Байерн разби мечтите на Порто след голово шоу (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Отборът на Байерн (Мюнхен) буквално разнищи Порто, след като го победи с 6:1 на "Алианц Арена" и по този начин се класира за 1/2-финалите на Шампионска лига с общ резултат 7:4.

Точни за баварците бяха Роберт Левандовски на два пъти, Жером Боатенг, Томас Мюлер, Шаби Алонсо и Тиаго Алкантара. През първите 45 минути играчите на Пеп Гуардиола реализираха цели пет гола, с което на практика решиха всичко в срещата. Все пак 15 минути преди почивката Джаксън Мартинес даде надежди на гостите, след като се разписа от близко, но в последните минути Шаби Алонсо сложи точка на спора, като отбеляза от пряксвободен удар.

В първата среща португалският тим постигна победа с 3:1, но в днешния ден гостите бяха напълно надиграни от немския шампион.

Треньорът на домакините Пеп Гуардиола бе решил да започне срещата с Мануел Нойер на вратата. Пред него действаха Рафиня, Жером Боатенг, Хуан Бернат, капитанът Филип Лам, Холгер Бадщубер, Шаби Алонсо, Тиаго Алкантара, Марио Гьотце, Роберт Левандовски и Томас Мюлер.

Хулен Лупетеги избра да изведе на терена Фабиано, Бруно Мартинс Инди, Майкон, Иван Маркано, Диего Антонио Рейес, Касемиро, Ясин Брахими, Ектор Ерера, Оливер Торес, Рикардо Куарешма и капитанът Джаксън Мартинес. 

В първите минути на срещата домакините бяха по-дейния състав, като още в 4-тата минута Роберт Левандовски опита да насочи първи точен удар, но шутът му бе блокиран от играч в "синьо".

В 10-тата минута, като по чудо топката не се озова във вратата на "драконите". Томас Мюлер бе изведен брилянтно в половината на гостите от Левандовски, той успя да се освободи и стреля, Фабиано успя да спаси, след това полският таран на баварците се притича, отправи нов удар, но той уцели страничната греда.

В 14-тата минута логичното се случи и резултатът бе открит. Марио Гьотце и Хуан Бернат комбинираха добре от ляво, след което Гьотце центрира към наказателното поле, където Тиаго Алкантара се освободи добре от защитата на гостите и разстреля стража им за 1:0.

След отбелязания гол, играчите на Пеп Гуардиола не спряха с натиска си и отново притиснаха противника в половината му, търсейки втори гол, с който да заличат пасива си от първата среща. Точно това се случи седем минути по-късно. Баварците стигнаха до корнер, който бе изпратен в наказателното поле. Холгер Бадщубер подаде с глава към колегата си в защита Жером Боатенг, който с прецизен удар удвои преднината на клуба си.

След по-малко от 30 минути игра, момчетата на Пеп Гуардиола реализираха и трети гол, който тотално прати в нокаут противника им. Точен този път бе Левнадовски, който се разписа в 27-та минута.

В 32-рата минута Рикардо Перейра се появи на терена за Порто, заменяйки несигурния в зоната си Диего Рейес. 

Рециталът на Байерн в първата част продължи в 36-тата минута. Алкантара подаде добре към Томас Мюлер, който реши да пробва късмета си с изстрел от около 25 метра. Топката се удари в крака на Бруно Мартинс Инди и заблуди Фабиано, който не успя да реагира, а само видя как кълбото влита за четвърти път в мрежата му. 

Но това далеч не бе края на кошмара за Порто. Мюлер се пребори в наказателното поле за гостите за навид невъзможна топка, а след това я предостави на Левандовски, който с един финт се освободи от защитник на "драконите" и с удар по диагонала направи резултата 5:0.

Още в първите секунди на втората част Гьотце можеше да направи резултата 6:0, но изстрелът му премина в страни от вратата.
Постепенно баварците намалиха оборотите, както се очакваше, но продължаваха все така успешно да са доминиращия тим на "Алианц Арена", като рядко позволяваха на отбора на Порто да играе с топката.
До 70-тата минута момчетата на Пеп Гуардиола продължаваха да владеят топката значително повече от противника си, но без да организират опасни положения, като тези през първите 45 минути.
В 73-тата минута Порто стигна до първата си по-опасна атака и Джаксън Мартинес отбеляза гол, след не добра организация в защитата на Байерн. Минута по-късно Мартинес можеше да отбележи втори гол, но изстрелът му премина на сантиметри от страничната греда на Нойер.
Четири минути преди края на мача всичко стана ясно, след като Иван Маркано получи втори жълт картон, след като фаулира грубо Алкантара малко преди дъгата на наказателното поле. Зад топката застана Шаби Алонсо, който стреля прецизно и направи резултата 6:1.