Севиля се цели в рекордна титла от Лига Европа

снимка: БТА/AP

Севиля може да се превърне в първия отбор в историята, който печели четири пъти втория по сила европейски клубен турнир Лига Европа (пред това Купа на УЕФА). Андалусците към момента имат три отличия във витрината си, спечелени през 2006, 2007 и 2014 година.

В сряда те ще се изправят един срещу друг на финала с Днипро (Днепропетровск) – изненадващия претендент за европейско величие от разтърсваната от военни конфликти Украйна.

Севиля може да си спечели квота за Шампионска лига с евентуален триумф във финала срещу Днипро, след като не можа да се пребори за топ 4 в първенството на Испания и остана на една точка от Валенсия.

Тазгодишната кампания на Севиля изглежда далеч по-внушителна от предишните три пъти, когато тимът триумфа. Тогава финалите бяха спечелени с късни голове и изпълнение на дузпи – първо Мидълзбро бе разгромен с 4:0 (1:0 до 78 минута), а Еспаньол и Бенфика бяха надвити след рулетката на удари от бялата точка.

През този сезон в Лига Европа възпитаниците на Унай Емери са загубили само веднъж в 14 мача и са отбелязали 26 гола в този период. Днипро допусна седем поражения в 16-те си срещи от турнира, но изключително важни за украинците се оказваха домакинските мачове, които бяха спечелени с минимална разлика, но без допуснати попадения.

На финала във Варшава Севиля ще разчита на подкрепа и от местните фенове заради присъствието на поляка Гжегож Кричовияк в състава. Развитието на мача е ключово и за съдбата на треньора Унай Емери, който може да напусне през лятото в посока Милан или дори Реал Мадрид.