Анчелоти: Губил съм от Ливърпул, но и аз съм ги бил

Старши треньорът на Реал Мадрид Карло Анчелоти от личен опит знае, че Ливърпул е отбор, който не може да бъде подценяван.

Италианският специалист е преживял не един, а цели два пъти загуба на финал в Шампионска лига / КЕШ от мърсисайдци.

Първият път Анчелоти е част от състава на Рома, която посреща Ливърпул на “Олимпико” в Рим в мача за трофея в най-престижния европейски клубен турнир през 1984 година.

За съжаление Карло Анчелоти не взема участие в мач заради контузия, но вижда как отборът му губи след изпълнение на дузпи (4:2) на собствения си стадион, след като в редовното време и продълженията срещата завършва без победител - 1:1.

Вторият загубен от Анчелоти сблъсък за титлата с Ливърпул е прословутия финал в Истанбул през 2005 г., когато татко Карло е старши треньор на Милан.

“Росонерите” вече се виждат победители, след като повеждат с 3:0, но мърсисайдци не се предават и успяват да направят един от най-забележителните обрат във футбола, изравнявайки за 3:3, а след това и триумфират с трофея, отново след изпълнение на дузпи.

Италианецът все пак взе частичен реванш две години по-късно (2007), когато Милан си върна за загубата в турската столица след успех с 2:1 в повторението на финала с Ливърпул на Олимпийския стадион в Атина.

Сега Анчелоти и Реал Мадрид са си поставили за цел да дублират титлата от миналата година, нещо, което все още нито един отбор не е успял да постигне, откакто надпреварата носи името “Шампионска лига”.

Интересното е, че в исторически план “кралския клуб” не знае що е победа срещу Ливърпул в Европа. Двата гранда се се срещали три пъти в периода 1981-2009 година и винаги победител е излизал английският клуб.

Мърсисайдци посрещат “белия балет” в голямото дерби от група В на Шампионска лига в сряда (22 октомври) на “Анфийлд” от 21:45 часа.

“Ливърпул е отбор, към който тая специално отношение. Имам и лоши, и хубави спомени от срещите си с тях. Два пъти ме победиха във финала на турнира. През 1984 г. с Рома не успях да играя, а вторият път бе през 2005-та. Аз обаче спечелих финала на Шампионската лига срещу тях през 2007 г., а с Челси ги победих с 2:1 на “Анфийд”, сподели Анчелоти преди сблъсъка с англичаните.

“Сега целта пред мен и Реал Мадрид е да направим нещо, което все още никой не е постигал - да дублираме титлата си в Шампионска лига.

Като играч аз го сторих с Милан, но тогава турнирът се казваше Купа на европейските шампиони (КЕШ). Сега аз и играчите ми сме още по-мотивирани да повторим успеха си от миналата година и да влезем в историята", добави татко Карло.

"Миналата година се говореше много за това, че сме обсебени да спечелим “Десетата” и наистина това бе нашата движеща сила и в крайна сметка успяхме да постигнем целта си. Сега всеки говори за “Единадесетата”. До нея има да извървим дълъг път, но аз съм убеден, че отново ще бъдем в борбата за титлата заради таланта, с който разполагаме”, завърши Карло Анчелоти.