Лига Европа: Какво да очакваме от дербитата тази вечер

снимка: ludogorets.com

Днес ще се изиграят реваншите от осминафиналните мачове в Лига Европа. Ето какво можем да очакваме от дербитата във втория по сила клубен турнир на Стария континент:

Динамо (Москва) – Наполи (1:3 в първия мач)

Динамо още няма победа срещу италиански отбор – едно равенство и една загуба – у дома си, но Наполи никога не е побеждавал на руска земя (същата статистика). Отборът на Рафаел Бенитес обаче е специалист по опазване на суха мрежа в Лига Европа, след като рекордните шест поредни мача без допуснат гол бяха прекратени от Динамо, но в крайна сметка авансът на Наполи изглежда комфортен.

Рома – Фиорентина (1:1)

Фиорентина вече елиминира Рома в една турнирна битка – в четвъртфиналите за Купата на Италия след победа с 2:0 на „Олимпико“. В 159 мачове между двата тима Рома има 52 победи, Фиорентина – 49, а равенствата са 58, но без да се броят срещите в евротурнирите.

Динамо (Киев) – Евертън (1:2)

Само в четири случая от 23 Динамо е елиминирал английски отбори, но ако го направи сега, ще остави Висшата лига без представител в евротурнирите, след като всички клубове отпаднаха от Шампионска лига. Евертън обаче няма загуба в четирите си мачове в Европа този сезон и се представя солидно, въпреки че е в средата на таблицата в първенството.

Аякс – Днипро (0:1)

Днипро няма загуба в трите си гостувания на холандски отбори досега и продължава по впечатляващ начин да представя Украйна в Лига Европа. Аякс няма много шансове за успех в местното първенство и ще се стреми да стигне възможно най-далеч в този турнир, като вече победи Динамо (Киев) с 2:1 в предишния си двубой срещу отбори от тази държава.

Торино – Зенит (0:2)

Торино няма загуба в 10 домакинства в Европа, от които е спечелил седем, като тази поредица стартира през октомври 1993-та година. Въпреки голямата разлика в класите и финансовите възможности, до голяма степен загубата в Русия в първия мач се дължеше на ранния червен картон, който „биковете“ получиха. Все още има известен шанс Торино да постави под напрежение руския колос.

Интер – Волфсбург (1:3)

Интер няма загуба в 11 поредни мача като домакин в Европа, от които е спечелил седем, като загубата от Волфсбург сложи край на серия от четири срещи без допуснат гол. И за трите гола може да бъде винен вратарят Хуан Пабло Карисо, който до голяма степен опропасти плана за провеждане на мача на Роберто Манчини. Интер вече предложи на феновете си впечатляващ подвиг след тежка загуба като гост в Лига Европа, когато след 0:3 срещу Тотнъм вкара реванша в продължения, за да отпадне след 4:1.

Севиля – Виляреал (3:1)

Севиля до голяма степен си свърши работата още в първия мач, като отбеляза и най-бързия гол в историята на турнира – в 13-ата секунда. Андалусците са в серия от четири победи срещу испански отбори в Лига Европа.

Бешикташ – Брюж (1:2)

Бешикташ има 2 победи и 1 равенство срещу белгийци у дома си, но Брюж е единственият отбор в Лига Европа, който все още не е победен – 10 победи и 3 загуби в турнира този сезон.