Куп пропуски лишиха Литекс от чудото в Европа

снимка: Булфото

Отборът на Литекс отпадна от Лига Европа, въпреки че възпитаниците на Красимир Балъков успяха да обърнат Дьошгьор и да спечелят с 2:1 при гостуването си на стадион „Вороши”.

Първото попадение в срещата беше дело на Гостуни в 38’, който се разписа от дузпа след нарушение на Джаксън Менди.

Двубоят, по подобие на първата среща, се разви изцяло в полза на Литекс, като домакините имаха епизодични атаки, но отново се добраха до гол преди „оранжевите”. Най-добри в състава на Балъков бяха Ваюши и Асприля, но техните удари бяха парирани от Ботон, който беше и най-добрият играч на терена.

Все пак Асприля се разписа 10 минути преди края след пас на Ваюши, а след дузпа в 84’ Джордан остави малки шансове на Литекс.

Литекс отпада с общ резултат 3:2, като и в двата мача головата немощ на тима оказа сериозно отражение в крайния резултат. Освен това „оранжевите” са вторият отбор, който отпада в началото на турнира след ЦСКА, който по-рано днес завърши 0:0 срещу Зимбру.

В опит да стигне до победата Красимир Балъков беше извършил много промени, сред които беше и махането на Омар Косоко от състава за мача, а на негово място се появи дебютанта Малинов. В игра бяха пуснати още Цветков и Асприля.

Срещата се играе при резултат 1:2

Литекс почна по-добре срещата пред 7-те хиляди души на стадиона, но Вилмар Джордан направи страхотен пропуск след силен пробив и пас на Асприля. В 12' пък домакините пропуснаха да решат всичко, след като Егершеги беше оставен сам в наказателното поле, но стреля встрани.

Постепенно "оранжевите" поеха контрола върху срещата, като Бумал и Цветков бяха много активни, но техни удари бяха спасени от вратаря на Дьошгьор. В 23' пък Ваюши не успя да засече центриране на Асприля.

10 минути по-късно едва не се стигна до куриозен гол, след като Менди и Винисиус се сблъскаха в наказателното поле, но Бодуров се намеси адекватно и успя да избие топката.

Късметът обаче не покри ловчанлии в 38', когато Менди влезе грубо срещу играч на домакините и съдията отсъди дузпа. Гостуни бе безпогрешен и даде аванс на Дьошгьор - 1:0 до почивката.

През второто полувреме отново Ваюши и Асприля бяха най-активни, но те заложиха на повече индивидуални действия и техни удари се преврънаха в лесна плячак за защитата. Все пак веднъж и Ботон се намеси в 61', когато след комбинация между двамата Ваюши стреля точно в долния ляв ъгъл, но вратарят се намеси.

Малко по-късно и дебютантът Малинов стреля отдалеч, но отново Ботон успя да избие в корнер. В 70' и Бодуров можеше да изравни, но вратарят на домакините отново успя да спаси.

Все пак лъч надежда се появи в 80', когато най-активният в отбора Асприля успя да се разпише във вратата на Ботон, възползвайки се от отличен пас на Ваюши. 4 минути по-късно се стигна и до дузпа, която беше реализирана от Джордан.

До края на срещата Литекс натисна здраво и направи няколко добри атаки, но гол така и не падна - 2:1 за "оранжевите", които обаче отпаднаха от турнира.