Левски повали Берое със спорна дузпа, усамоти се на 2-ро място (ВИДЕО)

Левски постигна важна домакинска победа с 1:0 над Берое пред празните трибуни на стадион „Георги Аспарухов“ и дръпна значително пред съперника си в битката за второто място. Дербито на 27-ия кръг не предложи много попадения и опасни положения, като се отличи по-скоро с тежките единоборства и сериозни контузии през първата част, както и с червените картони след почивката.

Единственото попадение падна в третата добавена минута на първото полувреме, когато съдията Станислав Тодоров отсъди доста спорна дузпа след съприкосновение на вратаря Благой Макенджиев с Божидар Краев.

Венцислав Христов бе точен от бялата точка и осигури аванс на Левски, който бе запазен до последния съдийски сигнал. В 72-ата минута Мехди Бурабия си изкара ненужен и глупав червен картон, но Берое не само не се възползва от численото си предимство, но и го загуби осем минути по-късно, когато и Веселин Пенев бе изгонен за втори жълт картон.

Левски вече има 43 точки и се извиси на цели седем пред Берое, който вече е на четвърто място, след като изостава с 3 от третия Славия (3:0 над Монтана по-рано днес), а и вече няма успех в пет поредни двубоя от А група.

Първите двайсетина минути протекоха в нелошо темпо с редуване на атаки към двете врати, но без нито един особено опасен удар, както и нито един случай, в който някой от двамата вратари да трябва да се намеси решително.

Въпреки това личеше желанието и на двата тима да стигат възможно най-бързо до противниковото наказателно поле, но липсваше класа в завършващите отигравания. В 30-ата минута Елиаш и Венцислав Василев се удариха силно в главите си и по нелеп начин си причиниха сериозни наранявания, след като и на двамата им потече кръв и поне 5 минути лекарският щаб на Берое им оказваше помощ.

Финалните мигове на първата част протекоха основно пред пеналтерията на "сините", макар гостите да не стигнаха до чисто положение. Добра акция на Левски след неуспешен опит за изнасяне на топката от страна на "заралии" доведе до отлично извеждащо подаване на Мигел Бедоя за Божидар Краев зад защитата. Младокът стреля неточно на сантиметри от гредата, но съдията Станислав Тодоров изненадващо отсъди дузпа, след като Благой Макенджиев излезе да покрие ъгъла и между него и Краев имаше съприкосновение.

Венцислав Христов бе безпогрешен от бялата точка и Левски поведе с 1:0 в самия край на полувремето, без някой от двата тима да е доминирал на терена.

След почивката Берое играеше по-често с топката, но основно разиграваше далеч от наказателното поле на "сините" и без нужната скорост, при което не изненадваше изобщо съперника.

Божидар Краев на два пъти в рамките на 20 минути след почивката имаше шанс да измисли нещо интересно по лявото крило при контраатаки, но се проваляше в търсенето си на асистенция.

В 72-ата минута Мехди Бурабия получи червен картон заради изключително грубо и напълно ненужно нарушение срещу Неманя Милисавлевич, което дори не бе в очертанията на терена. Берое обаче не се възползва от численото си превъзходство, а и то трая само осем минути, защото в 80-ата Веселин Пенев извърши фаул в атака и получи втори жълт картон, с което възстанови статуквото.

Радослав Цонев пък не се възползва от добро подаване в наказателното поле на Роман Прохазка и не можа да подпечата победата на Левски от чиста позиция. Малко по-късно Исмаил Иса отправи опасен изстрел от 20-ина метра, но топката профуча на сантиметри над гредата.

Така в крайна сметка Берое се провали в опитите си да стигне до изравняване и Левски спечели с 1:0.