Адриано вкара 5 гола, Шахтьор с голов рекорд в Шампионска лига

галерия:

снимка: БТА/AP

Украинският гранд Шахтьор (Донецк) не остави съмнение в превъзходството си над БАТЕ (Борисов) и унищожи първенеца на Беларус със 7:0, като изкова повече от комфортен аванс от шест попадения още през първата част.

Вечерта бе историческа за бразилския нападател на Шахтьор Луис Адриано, който се превърна в първия футболист, отбелязвал четири гола за едно полувреме (общо пет в мача) в Шампионска лига. Благодарение на изразителния си успех Шахтьор индикира, че е далеч по-достойният отбор в директната битка за втората позиция в Група Н, ако приемем, че фаворит за лидерството е Порто.

Голеадата на стадиона в Борисов започна в 11-ата минута, когато резултатът откри Алекс Тейшейра. От дузпа Адриано реализира първото си попадение, след което Дъглас Коста в 35-ата минута покачи на 0:3.

Около 90 секунди по-късно Адриано реализира отново за 0:4, а между 40-ата и 44-ата минута намери време да преодолее вратаря Черник още два пъти за 0:6. Ако четирите попадения на бразилеца бъдат разбити на хеттрик без да се включва първият му гол от дузпа, то това е най-бързият хеттрик в историята на Шампионска лига – за седем минути.

4120091

След почивката в 82-ата минута Адриано отбеляза и петия гол на сметката си и седми за Шахтьор след ново изпълнение на 11-метров наказателен удар. Така бразилецът се нареди до аржентинския магьосник Лионел Меси, който единствен имаше до тази вечер

Също така Шахтьор се превърна в първия клуб в историята на Турнира на богатите, който само в рамките на първото полувреме успява да реализира цели шест гола.

Украинският гранд вече има 5 точки от 3 мача в Шампионска лига и изпреварва за второто място БАТЕ, който остава с 3 пункта. В другия мач от група Н Порто се справи с Атлетик (Билбао) и го надви с 2:1, за да се извиси на първата позиция с актив от 7 точки, докато баските остават на последно място с едва 1.