Шампионска лига в цифри

галерия:

снимка: БТА/AP

Сон Хюн-Мин е играчът с най-много голове извън границата на наказателното поле Шампионска лига, става ясно от статистическата справка след края на груповата фаза на най-силното футболно състезание. Халфът на Байер Леверкузен отбеляза 2 гола от далечна дистанция.

„Най-точния“ мерник в турнира тази година има нападателят на Порто Джаксън Мартинес. Колумбиецът е уцелил някоя от гредите 3 пъти.

Отборът на Жозе Моуриньо е получил най-много пъти правото да изпълни наказателен удар. В групите, за отбора на Челси са свирени 4 дузпи. Реал Мадрид, Шахтьор (Донецк), Байерн (Мюнхен) и Порто са изпълнили по три удара от бялата точка. Интересен факт е че и трите дузпи на „белия балет“ са направени от играчи на българския шампион Лудогорец.

Играчът на Атлетико (Мадрид) Коке е водачът в класацията за асистенции, като испанецът има на сметката си 6 голови паса.

Числото 6 преследва и играчът на Андерлехт Александър Митрович. Той обаче няма 6 асистенции, а има най-много пропуски от чисти позиции за гол.

Луис Адриано от Шахтьор (Донецк) има на сметката си 9 гола в 6 мача. Така бразилският нападател завърши на първо място в най-престижната класация. Втори е Меси с 8 гола, а Единсон Кавани, Марио Манджукич, Кристиано Роналдо, Джаксън Мартинес, Серхио Агуеро и Карим Бензема имат по 5.

Най-много голове като цяло са отбелязани от отбора на Челси – 17. С един по-малко имат Реал Мадрид, Байерн Мюнхен и Порто.

Звездата на Барселона Неймар е най-фаулираният играч в първите 6 мача. 21 пъти е спирана играта за нарушение срещу младия бразилец.

4127654

Лионел Меси е играчът създал най-много положения за отбора си – 22. Сеск Фабрегас е с 19.

Кристиано Роналдо пък е водач в класацията за най-много отправени удари, 27, с два повече от най-големия си съперник Меси.

Сръбската звезда на Челси Неманя Матич има най-много спечелени единоборства – 31, което е със 7 повече от тези на Жереми Тулалан от Монако.

Вратарят на Марибор Ясмин Ханданович има най-много спасени положения в груповата фаза на Шампионска лига. Словенецът се е намесил решаващо цели 35 пъти.

Дани Алвес от Барселона е футболистът с най-много центрирания – 37.

Немският шампион Байерн (Мюнхен) има 87 точни удара към противниковите врати. Интересното в тази класация е че на второ място е друг германски представител – Борусия (Дормунд) с 86, а Реал Мадрид е трети с 84.

4127645

Начо Монреал от Арсенал има най-голяма успеваемост при пасовете в групите на Шампионска лига – 96.53%. Статистиката е направена за играчи с над 100 паса.

Атлетико (Мадрид) е отборът отправил най-много центрирания към противниковите врати – 148, което прави средно по 25 на мач. Вторият в класирането е Ювентус с 110.

Тони Кроос е играчът с най-много точни пасове в наказателното поле на противника – 283, което е с 5 повече от тези на Меси.4127659

Джорджо Киелини е играчът с най-много точни пасове – 517. Сеск Фабрегас пък е играчът направил най-много докосвания във всичките 6 мача – 611. 4503 е броят пасове, които Байерн Мюнхен е опитал да направи. От тях „само“ 3998 са били точни.