УЕФА напомни: "Васил Левски" е "гробище на шампиони" заради ЦСКА

снимка: Булфото

Европейската футболна централа УЕФА посвети сериозен материал за предстоящото първо домакинство на Лудогорец в Шампионска лига срещу европейския клубен шампион Реал Мадрид.

Арена на сблъсъка е стадион "Васил Левски", а от УЕФА напомниха, че именно на националния стадион ЦСКА на цели три пъти е детронирал европейски шампиони. Сега България отново очаква голямата изненадата. Ето и пълния материал, посветен на Лудогорец и ЦСКА.

Българските футболни фенове са в еуфория от предстоящото пристигане на Европейския клубен шампион Реал Мадрид - поредната част от приказката на Лудогорец (Разград).

След като се бориха здраво, но все пак загубиха в края от Ливърпул в дебютния си двубой в груповата фаза на Шампионска лига, сега очакването за пристигането на Роналдо и компания в София е голямо, а очакванията са завишени след показаното от българския шампион на "Анфийлд". Забележете, отборът почна пакетна продажба за мачовете от Шампионска лига, а само за 3 часа бяха продадени повече от 20 хиляди пакета.

Това обаче е само началото. Всички 35 хиляди пакета за двубоите от Шампионска лига бяха продадени, а стадион "Васил Левски" ще е пълен срещу Реал Мадрид, след като бяха продадени и единичните билети за срещата - нещо, което не се е случвало през последните години.

Фенове от всички краища на страната ще присъстват на домашния дебют на Лудогорец в турнир. Фенове, които чакаха дълги 8 години да видят отново отбор в Шампионска лига. Левски София е единственият друг български отбор, играл в Шампионска лига. През сезон 2006/07 в София дойдоха отборите на Барселона, Челси и Вердер (Бремен).

Мачът ще е малко по-специален за един от играчите на Лудогорец - Даниел Абало, който игра за Селта Виго преди да пристигне в България през 2013 година. "Това е много голямо събитие за мен. Семейството ми и приятелите ми от Испания чакаха с нетърпение мачовете с Реал Мадрид. Те са много горди с мен и Лудогорец".

Може би предстоящият двубой изглежда "мисия невъзможна" за Лудогорец, но историята предполага, че можем да станем свидетели на изненада. Най-успешният клуб в България - ЦСКА, е детронирал цели 3 европейски шампиони на стадион "Васил Левски", който стана популярен с прозвището "гробище на шампиони".

1973/74 втори кръг: ЦСКА - Аякс 2:0 (след продължения, общ резултат 2:1)

След като загубиха първи мач с 1:0 в Амстердам, "червените" заличиха дефицита си в 68', когато Марашлиев с глава материализира центриране на Георги Денев. Точно преди дузпите резервата Стефан Михайлов стана неочакван герой, реализирайки фамозен удар 4 минути преди края.

1980/1981 ЦСКА - Нотингам форест 1:0 (2:0 общ резултат)

Водени от легендарния Браян Клоу, Форест пристигнаха в София като фаворил след спечелени две поредни европейски купи. Но на "Васил Левски" ЦСКА доминираше изцяло и спечели с гол на Цветан Йончев. Две седмици по-късно същият резултат беше повторен и Нотингам напусна надпреварата.

1981/82 ЦСКА - Ливърпул 2:0 (след продължения, общ резултат 2:1) 

След като загуби с 6:1 общ резултат през предишната година, българският шампион удържа мърсисайдци до минимална загуба 1:0 на "Анфийлд", подготвяйки сцената за най-великата вечер в историята на "армейския клуб". Два гола от настоящия треньор Стойчо Младенов, вторият от които в добавеното време, пратиха домакинската публика в делириум, а ЦСКА спечели битката и се класира за полуфинал за КЕШ.