Вдъхновен ПСЖ нанесе първа загуба на "новата" Барселона

галерия:

снимка: БТА/AP

Луис Енрике допусна първа загуба като треньор на Барселона в официален мач, след като тази вечер каталунците отстъпиха с 2:3 при гостуването си на ПСЖ в среща от група F на Шампионската лига.

Давид Луис, Марко Верати и Блейс Матуиди донесоха успеха на френския шампион, докато попаденията на Лионел Меси и Неймар не се оказаха достатъчни за каталунския гранд.

Дербито на "Парк де Пренс" протече вихрено от началото до края, като дори липсата на някои от големите звезди на ПСЖ не спря французите от спечелване на трите точки и първа победа в турнира за настоящия сезон. На трибуните пък блестяха бившият футболист на ПСЖ Дейвид Бекъм и звездната двойка на световната музика Бионсе и Джей-Зи.

По този начин ПСЖ оглави еднолично класирането в групата с актив от четири точки, докато Барса остава на второто място с три пункта на сметката си. Аякс е трети с две точки в актива си, докато АПОЕЛ е четвърти с един пункт до момента.

Наставникът на домакините Лоран Блан не можеше да разчита на контузените Златан Ибрахимович, Тиаго Силва и Езекиел Лавеци, като атаката на парижани бе оглавена от Единсон Кавани. Хавиер Пасторе и Лукас Моура стартираха в близост до уругвайския таран, докато Блейс Матуиди, Тиаго Мота и Марко Верати започнаха в средата на терена. Максуел, Давид Луис, Маркиньос и Грегори ван дер Вийл бяха подредени в отбрана пред вратаря Салваторе Сиригу.

4116253

Луис Енрике заложи на Лионел Меси, Неймар и Педро Родригес в атака, а Серхио Бускетс, Иван Ракитич и Андрес Иниеста започнаха в средата на терена. Дани Алвес, Жереми Матийо, Хавиер Масчерано и Жорди Алба намериха място в отбрана пред вратаря Марк-Андре тер Щеген.

Двубоят на „Парк де Пренс“ стартира със ситуация пред вратата на гостите, след като още в 4' бившият футболист на Барселона Тиаго Мота опита изстрел, но стреляйки над вратата. Две минути по-късно статично положение пред вратата на Тер Щеген доведе до нова опасност, но последвалият удар на Матуиди бе блокиран.

4116255

Домакинският натиск на ПСЖ все пак даде резултат в 10', когато Давид Луис отбеляза първия гол във вратата на Барселона от началото на сезона. Френският тим изпълни ново статично положение пред вратата на каталунците, а Хавиер Масчерано не успя да се справи с опеката на Луис в наказателното поле. Бразилският национал успя да овладее топката и с нисък изстрел прониза Тер Щеген за 1:0.

Радостта на парижани обаче не трая дълго, защото само минута по-късно Барселона съумя да възстанови равенството. „Лос кулес“ разиграха чудесна атака с по едно докосване в половината на домакините, като акцията завърши с подаване на Андрес Иниеста към Лионел Меси. Аржентинецът стреля без забавяне и с левия крак прониза Салваторе Сиригу за 1:1.

4116258

Двубоят във френската столица продължи да се развива с бесни темпове, като скоро се стигна и до нова ситуация пред една от двете врати. Единсон Кавани се озова на стрелкова позиция и отправи мощен удар, но за късмет на Тер Щеген топката профуча над напречната греда на вратата. В 19' събитията отново се пренесоха пред вратата на Салваторе Сиригу, но опитът за фалцов изстрел на Педро не се оказа успешен. В 25' Лео Меси пусна сензационен пас зад защитата към Неймар, но бразилецът не съумя да насочи кълбото в мрежата.

Трибуните на „Парк де Пренс“ отново изригнаха в 26', когато отборът на ПСЖ успя за втори път да излезе напред в резултата. И това попадение на домакините падна след изпълнение на статично положение, като Марко Верати засече с глава центриране на Тиаго Мота. Иван Ракитич и Марк-Андре тер Щеген не действаха по най-добрия начин в ситуацията, което позволи на италианеца да отбележи за 2:1 в полза на парижани.

4116257

Три минути по-късно капитанът на гостите Андрес Иниеста опита отново да възстанови равенството, но параболичният удар на „осмицата“ излезе в аут. В 30' Ракитич центрира остро в пеналтерията на ПСЖ, но Давид Луис се намеси отлично и изчисти в корнер. Секунди преди почивката Лео Меси получи шанс да обстрелва вратата от пряк-свободен удар, но изстрелът на аржентинеца прелетя над напречната греда.

Второто полувреме започна с нова възможност за домакините, след като защитата на Барселона отново не показа достатъчно концентрация. Хавиер Пасторе нахлу в половината на каталунците и намери Кавани, но уругваецът не успя да стреля, след като успешно финтира противников бранител. Малко след това и Лукас Моура опита да обстрелва вратата, но бразилецът остана твърде далеч от целта.

4116262

В 54' ситуацията стана далеч по-сложна за каталунците, след като френският шампион отбеляза и трети гол във вратата на Тер Щеген. ПСЖ разигра нова добра акция на скорост в половината на Барселона, като атаката завърши с остро центриране на Ван дер Вийл в наказателното поле на испанския гранд. Блейс Матуиди остана непокрит в пеналтерията на Барса и от близка дистанция нямаше как да сбърка, бележейки за 3:1.

Подобно на първата част обаче, Барселона реагира светкавично на ситуацията, като отговорът на „блаугранас“ последва само две минути по-късно. Даниел Алвес центрира в наказателното поле на ПСЖ, където Неймар бе оставен без опека. Бразилската звезда на гостите си спря топката и с техничен изстрел с десния крак намери далечния ъгъл зад Салваторе Сиригу, вкарвайки за 3:2.

4116261

Срещата на „Парк де Пренс“ продължи да се развива на високи обороти, а в 60' пред ПСЖ се отвори възможност и за четвърти гол. Отбраната на Барселона отново липсваше на хоризонта, което позволи на Хавиер Пасторе да отправи удар с левия крак. Аржентинецът обаче стреля право в обсега на Марк-Андре тер Щеген, позволявайки на германския страж да улови.

Десетина минути преди края централният бранител на ПСЖ Маркиньос блесна с феноменална изява, спасила вратата на парижани от почти сигурен изравнителен гол. Жорди Алба се включи в атаката на Барселона и засече центриране в пеналтерията на ПСЖ, но в последния момент Маркиньос протегна крак и спря полета на топката.

Малко след това и късметът помогна на френския тим. Резервата на "блаугранас" Мунир Ел Хадади намери позиция за изстрел и отправи чудесен удар с десния крак, но за лош късмет на младока, топката срещна един от страничните стълбове зад Салваторе Сиригу. В 90' и друга от резервите на Луис Енрике - Сандро Рамирес се озова на добра позиция, но неговият изстрел излезе в аут.