Атлетико се промуши до 1/4-финал на Шампионска лига с дузпи (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БТА/AP

Атлетико (Мадрид) продължава да мечтае в Шампионска лига, след като елиминира Байер (Леверкузен) на осминафиналите след продължения и изпълнение на дузпи. Редовното време и продълженията завършиха 1:0 за домакините, а слабите изстрели на трима от играчите на "аспирините" допринесоха за триумфа на финалиста от миналата година.

120-те игрови минути предложиха на зрителите, препълнили „Висенте Калдерон“, предимно физически сблъсъци, напрежение, безброй центрирания от страна най-вече на домакините, както и твърде малко удари и чисти голови положения.

В 26-ата минута Атлетико поведе в резултата, макар и с първия си точен удар в мача, макар и той да бе след рикошет. Топката бе изчистена извън пеналтерията след поредния корнер и попадна в обсега на Марио Суарес, чийто изстрел се отклони в тялото на Йомер Топрак и стана неспасяем за Бернд Лено - 1:0 и общият резултат между двата тима се изравни.

Домакините трябваше да са доволни и на този крехък аванс, защото чак в 107-ата минута с диагонален шут на Раул Гарсия в наказателното поле принудиха Бернд Лено да демонстрира класа.

Леверкузен не можа да осъществи нито една скоростна контраатака и сътвори прекалено малко в офанзивен план, за да защити тезата си в турнира. Реално дузпите се оказаха най-адекватния начин за определяне на краен победител при патовата ситуация на терена в рамките на игровото време.

За Атлетико първи трябваше да изпълнява Раул Гарсия, но той стреля разочароващо – високо над вратата, с което даде психологически аванс на съперника.


Garcia (Penalty missed) - Atl. Madrid vs Bayer...by Video-Live

Хакан Джалханоглу обаче също се провали, след като ударът му приличаше повече на подаване към вратаря Облак, който остана в средата на вратата и отрази без проблеми.

Водещият голмайстор на Атлетико Антоан Гризман не разочарова и майсторски откри резултата в дузпите – 1:0. Зимон Ролфес изравни с идентично изпълнение – прекрасен шут в горния ляв ъгъл – 1:1.

Авторът на попадението в мача Марио Суарес също си избра този ъгъл, но се разписа с десния крак – 2:1. Йомер Топрак обаче също изпълни по ужасен начин своята дузпа и прехвърли вратата, като Облак изглеждаше сякаш би уловил при точен удар.

Коке обаче се провали в своето задължение и пласира изстрела си ниско в десния ъгъл, само че Лено очакваше подобен ход и отрази. Последваха две безкомпромисни изпълнения на Гонсало Кастро и Фернандо Торес, а върху плещите на Щефан Кислинг остана да се нагърби с последния 11-метров удар, но той също стреля над вратата и допринесе за отпадането на Леверкузен.

4136135Срещата на "Висенте Калдерон" започна при неособено високо темпо и единствените източници на напрежение в двете наказателни полета бяха статичните положения. Нито домакините, нито съперникът им обаче успяваха да комбинират успешно при центриранията от корнери и фаулове в първите 15-ина минути. 

Разбъркване се създаде единствено в пеналтерията на Атлетико при центриране от ъглов удар на Хакан Джалханоглу и последвал удар на Сон Хюн-Мин, който бе блокиран от Марио Манджукич пред голлинията.

 4136137

В 23-ата минута вратарят на Атлетико Моя се контузи нелепо при улавяне на топката, което провокира принудителна смяна с колегата му Ян Облак.

В 26-ата минута Атлетико поведе в резултата, макар и с първия си точен удар в мача, макар и той да бе след рикошет. Топката бе изчистена извън пеналтерията след поредния корнер и попадна в обсега на Марио Суарес, чийто изстрел се отклони в тялото на Йомер Топрак и стана неспасяем за Бернд Лено - 1:0 и общият резултат между двата тима се изравни.

Като цяло Атлетико можеше да бъде много доволен от представянето си през първото полувреме и най-вече от отбелязания гол, защото нито домакините имаха сериозно предимство, нито създадоха чисти положения. Байер отправи само един-единствен удар към вратата на противника си и бе очевидно, че трябва да се постарае повече в офанзивен план след почивката.

"Аспирините" в действителност започнаха да играят повече с топката през второто полувреме, но пък съставът на Атлетико винаги имаше числено предимство в собствената си половина и когато не владееше кълбото, дори нападателите се връщаха зад централната линия.

4136154

В 70-ата минута за първи път след почивката можеше да се получи гол, но центриране на Коке от фаул на около 30 метра от голлинията бе пропуснато от всички футболисти в наказателното поле на гостите. Топката мина на сантиметри покрай гредата на Лено, който бе готов да я отрази при нужда.

В последните 20-ина минути домакините се разиграха значително и все по-често създаваха проблеми на противника, като в 80-ата минута Лено отрази опасен шут от границата на наказателното поле на Арда Туран.

Финалният натиск на "дюшекчиите" и безбройните им центрирания обаче не доведоха до втори гол в рамките на редовното време и спорът трябваше да се реши с продължения.

4136150

Първата любопитна ситуация в продълженията дойде в 95-ата минута, когато резервата Зимон Ролфес удари с лакът Раул Гарсия и дори му пусна кръв от дясната скула, но съдията на предприе някакви мерки да накаже германеца.

Като цяло първите добавени 15 минути не се различаваха от редовното време - много напрежение, физически сблъсъци, удари от непривични ситуации и нито едно чисто положение.

В 107-ата минута Атлетико създаде най-добрия си шанс за втори гол в срещата, след като Арда Туран напредна по фланга и подаде към Гарсия в наказателното поле, чийто диагонален изстрел от около седем-осем метра бе париран от Лено в корнер.

Това се оказа единствената интересна ситуация в продълженията и победителят трябваше да бъде определен след изпълнение на дузпи.


Atlético Madrid Vs Leverkusen 1-0 (3-2...by letshavefun-channel

Състави

Старши-треньорът на Атлетико (Мадрид) Диего Симеоне залага на любимата си схема 4-4-2 и е включил почти всички от обичайните си титуляри. Най-голямо впечатление обаче прави липсата на капитана Габи Фернандес, на чието място е включен закупеният през зимата от Виляреал Кани.

За първи път в Шампионска лига Атлетико ще бъде без наказания си капитан Диего Годин, който е наказан, а Тиаго също не е на разположение, след като получи червен картон в първия мач на "БайАрена".

На вратата е Мигел Анхел Моя, а пред него в защита са подредени Франсиско Хуанфран, Миранда, Хосе Мария Хименес и Хесус Гомес. Кани ще играе отляво на халфовата линия, което ще позволи на Коке да играе по-централна роля в средата на терена, партнирайки си там с Марио Суарес, докато вдясно е позициониран Арда Туран.

Нападателното дуо Антоан Гризман и Марио Манджукич ще опита да прекрати головата си суша напоследък, след като на Атлетико са му нужни попадения, за да остане в турнира.

Рогър Шмид е избрал по-дефанзивната схема 4-2-3-1, като единствен нападател е Йосип Дръмич. Бернд Лено е на вратата, а пред него в защита са Уендел, Емир Спахич, Йомер Топрак и Роберто Хилберт.

Ларс Бендер и Гонсало Кастро са опорните полузащитници, а пред тях оперира креативното трио Сон Хюн-Мин, Хакан Джалханоглу и Карим Белараби, като единственият типичен стрелец е Дръмич.

Предистория на мача

Атлетико (Мадрид) влиза в мача в неособено внушителна форма, като скорошните резултати на клуба не само тотално го отписаха от битката за титлата в Примера дивисион, но и дори го смъкнаха на четвърто място в класирането.

Последните три срещи на „дюшекчиите“ в шампионата завършиха при равенство, а преди това те отстъпиха на Байер. „Аспирините“ са в серия от пет поредни победи във всички турнири и се утвърдиха в топ 4 на германската Бундеслига, като продължават битката с Борусия (Мьонхенгладбах) за третата позиция.