ЦСКА (М) оцеля в Шампионска лига с инфарктен гол срещу Рома

галерия:

снимка: БТА/AP

Рома се виждаше с единия крак на осминафинал в Шампионска лига, но допусна нелеп изравнителен гол в 93-ата минута за 1:1 в гостуването си на ЦСКА (Москва) и съживи шансовете на отбора на Георги Миланов да се пребори за промоция в следващата фаза на турнира.

В 42-ата минута с мощен шут от пряк свободен удар пред границата на наказателното поле Франческо Тоти откри резултата в полза на „вълците“. Капитанът се възползва от странно разкъсване в стената, построена от домакините – Сейду Думбия се отдръпна и кълбото профуча с висока скорост в пролуката, като се оказа неспасяемо за вратаря Игор Акинфеев, независимо че бе в неговия ъгъл.

Така Франческо Тоти подобри собствения си рекорд за най-възрастен голмайстор в Шампионска лига – когато вкара при равенството 1:1 с Манчестър Сити той бе на 38 години и 3 дни, а днес се разписа на 38 години и 59 дни. Капитанът и талисман на Рома вече има 17 гола на сметката си в най-силния клубен турнир, като води с поне девет попадения на всеки друг футболист на „вълците“ в исторически план.

4125900

В 93-ата минута – десетина секунди преди края на продължението – балонно центриране на Васили Березуцки прехвърли всички футболисти в наказателното поле, но се оплете в мрежата на гостите след неубедителна намеса на вратаря Морган де Санктис.

Така Рома и ЦСКА (Москва) продължават да бъдат с равен брой точки – по 5, като се намират на второ и трето място в класирането на Група Е. Лидерът Байерн с 12 вече си е осигурил не само класирането напред, но и първата позиция, като от 21:45 часа днес гостува на Манчестър Сити, който е последен с две точки.

„Вълците“ имат категорично предимство спрямо ЦСКА в директните двубои с – днешното равенство 1:1 и онзи разгром с 5:1 в първия кръг на Шампионска лига. Това означава, че дори при равенство в точките между двата тима след последния мач, Рома ще спечели промоция за осминафиналите.

4125904

На този етап и Манчестър Сити може да измести римляните от второто място, но за целта трябва да победи не само Байерн, но и именно Рома на „Олимпико“ в последния кръг, като при такъв сценарий „гражданите“ биха събрали 8 точки. Ако по-късно днес обаче Манчестър Сити не успее да победи Байерн, няма да може да разчита само на себе си в битката за осминафиналите.

Попадението на Тоти падна в ключов момент от мача не само поради факта, че краят на полувремето бе близо, а и защото само няколко секунди по-рано Сейду Думбия бе изпуснал най-чистото положение преди почивката в актива на ЦСКА. Защитата на Рома допусна пропукване за първи път в двубоя и Думбия бе намерен в наказателното поле с хубав извеждащ пас. Морган де Санктис обаче реагира адекватно и скъси ъгъла така, че диагоналният изстрел на нападателя от Кот д'Ивоар да не се окаже особено труден за отразяване.

Като цяло първото полувреме се проведе на ниски обороти, двата тима не създадоха други положения и не си отправиха повече опасни удари освен гореспоменатите два случая. След почивката ЦСКА подчертано наложи превъзходство по отношение на владеенето на топката и трайно настаняване в противниковата половина.

Въпреки че имаха очевидно превъзходство, домакините трудно създаваха положения пред сгъстената отбрана на „вълците“, които не се притесняваха да се защитават със седем осем души около границата на наказателното поле.

4125903

В 63-ата минута българският национал Георги Миланов се появи в игра на мястото Александър Кауна, като от самото си влизане се превърна в едно от най-острите оръжия. Дори неговите прострелни центрирания в противниковата пеналтерия обаче не намираха желания адресат. Де Санктис за първи път трябваше да се намесва решително след почивката в 69-ата минута при коварен изстрел на Ахмед Муса, но вратарят бе улеснен от факта, че топката бе пратена в близкия му ъгъл. В 75-ата минута стражът на „вълците“ отрази и точен удар с глава на Алан Дзагоев, който обаче нямаше необходимата сила и бе насочен право в тялото на Де Санктис.

Адем Ляич можеше да сложи точка на спора при бърза контраатака в 79-ата минута, когато бе изведен само срещу Акинфеев отляво в наказателното поле, но диагоналният му шут бе спасен с крак от руския вратар.

4125901

В 85-ата минута Кевин Строотман направи дебюта си в Шампионска лига, влизайки като резерва

В 89-ата минута Дзагоев имаше златен шанс да донесе поне точка за ЦСКА, след като на два метра от голлинията трябваше просто да прати топката в мрежата на Рома, но с акробатично изпълнение не успя изобщо да нацели кълбото и така поредното разбъркване в наказателното поле на гостите не бе оползотворено.

Десет секунди преди края на 3-минутното продължение обаче центриране на Васили Березуцки в наказателното поле не бе засечено нито от Бибрас Нахто, нито от Ахмед Муса, но въпреки това вратарят Морган де Санктис остана статичен и позволи по крайно наивен начин на кълбото да посети мрежата му – 1:1. По този инфарктен начин „московските армейци“ стигнаха до скъпоценно равенство и запазиха шансовете си за класиране на осминафиналите.