Челси не показа милост и разби Шалке на Ди Матео

снимка: БТА/AP

Отборът на Челси се поздрави с изразителна победа с 5:0 при гостуването си на Шалке 04 в мач от 5-ия кръг в група G на Шампионската лига. Така лондончани си гарантираха първото място в потока, след като събраха 11 точки и вече не могат да бъдат изпреварени.

Двубоят на “Фелтинс Арена” в Гелзенкирхен започна по възможно най-добрия начин за гостите от Челси, които откриха резултата с “гол от съблекалнята”.

Още при първата си атака към вратата на Шалке възпитаниците на Жозе Моуриньо можеха да открият резултата, след като Еден Азар намери чудесно Диего Коста, но ударът на испанския национал бе избит от вратаря на домакините.

При последвалия корнер, Сеск Фабрегас сложи топката на главата на Джон Тери и капитанът на лондончани забоде топката в мрежата на германците за 0:1 след едва 2 минути игра. По този начин Тери отбеляза най-бързия гол за Челси в Шампионската лига, а ветеранът в отбраната на “сините” се превърна в едва четвъртият защитник с 10 и повече попадения в турнира след Роберто Карлос, Иван Елгера и Кристиан Панучи.

Малко по-късно напрежението пред вратата на Шалке се повиши след нов корнер. Този път битката във въздуха спечели Гари Кейхил, който свали топката на Бранислав Иванович, но неговият удар не намери целта.

Домакините отвърнаха с греда на Ерик Максим Чупо-Мотинг в 13-ата минута. Той стреля от дистанция, коженото кълбо се отклони от бранител на Челси и излъга Тибо Куртоа, но за негов късмет се удари в гредата и излезе в корнер.

Така се стигна до 29-ата минута, когато лондончани удвоиха, а точен бе Вилиан, който се възползва от чудесно подаване на Еден Азар, прекарвайки топката под плонжа на Ралф Ферман за 0:2.

Челси бе много близо до трети гол в 43’, когато Фабрегас изведе Оскар, но ударът на бразилеца бе спасен от Ферман. Вратарят на Шалке обаче бе принуден да капитулира минута по-късно (44’), след като пред вратата му настъпи меле след един корнер, трима защитници се засуетиха за топката, преди Ян Киркхоф да играе с глава, пращайки коженото кълбо в собствената си мрежа  за 0:3.

Така възпитаниците на Жозе Моуриньо си свърших работата още през първото полувреме, а след почивката логично темпото на игра спадна. Играчите на Роберто Ди Матео започнаха по-активно, като се опитваха да стигнат поне до почетно попадение, но атаките им се разбиваха в добре организираната защита на Челси.

В 60-ата минута сантиметри разделиха Бранислав Иванович от четвърти гол във вратата на съперника след изстрел от воле. Малко по-късно (62’) Ферман трябваше да се намесва решително след удар на Оскар и последвала добавка на Диего Коста.

Бенедикт Хьоведер пробва късмета си с шут от далечно разстояние в 65’, но топката попадна точно в Тибо Куртоа и той нямаше проблем да я отрази.

Шалке продължи да бъде по-активният отбор, но до края на мача така и не успя да стигне до гол, за да направи загубата си по-почетна. За сметка на това Челси направи разгрома на германците пълен с нови две попадения.

Първо влезлият като резерва Дидие Дрогба записа името си сред голмайсторите в 76’, завършвайки комбинация между Фабрегас и Вилиан. Две минути по-късно (78’) Челси Вилиан оформи крайното 5:0 с втория си гол в мача.

Другият мач в група G между Спортинг (Лисабон) и Марибор бе прекъснат при резултат 2:1 за португалския гранд заради токов удар на стадион “Жозе Алваладе”. “Лъвовете” поведоха след автогол на Алес Межац в 10’, а Луис Нани направи 2:0 в 35’. Нов автогол, този път на Джеферсон от Спортинг доведе до 2:1, при който настъпи края на първото полувреме, след което срещата бе прекъсната.