Може ли Ювентус да прослави Италия като Интер?

снимка: БТА/AP

Хегемонът в Серия А през последните четири години Ювентус има възможност да спечели „златен требъл“ през този сезон – нещо, което бе безпрецедентно за италиански отбор допреди пет години.

През 2010-та Интер под ръководството на Жозе Моуриньо триумфира с титлата в Серия А, с Купата на Италия и с трофея от Шампионска лига. Така „нерадзурите“ станаха първият тим от Апенините в историята (засега и единственият), който постига подобен „златен требъл“.

В Европа Манчестър Юнайтед има подобна престижна колекция през 1999 година, Барселона го направи през 2006, а Байерн – през 2013, след като през 2010 бе спрян именно от Интер на финала в Шампионска лига.

Ювентус, Барселона и Байерн могат да спечелят трите най-важни трофея през този сезон, но за „Старата госпожа“ подобно постижение би било първо в клубната история. „Бианконерите“ вече прославиха Италия с достигането на полуфинал в ШЛ – нещо, което за последно точно Интер направи през 2010 година.

„Нерадзурите“ тогава спечелиха реално пета поредна титла в Серия А, но първата от серията бе присъдена служебно заради прословутия скандал „Калчополи“, така че на терена Интер наложи доминацията си за четвърти пореден път – точно това се очаква да стори този сезон Ювентус.

Успехът в Серия А е въпрос на време, след като преднината пред втория в класирането Лацио е цели 15 точки седем кръга преди края. „Старата госпожа“ е на финал за Купата именно срещу „орлите“, но победата с 2:0 в дербито помежду им миналия уикенд индикира, че тимът на Макс Алегри е доста по-класен към момента.

Триумф в Шампионска лига изглежда оптимистичен, най-меко казано, след като очевидно Юве ще е сред аутсайдерите на полуфиналите, намирайки се в компанията на Реал Мадрид, Барселона и Байерн.

Преди 5 години обаче Интер елиминира именно Барселона на полуфиналите, а след това се разправи и с Байерн в битката за титлата, и то на стадиона на Реал Мадрид „Сантяго Бернабеу“...