Легендата Тоти влезе в историята за 1:1 срещу Манчестър Сити

галерия:

снимка: БТА/AP

Манчестър Сити и Рома направиха равенство 1:1 в среща от група Е на Шампионската лига.

Този двубой ще влезе в историята с попадението на Франческо Тоти. "Принцът на Рим" се разписа в 23-та минута на мача и по този начин стана най-възрастният футболист отбелязал гол в Шампионската лига.

Само преди три дена легендата на Рома навърши 38 години, но страста му към футбола не отминава. Иначе Серхио Агуеро откри за домакините от Сити още в 5-та минута от дузпа.

Рома показа на няколко пъти, че всички отбори в тази група трябва да се съобразяват с италианците. Като цяло и двата отбора можеха да си тръгнат с трите точки, но в крайна сметка предложиха много истински битки на терена и разделиха по една точка на "Итихад".

Рома заема второ място в класирането на група Е като има 4 точки след първите два мача и се намира зад Байерн (М), който по-рано през деня се справи с ЦСКА (М) и има две победи. Сити остава на трето място с една точка от първите два мача, докато ЦСКА е без спечелена точка на последното място.

4116274

Мениджърът на "гражданите" искаше задължителна победа в този мач и излезе с двама нападатели в лицето на Серхио Агуеро и Един Джеко. Давид Силва, Хесус Навас, Яя Туре и Фернандиньо организираха атаките на домакините, а защитата разчиташе на Клиши, Компани, Демикелис и Сабалета.

Руди Гарсия заложи на Франческо Тоти на върха на атаката подпомаган от Жервиньо в предни позиции и Алесандро Флоренци. В халфовата линия попаднаха Наинголан, Сейду Кейта и Миралем Пянич. Защитата бе оформена от Ашли Коул и Майкон по бековете, докато Мбива и Манолас бяха пред вратаря Скорупски.

Манчестър Сити започна перфектно двубоя. Още в петата минута бразилецът Майкон задържа непозволено с ръка Серхио Агуеро и съдията посочи бялата точка. Аржентинският стрелец нямаше проблеми при изпълнението на дузпата.

4116267

Рома отвърна с няколко много бързи контра атаки. При една от тях Майкон се озова на страхотна позиция в наказателното поле заедно с още свои съотборници, но бразилецът предпочете да стреля и нацели напречната греда.

Рома стигна до изравняването благодарение на легендата Франческо Тоти. Голямата звезда на отбора в последните 15 години показа голмайсторския си нюх и прехвърли много технично вратаря Джо Харт. Преди това бърза комбинация и подаване с едно докосване на Раджа Наинголан изведоха Тоти срещу Джо Харт.

След попадението Манчестър Сити опита натиск, който се изразяваше предимно във владеене на топката в половината на съперника. Рома очакваше своя противник и сгъстяваше свободните пространства пред наказателното поле и домакините не стигаха до голово положение.

"Гражданите" имаха претенции за игра с ръка на Манолас в наказателното поле, но съдията прецени, че в действията на бранителя не е имало умисъл.

4116271

В 42-та минута пък Жервиньо можеше да изведе Рома напред. Африканецът получи страхотен пас от Майкон по десния фланг, но само намесата на Джо Харт спаси Сити от попадение .

В началото на втората част Тоти пробва изненадващ далечен удар, който мина встрани от вратата. Малко след това Джо Харт спаси удар на Флоренци от близо след нова добра атака на "вълците" Пянич пробва неточен удар.

Мануел Пелегрини реши да пусне своя голмайстор от последните мачове - Франк Лампард, който замени Един Джеко. Изглежда чилийския наставник искаше да успокои играта в центъра, където Рома започна да владее инициативата и да създава повече опасни положения от своя съперник.

Миралем Пянич имаше чудесна възможност в 64-та минута, но не уцели вратата от 18 метра. Франк Лампард се включи много добре и пробва рефлекса на вратаря Скорупски на два пъти.

Постепенно Рома изчакваше своя съперник на контра атака. Манчестър Сити направи натиск в последните минути на мача, но защитата Рома се справи и заслужи точката.