Дузпа на Божинов в продължението измъкна Левски

галерия:

снимка: БТА

Отборът на Левски постигна драматична победа с 1:0 над Черно море в първи мач от седмия кръг на българската "А" група, след като точно изпълнена дузпа от Валери Божинов донесе успех на "сините" в последните минути на добавеното време.

Тогава защитникът на варненци Живко Атанасов задържа откъсващия се Луис Педро в наказателното поле на гостите, което доведе до червен картон за състезателя на Черно море и наказателен удар в полза на Левски. Влезлият като резерва Валери Божинов се нагърби с отговорността и успешно преодоля Георги Китанов, донасяйки изстрадани три точки на своя тим.

Двубоят на ст. "Георги Аспарухов" се изигра пред празни трибуни, а причина за това бяха безредиците, които феновете на Левски сътвориха по време на загубата с 0:3 от Литекс в Ловеч.

Така Левски събра актив от 10 точки и намери място сред първите шест отбора в класирането, изравнявайки се по брой точки с Литекс. Ловчанлии обаче са с мач по-малко от "сините". Наставникът и спортен директор на Левски Георги Иванов - Гонзо пък постигна успех срещу отбора, който успешно води през миналия сезон на шампионата.

Черно море от своя страна остава на предпоследното 11-о място с едва 5 спечелени пункта до момента. Това бе и първо поражение за завърналия се на "Тича" Никола Спасов, който наследи на поста напусналия Александър Станков.

4110373

Наставникът на домакините Георги Иванов отново направи някои промени спрямо двубоя с Литекс, като Валери Божинов отстъпи мястото си на Валери Домовчийски в стартовия състав. Луис Педро и Антонио Аниете започнаха в близост до нападателя, докато сред титулярите се завърна и Роман Прохазка, който зае мястото на Стефан Велев. Капитанът Владимир Гаджев и Георги Сърмов допълниха средната линия на „сините“. Веселин Минев, Аймен Белаид, Борислав Стойчев и Пламен Крумов бяха подредени в отбрана, докато македонският национал Кристиян Наумовски също се завърна сред титулярите, заменяйки юношата Александър Любенов.

4110375

Треньорът на гостите Никола Спасов постави Живко Петров в ролята на острие, а триото Райков – Божилов – Коконов трябваше да атакува от втора линия. Стенио и Тодор Паланков пък стартираха като двойка вътрешни халфове в постройката на варненци. Александров, Котев, Атанасов и Венков започнаха в защита пред вратаря Георги Китанов.

Първите пет минути на двубоя предложиха борба и битка между двата тима, но не и интересни ситуации пред двамата вратари. В 7' капитанът на Левски Владимир Гаджев опита един от обичайните си изстрели от дистанция, но топката прелетя извън очертанията на вратата. Минута по-късно бившият играч на „сините“ Симеон Райков бе изпуснат от защитата на варненци, но силният му изстрел с левия крак излезе в аут.

Секунди след това събитията отново се пренесоха пред вратата на Георги Китанов, а Левски сътвори и първия голям пропуск от началото на двубоя. Владимир Гаджев центрира отлично в наказателното поле на Черно море, но ударът с глава на Луис Педро от чиста позиция премина над напречната греда на вратата. В 15' бившият играч на Ботев опита да поправи грешката си, но ударът му нямаше как да затрудни Китанов.

4110376

Постепенно обаче мачът на ст. „Георги Аспарухов“ отново притихна откъм интригуващи ситуации, като двата тима подновиха физическата си битка на терена. В 33' „сините“ можеха да открият чрез изпълнение на статично положение, но Аймен Белаид не успя да се възползва от грешка на гостите.

Малко по-късно стражът на Левски Кристиян Наумовски пък припомни за кошмарните изяви на своя вече бивш съотборник Стефано Кунчев. Македонецът не успя да овладее лесен за отразяване удар на Симеон Райков, позволявайки топката да се озове зад гърба му. За негов късмет обаче, стражът бързо успя да прибере кълбото в прегръдката си.

Минути по-късно Кристиян Наумовски се намеси далеч по-респектиращо, като този път македонецът успя да спаси с вещина мощен удар на Георги Божилов.

На почивката и двамата треньори не извършиха промени в своите състави, а същите двадесет и двама от първата част подновиха играта.

4110378

Втората част започна с няколко акции на домакините, но Антонио Аниете и Луис Педро не успяха да реализират. В 59' Левски осъществи не лоша атака в половината на варненци, ала Кирил Котев успя да пресече центрирането на Веселин Минев към Валери Домовчийски.

В 62' "сините" не се възползваха от подарък на своя съперник. Подхлъзване на Сашо Александров позволи на Луис Педро да навлезе в половината на "моряците", но холандецът взе грешно решение, предпочитайки сам да завърши атаката. В 68' стражът на гостите Георги Китанов отново напомни за високата си класа, отразявайки мощен удар на Владимир Гаджев.

Десет минути преди края наставникът на домакините Георги Иванов все пак погледна към опцията "Валери Божинов", гласувайки доверие на бившия национал в заключителния етап на мача. Секунди по-късно Луис Педро се оказа напълно непокрит в наказателното поле на Черно море, но опитният Кирил Котев успя да блокира холандското острие на Левски.

В 86' Левски достигна до удобна възможност да открие резултата чрез статично положение, а с отговорността се нагърби току-що влезлият в игра Валери Божинов. Таранът си нагласи топката и стреля прецизно с левия крак, но за късмет на гостите от Черно море, кълбото срещна дясната странична греда на вратата.

По всичко изглеждаше, че двубоят на "Герена" ще завърши с подялба на точките, преди обаче да се стигне до последната минута на добавеното време. Бранителят на варненци Живко Атанасов задържа Луис Педро в наказателното поле на своя тим, което доведе и до дузпа в полза на домакините. Зад топката отново застана Валери Божинов, който успешно прати Георги Китанов в противоположния ъгъл, носейки три точки на своя отбор.