Меси и Неймар изковаха нов успех за Барселона

галерия:

снимка: БТА/AP

Барселона постигна очаквана, но много важна домакинска победа с 3:1 над Аякс в третия кръг на груповата фаза на Шампионска лига пред препълнените трибуни (с няколко хиляди фенове и на гостите от Холандия) на стадион „Камп Ноу“.

Каталунците се нуждаеха от спокоен и убедителен успех след изненадващото поражение с 2:3 в Париж от ПСЖ, което маркира края на поредица от 28 срещи без загуба в евротурнирите и тази без допуснат гол от началото на сезона.

Така Барселона вече има 6 точки и продължава да заема втора позиция в група F, а лидер е Пари Сен Жермен, който е със 7, след като надви с 1:0 драматично АПОЕЛ в Никозия. Аякс остава с 2 пункта, а кипърският шампион е с 1.

В седмата минута Неймар откри резултата в полза на домакините, като увеличи бройката на попаденията си (за клуб и национален отбор) на 15 в последните 12 мача. Бразилецът се разписа с първия удар изобщо в мача, завършвайки красива многоходова атака на каталунците. Лионел Меси асистира на колегата си в авангарда, като Неймар, освен с точния изстрел, се отличи с добро позициониране, като се предпази от положение на засада – 1:0.

4120079

Второто попадение за „блаугранас“ падна в 24-ата минута, след като Андрес Иниеста открадна топката при изнасяне от страна на гостите. Последва подаване към Меси, който с отлично първо докосване се откри на стрелкова позиция и не сбърка, пращайки кълбото зад вратаря Яспер Силесен – 2:0.

В 88-ата минута резервата Анвар ел Гази вкара почетно попадение за гостите от Холандия, след като се възползва от добавка след блокиран шут в наказателното поле на Аркадиуш Милик – 2:1. Друга резерва – на Луис Енрике – Сандро Рамирес, оформи крайното 3:1 в 94-ата минута и за първи път се разписа с екипа на каталунците.

4120081С попадението си Меси се доближи на два гола от рекорда на легендарния нападател на Реал Мадрид и Шалке Раул Гонсалес (71), точно както е на два гола разстояние от лидера в това отношение в Примера дивисион Телмо Сара.

Поражението от Пари Сен Жермен в предишния кръг бе първото в последните 28 мача за каталунците (преди този с Аякс), а също така спази традицията да не губи от холандски отбори като домакин. Аякс пък остава в девето поредно гостуване без победа в Шампионска лига, като за последно надви Динамо в Загреб през 2011-та година.

Старши-треньорът на домакините Луис Енрике спази тенденцията да пуска в игра в Шампионска лига Марк-Андре тер Щеген за сметка на Клаудио Браво, който все още не е допуснал гол в Примера дивисион.

Шави Ернандес остана на резервната скамейка, а вместо Серхио Бускетс като опорен полузащитник действаше Хавиер Масчерано. Иван Ракитич и Андрес Иниеста също действаха зад нападателното трио Неймар, Педро Родригес и Лионел Меси. В защита бяха подредени Марк Бартра, Жерар Пике, Даниел Алвес и Жорди Алба.

През целия мач превъзходството на Барселона бе смазващо и особено през първото полувреме съставът на Аякс агонизираше на терена, като единствено добрите изяви на Яспер Силесен попречиха и на Иниеста да запише името си сред голмайсторите.

Холандският страж успя да попречи на звездата на Барса да се разпише, останал сам срещу него, точно както с екипа на Холандия спаси положение на Давид Силва в знаменития двубой от Световното първенство 2014, когато „лалетата“ от 0:1 унищожиха с 5:1 защитаващия титлата си тим на „Ла Фурия“.

Фан Райн пропусна първата добра ситуация за гол пред Аякс след почивката (и в мача), но Барселона категорично изглеждаше по-опасния отбор дори при резултат 2:0. В самото начало на втората част Меси имаше два добри шанса да покачи головата си сметка, но след добри пробиви през защитата на Аякс, Бълхата стреля на два пъти встрани от вратата.

4120080

Две резерви на Франк де Бур доведоха Аякс до почетния гол – след хубаво подаване зад защитата на Барса Милик получи шанс да стреля, но Пике блокира топката, която стигна до непокрития Ел Гази и 19-годишният нападател не сбърка отблизо за 2:1.

Крайното 3:1 бе оформено секунди преди края на 4-минутното продължение, като влезлият от пейката Сандро Рамирес записа за първи път името си сред голмайсторите с екипа на Барселона.