Щастлив гол на Анисе спаси Лудогорец в София

галерия:

снимка: Булфото

Шампионите от Лудогорец имаха тежка вечер на стадион „Локомотив” в столичния квартал Надежда, след като Локомотив (София) обърна „орлите” от 0:1 до 2:1, но щастлив гол на Анисе донесе равенството 2:2 в мач от 6-ия кръг на А група.  

„Зелените” имаха успешен старт на двубоя, след като още в 9’ Анисе отбеляза красив гол, но до полувремето резултатът беше изравнен, след акто Елтон в 31’ с топовен удар от 34 метра успя да изравни.

Второто полувреме почна с гол още в първата минута, след като Шоко остави Шехуди да центрира без проблем в наказателното поле, където на далечната греда Том беше останал непокрит и донесе аванса за „железничарите”.

Задачата на домакините стана по-лесна в средата на полувремето, когато Шоко беше изгонен заради втори жълт картон, но в 83’ след щастлив рикошет Анисе донесе точката за шампионите.  

Лудогорец беше с голяма част от резервите си, като отборът се отчете с няколко нелепи пропуска, най-вече на Безяк, а в защита Шоко беше неузнаваем и почти не фигурираше в дефанзивен план. Именно през неговата зона „железничарите” атакуваха най-опасно.

Това беше второ равенство на шампионите от началото на сезона, с което отборът остана на 2-о място с 11 точки актив – на 2 от лидера ЦСКА. Локомотив (София) е в средата на таблицата с 8 пункта преди изиграването на останалите мачове.

Домакините почнаха по-добре мача и се отчетоха с няколко атаки, но не стигнаха до сериозна опасност пред вратата на Чворович. Лудогорец бързо взе надмощие в средата на терена, въпреки привидното превъзходство на "железничарите", а в 9' резултатът беше открит.

Многоходова комбинация в центъра на терена завърши с подаване към Анисе. Той финтира защитник, а след това финтира по прекрасен начин Бранеков и от 18 метра стреля безпощадно, давайки аванс на шампионите - 0:1.

4109170

Локомотив се опита бързо да върне гола, но с пропуски се отчетоха Шехуди и Ливраменто. Лудогорец пък имаше отличен шанс да увеличи аванса си. Вандерсон в 21' изведе отлично Абало в наказателното поле, който останал сам срещу вратаря подаде на Безяк. Нападателят обаче затвърди впечатлението, че не е във форма, след като прати топката над вратата от 4 метра.

Този пропуск на гостите беше наказан в 31' при наглед безобидна ситуация. Играчите на Локомотив (София) разиграха късо и с едно докосване, а топката беше насочена към дясното крило. Там Елтон от 35 метра прати истински снаряд, като топката заблуди Чворович и влетя в мрежата - още един красив гол и 1:1.

4109168

Този гол обърка сметките на "орлите", като до края на полувремето Локомотив имаше по-добрите положения. В 37' Романов беше много близо до гол, след като Генов беше изведен отляво на нападението, но крилото не успя да засече във вратата. "Железничарите" организираха още няколко опасни атаки, но след тях не последва гол - 1:1 на почивката.

След 15-минутната пауза "железничарите" излязоха крайно мобилизирани и още с първата си атака вкараха гол, който шокира гостите. Шехуди проби отляво и центрира отлично за Генов, който не успя да засече топката, но тя се озова на далечната греда за Том, който с диагонален удар направи 2:1.

4109169

Шампионите не успяха да реагират, а вместо това столичани изпуснаха на няколко пъти да увеличат аванса си. Най-фрапантен пропуск направи Бранеков, след като Романов направи феноменален пробив отляво и пусна успореден на голлинията пас за защитника, който обаче се размина на сантиметри с топката.

Повечето атаки на домакините преминаваха отдясно за защитата на Лудогорец, тъй като Шоко не си даваше особено зор в защита, а това доведе до няколко разбърквания в наказателното поле, а Генов на два пъти не успя да нанесе категоричен удар.

В 62' обаче от нищото "орлите" едва не изравниха, след като Вандерсон изведе Мисиджан сам срещу Митрев, но реакцията на вратаря беше страхотна и той успя да избие в корнер. В следващите минути "орлите" натиснаха, но Шоко в 69' беше изгонен от игра. Романов надбяга защитника, който се опита да му отнеме, но извърши нарушение. След картона през първото полувреме, той получи и втори наказателен картон, заради което трябваше да напусне преждевременно терена - Лудогорец остана с 10 души.

4109172

В 77' Локомотив едва не се възпозлва от численото си превъзходство, а Том пропусна да реши мача, след като от 1 метър не успя да засече центриране в наказателното поле. Минута по-късно при контраатака Ернандес намери Мисиджан, но ударът на холандеца стреля в защитник.

7 минути преди края Анисе получи топката на 30 метра от вратата и по подобие на първия си гол успя да финтира Бранеков. Ударът му беше слаб, но топката рикошира в Иво Иванов и смени изцяло траекторията си  - Митрев остана безпомощен и равенството беше възстановено.

Преди двубоя

Локомотив записа две престижни победи у дома над Литекс и Славия, като в момента се намира на 7-о място с актив от 7 пункта. Лудогорец почна със загуба и равен шампионата, но вече се намира в серия от 3 победи, едната от които над лидера ЦСКА с 2:0.

"Зелените" имаха мач през седмицата, загубен с 0:1 от Стяуа в Букурещ, като още през следващата седмица шампионите посрещат румънския шампион в мач реванш от плейофите на груповата фаза на Шампионска лига.

Поради тази причина Георги Дерменджиев е направил доста промени в стартовия си състав, докато домакините излизат с най-доборото, с което разполагат.

Стартови състави:

Локомотив (София): Митрев, Ранджелович, Бранеков, Хаджиев, Том, Иванов, Ливраменто, Генов, Романов, Шехуди

Лудогорец: Чворович, Шоко, Барт, Александров, Кайсара, Анисе, Ешпиньо, Абало, Вандерсон, Мисиджан, Безяк