Челси поправи грешката и взе първа победа в Шампионската лига

галерия:

снимка: БТА/AP

Един от големите фаворити за трофея Челси завоюва първа победа в Шампионската лига за настоящия сезон, след като воденият от Жозе Моуриньо отбор спечели с 1:0 визитата си на Спортинг Лисабон в среща от група G.

Така Челси се реваншира на своите фенове за разочароващото равенство с Шалке на "Стамфорд Бридж", като единственият гол в мача отбеляза Неманя Матич през първата част на двубоя.

По този начин лондончани събраха актив от четири точки и оглавиха еднолично класирането в групата, докато съставите на Шалке и Марибор следват с по два пункта на сметката си. Спортинг остава последен в група G с актив от само една точка до момента.

Успехът на Челси на "Жозе Алваладе" можеше да бъде и по-изразителен, но Диего Коста, Андре Шюрле и Оскар направиха сериозни пропуски пред вратата на "лъвовете".

Диего Коста оглави атаката на Челси във формацията 4-2-3-1 на Жозе Моуриньо, докато Андре Шюрле, Оскар и Еден Азар стартираха в близост до испанския национал. Неманя Матич и Сеск Фабрегас отново оформиха двойка вътрешни халфове в състава на гостите, а Иванович, Кейхил, Тери и Филипе Луис стартираха в защита пред стража Тибо Куртоа.

Бившият футболист на Манчестър Юнайтед Луис Нани стартира в атаката на „лъвовете“, а Ислам Слимани и Андре Карильо допълниха офанзивния вал на домакините. Адриен Силва, Вилиам Карвальо и Жоао Марио започнаха в средната линия на Спортинг, докато българският национал Симеон Славчев отново остана извън групата на лисабонския гранд. Силва, Сар, Маурисио и Седрик започнаха в отбрана пред Руи Патрисио.

4116281

Сблъсъкът на „Жозе Алваладе“ стартира вихрено за гостите, които можеха да открият резултата още в 3'. Отбраната на Спортинг напълно заспа, което позволи на Диего Коста да остане очи в очи с Руи Патрисио. Бразилецът с испански паспорт обаче не успя да вкара от чиста позиция, позволявайки на противниковия вратар да избие в корнер.

Гостите от Острова продължиха да бъдат по-опасният тим на терена, като в 15' Челси разигра добра акция пред вратата на „лъвовете“. Оскар пусна отличен пас към Андре Шюрле, но Руи Патрисио показа, че чете добре играта и излезе навременно, не позволявайки на германеца да сътвори нещо опасно за неговата врата.

4116288

В 21' Спортинг също напомни за потенциала си в предни позиции, като португалците притесниха сериозно отбраната на Челси. Адриен Силва намери Джонатан, който от своя страна центрира добре в наказателното поле на албионците. Подаването намери Слимани, но таранът на домакините не успя да отиграе топката достатъчно добре, за да затрудни Куртоа.

Между 22' и 24' Андре Шюрле попадна в центъра на събитията, след като германският нападател на Челси направи няколко поредни пропуска пред вратата на Спортинг. Най-фрапантен обаче бе пропускът на Шюрле в 24', когато световният шампион с Бундестима не успя да вкара от стопроцентова позиция за попадение. Шюрле получи на тепсия подаване от Еден Азар, но вместо да отбележи, крилото изпрати топката извън очертанията на вратата.

Резултатът в Лисабон все пак бе открит в 34', когато Неманя Матич изведе английския гранд с едни гърди напред пред неговия домакин. Защитата на Спортинг не се ориентира добре при едно статично положение в полза на островитяните, което позволи на Матич да отбележи с глава във вратата на „лъвовете“, оползотворявайки поредна асистенция на Сеск Фабрегас - 0:1.

Луис Нани напомни за присъствието си на терена и стреля към вратата на Челси в началото на втората част, но голямата звезда на „лъвовете“ не демонстрира достатъчно добър мерник. В 53' Оскар пусна отлична топка към Диего Коста, но Патрисио отново излезе навреме и не позволи на тарана да стреля. В 55' отново вратарят на Спортинг бе на висота, като този път португалският страж се намеси брилянтно, останал очи в очи с Оскар.

4116284

В 57' Спортинг за малко не възстанови равенството на „Жозе Алваладе“. Добра атака на „лъвовете“ завърши с изстрел на Нани, но и този път крилото на домакините не намери рамката на вратата.

И до края на срещата домакините от Спортинг така и не успяха да намерят път към вратата на Тибо Куртоа, въпреки, че шансове за това не липсваха. Нани и Монтеро обаче не успяха да реализират за "лъвовете", докато Филипе Луис и резервата Мохамед Салах бяха близо до втори гол в полза на лондончани.