Възможно ли Лудогорец да удари Реал Мадрид и как?

снимка: БТА

Европейският клубен шампион Реал Мадрид е в София и след няколко часа ще се изправи срещу българския първенец Лудогорец в опит да запише втора поредна победа в тазгодишното издание на Шампионска лига.

Наглед задачата на "орлите" за точка или три изглежда немислима. На стадион "Васил Левски" излиза най-титулуваният отбор в турнира, най-скъпата селекция в света, водена от един от най-великите треньори за всички времена. Към това прибавяме и голмайстор №2 в турнира Кристиано Роналдо и, на пръв поглед, изглежда, че Лудогорец няма шанс.

Българският шампион нямаше шанс и срещу Ливърпул, но щеше да измъкне точка или дори три от английския колос, ако не бяха двете грешки в края, коствали радостта на "орлите". Да, Реал Мадрид в този момент изглежда далеч по-заплашително, но колкото и абсурдно да звучи, Лудогорец има своя шанс. Ето заради тези причини:

Новата схема на Анчелоти

Дон Карло се видя в чудо в края на трансферния прозорец, след като Флорентино Перес продаде Анхел Ди Мария и Шаби Алонсо - тарторите на халфовата линия. Тони Кроос и Хамес Родригес бяха привлечени, но те не паснаха на използваното 4-3-3 от италианския спец и затова страда играта на отбора в началото на сезона. Постепенно обаче, след няколко ротации, Анчелоти почна да използва 4-4-2 с голям успех и срещу Лудогорец той ще почне от първата минута в тази схема.

Досега Реал Мадрид няма пълен мач в новото 4-4-2, което се получава с Роналдо и Бейл напред, а Бензема сяда на пейката. 4-4-2 дава повече доминация за "белия балет" в центъра на терена, особено при наличието на Кроос, Иско, Хамес, Ияра, Модрич и т.н. Проблемът е, че схемата не е тествана достатъчно и именно заради това Анчелоти се очаква да заложи на нея от самото начало. Незапознатостта на играчите с тактическите хрумвания на Анчелоти (все още) могат да помогнат на Дерменджиев и компания да измъкнат нещо. Реал Мадрид почна трудно с 4-3-3 в средата на миналия сезон и записа няколко колебливи резултати. Сега, с нова схема и различни изпълнители, обиграният тим на Лудогорец може да използва това.

Слаба защита по фланговете

Анчелоти усети проблемите в дефанзивен план на Реал Мадрид и все по-често започна да пуска Ияраменди на терена. Дори той обаче невинаги успява да помогне на Марсело и Дани Карвахал в защита. Двамата "залитват" сериозно по атаката, което прави защитата изключително уязвима при бързи контраатаки. Абало, Александров, Марселиньо, Безяк, Хамза и Мисиджан са все бързи футболисти, които могат да използват това. На контраатаки Лудогорец едва не изненада Ливърпул, а защитата на "кралския клуб" изглежда дори по-слаба на този етап от сезона. Очаква се Начо да почне отляво поради тази причина, но той е значително по-бавен от Марсело и играе по-дефанзивно, което ще позволи на Кайсара да се включва по-често напред и да използва скоростта си в полза на Лудогорец.

Липсата на Шаби Алонсо и връзката между защита и полузащита

Тук е най-големият шанс на Лудогорец. Във всички мачове на Реал Мадрид до момента прави впечатление колко често нападателите на противника изкачат в ситуации трима-на-трима или двама-на-двама. Тони Кроос засега не може да запълни обувките на Алонсо и това не е, защото е по-слаб футболист, а просто не е неговата позиция. Ияраменди се справя отлично, когато получи шанс и вероятно такъв ще получи срещу Лудогорец, но Реал Мадрид ясно показа, дори срещу Виляреал, въпреки че не допусна гол (2:0), че халфовата линия не помага изобщо в защита. Всеки един съперник на Реал Мадрид получи 100%-ови шансове до момента срещу "белия балет". Въпросът е ще се възползват ли "орлите", или ще продължат с честите си пропуски през този сезон, включително и в Шампионска лига

Подценяване

За да има какъвто и да е шанс Лудогорец, Реал Мадрид трябва да подцени българския шампион. "Орлите" не могат да надиграят "кралския клуб". Не могат да го излъжат. Реално погледнато, възпитаниците на Георги Дерменджиев нямат шанс, ако Реал Мадрид играе на 100%. Подценяването обаче също е фактор във футбола и днес може да допринесе за сензацията.