиона в пловдивския парк „Лаута“.

Фелипе пък има три попадения на сметката си досега, като във втори пореден кръг бележи, след гола на „Тича“ срещу Черно море миналата седмица. Вече 18 поредни гостувания на „Армията“ се оказват безуспешни за Локомотив, който няма успех при визита на ЦСКА от 27-ми април 1997-ма година, когато надви 31-кратния шампион с 1:0 чрез гол на Георги Антонов.

Оттогава до днес „железничарите“ могат да се похвалят само с две равенства и цели шестнайсет загуби. След инкасираните два гола Божидар Митрев вече изостава от Якуб Дивиш по брой сухи мрежи – 5:6, а същото е и съотношението между допуснатите голове от ЦСКА и Локомотив досега („армейците“ вече са с най-добрата защита, Берое също има шест гола в мрежата си, както и Лудогорец, но с мач по-малко).

В първите 20-ина минути на срещата „армейците“ изпуснаха да нанесат решителен удар, с който да се възползват от домакинския си натиск. В 9-ата минута Тончи Кукоч от далечен фаул провокира добра намеса от Божидар Митрев с мощен изстрел с левия крак.

4 минути по-късно пред Серджиу Буш се откри най-доброто положение за гол, след като Венцислав Василев елегантно го изведе сам срещу вратаря отдясно в наказателното поле. Румънският голмайстор на ЦСКА обаче не можа да преодолее Митрев, който скъси ъгъла и изби удара в корнер.

4114577

В 15-ата минута „армейците“ изпуснаха още едно отлично положение, като този път прострелно центриране отдясно на Василев мина успоредно на голлинията, но Буш се размина с топката, а на втора греда Валентин Илиев дори с шпагат не можа да насочи кълбото в мрежата.

В 27-ата минута Александър Тунчев овладя в пеналтерията и стреля с левия крак от добра позиция, но бранител изби в корнер, за да попречи на ЦСКА да поведе. „Червените“ на няколко пъти чрез Антон Карачанаков изпълниха преки свободни удари, но без да създадат повече проблеми за Митрев.

Постепенно с приближаването на края на първото полувреме Локомотив започна по-често да поглежда към противниковата врата и дори стигна до гол в 35-ата минута. Даниел Генов центрира от корнер и Ранджелович се извиси, за да засече топката с глава, но преди това заби левия си лакът в тила на Венцислав Василев.

4114576

След рано (и набързо) инкасираните попадения отборът на Локомотив загуби тонуса си, а в двата случая, когато провокира Якуб Дивиш да се намесва, чешкият вратар не допусна грешки.

ЦСКА можеше да отбележи още поне един гол, след като гостите се поотвориха, но Митрев спаси опасен удар на Фелипе, а Маркиньос прекалено дълго се суетеше с топката в 75-ата минута и изпусна по-рано да подаде към непокрития в наказателното поле Тони Силва, който стреля твърде неточно пред опразнената врата.

Състави

Старши треньорът на ЦСКА Стойчо Младенов залага на капитана Валентин Илиев и Александър Тунчев в средата на защитата, а на двете крила са Тончи Кукоч и Венцислав Василев.

4114579

Маркиньос и Стивън Сънди са двамата вътрешни полузащитници, а Тони Силва и Антон Карачанаков ще оперират на фланговете. Жуан Фелипе действа зад нападателя Серджиу Буш, като вратар е Якуб Дивиш.

Божидар Митрев е на вратата за Локомотив, а в защита са Ранджелович, Александър Бранеков, Румен Трифонов и Елтон дос Рейс. Евертон Джилио - Том и Иво Иванов са двойка опорни халфове, пред тях е Антонио Ливраменто, а по крилата - Даниел Генов и Владислав Романов. Единствен нападател, поставен от треньора Димитър Васев, е Ламжед Шехуди.

4114581Факти преди мача

„Червените“ ще опитат да запазят аванса си от 1 точка пред Литекс на върха в класирането, докато „железничарите“ искат да не развалят добрата си поредица от пет мача без поражение.

Възпитаниците на Стойчо Младенов обаче засега са безгрешни като домакин – 2:0 над Левски, 5:0 над Марек и 4:0 над Хасково, като отново индикират, че „Армията“ ще бъде непревземаема крепост за почти всички отбори. Миналият сезон като домакин ЦСКА допусна само 2 попадения – от Лудогорец при поражението с 0:1 и от Локомотив (Пловдив) в последния кръг за 1:1.

Локомотив (София) е в нелоша форма за стандартите си, но като гост на ЦСКА не е печелил от 27-ми април 1997-ма година, когато надви 31-кратния шампион с 1:0 чрез гол на Георги Антонов.

Оттогава в последвалите 17 визити на „железничарите“ на „Армията“ те могат да се похвалят само с 2 равенства, а също така от началото на този сезон само бранителят Марко Ранджелович се е разписвал в мачовете, макар и за победа с 1:0 над Марек.

Солидната защита обаче е ключът към серията без поражение на Локомотив (София), чийто вратар Божидар Митрев има 5 мача без допуснат гол – точно колкото и стражът на ЦСКА Якуб Дивиш, сбъркал фатално при равенството 1:1 с Черно море миналата седмица.