Севиля изпепели Виляреал на "Мадригал" (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Трикратният носител на трофея в Лига Европа Севиля продължи успешно защитата на титлата си от миналата година, след като спечели първото издание на испанския дуел на осминафиналите срещу Виляреал, и то с 3:1 на стадион „Ел Мадригал“.

Андалусците едва в миналата фаза срещу Борусия (Мьонхенгладбах) прекратиха чакане от седем мача за победа като гост в евротурнир, но срещу „Жълтата подводница“ започнаха отлично с рекордно бърз гол в историята на Лига Европа.

С 20 гола в осемте мача (преди този със Севиля) Виляреал бе най-резултатният отбор в турнира и се намираше в серия от пет домакинства без поражние, но нямаше отговор на предизвикателството от Андалусия.

Още преди да са изтекли и 15 секунди след първия съдийски сигнал Севиля стигна до първи гол, и то след великолепна двойна комбинация между Виктор Перес – Витоло и Кевин Гамейро.

Пас от дълбочина стигна до Витоло, който с пета раздаде към Гамейро, а французинът елегантно копна топката в наказателното поле, за да изведе съотборника си на стрелкова позиция очи в очи с вратаря. Витоло овладя на гърди и от въздуха прати кълбото покрай тялото на Серхио Асенхо за 0:1.

След по-задълбочени изчисления стана ясно, че след изстрела на Витоло топката е преминала голлинията в 13-ата секунда на мача – най-бързият гол в историята на Лига Европа. Севиля бе подчертано по ефективният отбор преди почивката и съвсем заслужено стигна до второ попадение в 26-ата минута чрез Стефан М'Биа.

Беноа Тремулинас центрира остро от лявото крило и топката премина над двама бранители в жълто, преди на далечната греда М'Биа да се пребори с персоналния си пазач, за да отправи мощен изстрел с глава – 0:2.

В 40-ата минута преднината на настоящите носители на трофея можеше да стане още по-убедителна, но след нова скоростна контраатака силният удар на Алийш Видал от десетина метра се отби от сглобката на гредите.

Виляреал обаче върна интригата в самото начало на второто полувреме с гол за 1:2 в 48-ата минута, който породи множество спорове и отне няколко минути на съдийската бридага, за да го признае.

Удар на Денис Черишев от дъгата на наказателното поле се отби в ръката на Стефан М'Биа, но това остана незабелязано от реферите и играта не бе спряна. Създаде се сериозно разбъркване в наказателното поле, при което Витоло успя да съхрани топката, а Матео Музакио я предостави на Лучано Вието. Той без проблем я прати в опразнената мрежа, но намиращият се в близост до него Ману Тригерос бе в засада и именно поради тази причина съдиите дискутираха помежду си известно време дали трябва да признаят попадението, но все пак го направиха – 1:2.

Отоговорът на Севиля бе светкавичен и в 50-ата минута Кевин Гамейро отбеляза за втори път в срещата, след като топката му бе свалена на точката за дузпа от Висенте Ибора при центриране от дълбочина. Бившият нападател на Пари Сен Жермен с отлично воле разстреля Серхио Асенхо и възстанови комфортната преднина на адналусците – 1:3.