„Драконите“ с „амбиция и фантазия“ срещу осакатения тим на Гуардиола (ПРЕВЮ)

снимка: Guliver/Getty Images

Тази вечер е първият 1/4-финален мач, от Шампионска лига, между отборите на Порто и Байерн (Мюнхен). „Драконите“ са домакини и са с далеч по-малко кадрови проблеми от именития си съперник.

Проблемите им се свеждат до наказания Иван Маркано и контузените Кристиян Тейо и Джаксън Мартинес, който е под въпрос за тази среща.

Все пак, когато играят баварците те винаги са фаворити. В лазарета на тима обаче са Давид Алаба, Мехди Бенатия, Хави Мартинес, Франк Рибери, Ариен Робен и Бастиян Швайнщайгер. Резервният страж на тима Том Щарке също е контузен, а под въпрос за тази среща са Синан Курт и Клаудио Писаро.

Проблемите с контузените играчи принуждават треньора на гостите Пеп Гуардиола да пусне Филип Лам като халф.

Тези два клуба имат история помежду си. Годината е 1987, а срещата между двата отбора е финал за КЕШ. Байерн (Мюнхен) повежда в резултата в този мач, но след това Порто стигат до обрат след голове на Маджер и Жуари.

Това е един от най-знаменитите моменти в историята на днешните домакини. След този мач баварците два пъти успяват да отстранят днешния си съперник, но горчивината от загубата през 1987 година във Виена им тежи така, както тежат загубените финали срещу Манчестър Юнайтед и Челси.

В интервю преди срещата треньорът на Порто Жулен Лопетеги заяви:

„Амбиция и фантазия, това са двете думи, които най-точно описват настроението в отбора преди мача с Байерн.

Искам да припомня на всички, че ние си извоювахме място в Шампионската лига през плейофите, а сега сме сред най-добрите отбори в Европа.

Бихме искали да сме по-добрият отбор по време на мача, но със сигурност имаме респект към противника.

Все пак това е един от най-добрите състави в историята на Байерн. Съперникът има проблеми с контузии, но разполага със седем или осем световни шампиони в състава си. Не ме интересуват футболистите, които няма да играят. Искам да се фокусирам върху тези, които ще бъдат на терена.“

Гуардиола също изрази мнението си преди първия 1/4-финален мач:

„Изненадам съм от силното представяне на Порто и за да се класираме на полуфиналите, трябва да направим два много добри мача.

Порто играе отворен футбол. Съперникът има мощни, но и качествени полузащитници. Това е и най-голямото им достойнство – индивидуалните качества на играчите.

През последните две седмици много говорихме за контузените ни футболисти. Това е положението и не се оплакваме. Ние сме тук с група играчи и ще се опитаме да извлечем най-добрия резултат за нас.“