Стоичков: На Златната топка вече пише "Меси"

снимка: БТА

Христо Стоичков бе един от най-щастливите хора на „Олимпиащадион” в Берлин. Още на почивката на финала „Барселона” - „Ювентус” (3:1) Кавалерът на „Златната топка” повтаряше: „Спокойно, спокойно, ще бием с 3:1”. Въпреки че „Барса” водеше с 1:0, притеснени бяха всички с емблемата на Каталуния на саката. Стоичков коментира двубоя за испанското радио „Онда Серо”, а след триумфа се съгласи да даде интервю и за „Труд”.

Познахте резултата, г-н Стоичков? Победима ли е въобще „Барса”?

Това е мегаотбор! Горд съм, че заедно с моите колеги поставихме началото през 1992 година, когато спечелихме първата Шампионска лига. А вече трофеите са пет! Резултатите на „Барселона” в последните 20 години показват, че когато работиш правилно, винаги ще успееш.

Затова бях толкова сигурен. На почивката говорих с Албер Ферер, моя приятел от дриймтима на Йохан Кройф. И той коментираше за испанска телевизия и се беше притеснил, че много пропускаме. Успокоих го - видимо бе, че „Барселона” е точно с два гола по-силен от „Ювентус”.

С какво „Барса” спечели финала?

Най-вече с футболния си интелект. Това бе един от най-достойните финали в Шампионската лига. „Ювентус” игра много мъжки, хвърли се с всички сили. Но видяхте какво се случи. „Барса” можеше да вкара и още голове. Питахте ме дали е победим този отбор? Попитайте „Байерн”, „Пари Сен Жермен” и „Манчестър Сити” в Европа и „Реал” и „Атлетико” в Испания. До тази титла в Шампионската лига отборът стигна, отстранявайки първенците на Германия, Англия и Франция. Нужен ли ви е повече коментар?

„Ювентус” като че ли не си повярва след изравнителния гол.

Един Буфон не стига! Един Пирло - също! Двамата вече са на години, но играха феноменално. За „Ювентус” е огромен успех, че стигна до този мач. Вижда се, че в Торино искат да се завърнат в семейството на най-големите. Да работят по същия начин, пък догодина пак може да са тук. Радвах се, като гледах как Джиджи спасява положения. Още в „Парма” през 90-те години ме ядосваше, като ми спасяваше ударите на тренировка. Но явно добре съм го научил, така съм му загрявал ръкавиците, че и след 20 години пушек се вдига от тях.

Вашият съотборник Луис Енрике направи требъл още в първата си година. Очаквахте ли го?

Луис е момче с много силен характер и хъс. И го показа именно в последните 12 месеца. Не е лесно да започнеш в „Барса” и веднага да си успешен, въпреки че си играл там. Трябваше му време да се огледа, да разбере откъде духа вятърът. Дои имаше и кризисен период. Но с характера си успя. Честито!

Когато напускахте „Барселона”, в отбора влезе едно хлапе, което днес вдигна купата като капитан...

Днес той е Сеньор „Барселона”! Шави е истинската легенда на нашия клуб. Уникален човек и футболист. За 27 години спечели 25 трофея като юноша и професионалист. Шави не изневери на „Барса” от първия ден до днес. Поклон пред един велик човек и невероятен футболист.

От осем години има все един въпрос - Лионел Меси или Кристиано Роналдо ще спечели „Златната топка”. Кого от двамата избирате вие?

За тази година няма защо да питат толкова много. На новата „Златна топка” вече са написали името на Меси. Няма никакъв спор. И преди съм го повтарял. Лео го сравняват с Диего Марадона, а Кристиано Роналдо - с Меси. Някои може и да се сърдят, но това са фактите.