Смъртоносен Бербатов и Монако разплакаха Арсенал (ВИДЕО И СНИМКИ)

галерия:

снимка: asm-fc.com

Финалистът от 2004 година Монако направи сензационна крачка към 1/4-финалите на Шампионска лига, след като тази вечер френският клуб спечели с 3:1 гостуването си на Арсенал в първи 1/8-финален двубой между двата тима на "Емиратс" в Лондон.

По този начин воденият от Леонардо Жардим състав постигна страхотен резултат преди реванша на своя "Стад Луи II", който се очертава изключително сложен за "артилеристите" и техния мениджър Арсен Венгер.

Един от головете за Монако бе дело на българския стрелец Димитър Бербатов, който с прекрасен завършващ удар се разписа след образцова контраатака на Монако в началото на втората част.

Останалите две попадения за "монегаските" бяха дело на Жофри Кондогбия и Яник Ферейра Караско, докато точен за Арсенал бе Алекс Окслейд-Чембърлейн.

Арсен Венгер избра да започне срещата с един нападател – Оливие Жиру. Французинът трябваше да получава подкрепа от офанзивното трио – Месут Йозил – Алексис Санчес – Даниел Уелбек. Сантяго Касорла и Франсес Коклен действаха като опорни халфове и трябваше да помагат на защитниците Киърън Гибс, Лоран Косчелни, Пер Мертезакер и Ектор Белерин. Под рамката на вратата започва Давид Оспина.

Колегата му Леонардо Жардим заложи на Даниел Субашич между двете греди, а вратата пред него бранеха Уолъс, Алмами Туре, Ува Ехиеле и Аймен Абденур. Единствен нападател бе Димитър Бербатов, а в центъра на терена оперираха цели петима играчи – Антони Марсиал, Жоао Моутиньо, Фабиньо, Джефри Кондогбиа и Набел Дирар.

Първата добра възможност се откри пред Даниел Уелбек още във втората минута, когато бе изведен в наказателното поле на гостите, но отправеният шут премина доста далеч от целта.

През първите пет минути играта бе изнесена изцяло в полето на Монако, като играчите на Леонардо Жардим рядко имаха допир до кълбото.

В 11-тата минута Месут Йозил получи добро подаване в наказателното поле на "монегаските", но пътят му бе затворен от Алмами Туре, а французина игра с ръка в наказателното поле, но нямаше как главният арбитър на срещата Денис Айтекин да отсъди 11-метров наказателен удар.

До 20-тата минута играта постепенно се изравни, но нито един от двата тима не организираше достатъчно опасна атака, за да се доближи до откриване на резултата.

Последваха нови 10 минути, в които битката се водеше предимно в центъра на терена, като Арсенал успя да стигне до два корнера, но защитата в синьо се справи с центриранията на Месут Йозил.

В 38-та минута изненадващо Монако повежда в резултата, след като Уелбек сбърка в центъра на терена и с два паса топката стигна до Джефри Кондогбиа и последния отправи изстрел от дъгата на наказателното поле, последва рикошет в Пер Мертезакер и Давид Оспина не можа да помръдне, а само изгледа как топката влетява в мрежата му.

Арсенал се опита да наложи нов натиск и притисна гостите в собствената им половина, а при една от грешките в атака Франсес Коклен извърши грубо нарушение и получи първия жълт картон в срещата.

В добавеното от съдията продължение на първата част домакините получиха право да центрират от пряк свободен удар, вляво от вратата на "монегаските", но Даниел Субашич излезе и улови без проблем. Това бе и всичко от първите 45 минути на срещата.

Второто полувреме започна с мълниеносна атака за домакините, след като Алексис Санчес проби по лявото крило и центрира към Жиру. Френския нападател направи немислимото и около два метра пропусна, пращайки топката в страни от вратата.

Днес определено не е денят на Оливие Жиру. Таранът получи превъзходно центриране от Ектор Белерин, успя да се извиси над всички в наказателното поле, но изстрелът му с глава премина над напречната греда.

Последва невероятна контраатака на Монако, при която Димитър Бербатов бе изведен от Антони Марсиал и сам срещу Давид Оспина българинът не изпусна своя шанс - 2:0. 

Последва ново абсурдно положение, изпуснато от Жиру, нападателят остана отново очи в очи със Субашич и отново пропусна, като този път стражът на гостите дори бе на земята, след като се бе намесил при изстрел на Санчес, и нямаше как да противодейства на французина, който отново изпрати кълбото над мрежата.

Очаквано, в 60-тата минути именно Жиру бе първият заменен футболист в селекцията на Арсен Венгер, а на негово място се появи Тио Уолкът.

В 64-тата минута и бързоногото крило успя да пропусне 100%-ва голова възможност, след като бе изведен очи в очи със вратаря на "монегаските" но ударът му срещна именно тялото на Субашич и топката се върна в Уелбек, който стреля, но шутът премина над вратата.

Алекс Окслейд-Чембърлейн също получи време за изява, като се появи на "Емирейтс" 20 минути преди края, замествайки Коклен. Именно Окслейд-Чембърлейн върна едно попадение за Арсенал в добавеното време на срещата. Английският национал получи топката пред пеналтерията на Монако и с прецизен изстрел намери един от горните ъгли зад Даниел Субашич за 1:2.

4134257

Това обаче не бе всичко от днешния двубой на "Емиратс", тъй като малко след Яник Ферейра Караско отново смълча трибуните с трето попадение за Монако. Караско се реваншира за пропуска си преди гола на Окслейд-Чембърлейн и със страхотен изстрел матира Давид Оспина за крайното 1:3 в полза на "монегаските", които си осигуриха ценен аванс преди реванша на "Стад Луи II" в Княжеството.