Осъзна ли Барселона значението на добрата защита?

снимка: БТА/AP

Луис Енрике започна сериозна промяна в Барселона, след сериозната летаргия, която налегна клуба след напускането на Хосеп Гуардиола през 2012 година. Оттогава насам отборът е спечелил една титла на Испания, което за отбора, печелил всичко по няколко пъти в последните 10 години.

В нападение засега каталунците не блестят с нищо специално, като се забелязва променена роля на Лионел Меси, който вече е по-скоро в ролята на плеймейкър и снабдява с пасове нападателите на отбора.

В защита промяната обаче е очевидна, като централните бранители играят с между 5 и 10 метра по-прибрани към собствената си врата, което до голяма степен "убива" елемента, срещу който Барселона беше най-уязвима през последните сезони - контраатаката. 

АПОЕЛ със сигурност не е мерило за качествата на каталунската защита, но е факт, че вече 4 поредни двубоя каталунците нямат допуснат гол. Това са над 360 минути, като единствено вчера на вратата пазеше Тер Щеген, а в предишните двубои защитата беше ръководена от Клаудио Браво.

За играта в дефанзивен план говори сам по себе си и фактът, че едва срещу Атлетик (Билбао) на "Камп Ноу" беше допуснат удар в очертанията на вратата. В този мач Браво показа наглед защо е новият №1 на "Камп Ноу" с две впечатляващи намеси.

Луис Енрике определено може да е доволен от демонстрираното в дефанзивен план до момент, тъй като Жереми Матийо пасна отлично до Хавиер Масчерано, което ще позволи на Пике да работи над игровата си форма, която е в постоянен спад през последните 2-3 сезона. Очаква се и Томас Вермален скоро да попадне в стартовия състав и Енрике ще се окаже един от малкото треньори в Барселона през последното десетилетие, който разполага с широчина на състава в тази така невралгична зона за Барселона.

Слабата защита коства на Барселоа унижението с 0:7 от Байерн Мюнхен през 2013 година. Коства отпадането от Челси през 2012, когато лондончани имаха 3 положения в двата мача от полуфинала. Коства титлата през миналия сезон. Сега, Луис Енрике започна да изгражда своята империя от основата, а именно защитата. Бившият ас на клуба осъзна, че за да започне своя проект на "Камп Ноу", е задължен да обърне внимание на защитата.

Нито Пеп, нито Тито, нито Тата направиха нещо по въпроса в защита. Енрике се появи и унищожи досегашния модел и, засега, той носи 4-и пореден двубой без допуснат гол. А феновете на тима се питат тихо: "това ли е началото на нова ера на каталунска доминация"?