Бербатов се завърна с асистенция за победа в Шампионска лига

галерия:

снимка: БТА/AP

След 3-годишно прекъсване Димитър Бербатов отново чу химна на Шампионска лига от терена в официален мач при драматичния домакински успех на Монако с 1:0 над Байер (Леверкузен).

Въпреки че българският техничар не се разписа, той бе с основна заслуга за победния гол на Жоао Моутиньо в 62-ата минута, след като му предостави „на тепсия“ топката в наказателното поле и за португалеца остана най-лесното – да порази мрежата на Бернд Лено за 1:0.

Дебютът на родения в Благоевград нападател в ШЛ с екипа на новия му отбор дойде срещу един от бившите, с който дори стигна финала през 2002-ра година.

Монако пък направи завръщане на голямата футболна сцена, след като за последно игра през сезон 2004/05, отпадайки на осминафиналите. Седем от футболистите на Леонардо Жардим направиха дебюта си в най-силния турнир, а той самият имаше доста проблеми с изграждането на титулярния състав.

4113888Жардим бе принуден да преквалифицира Андреа Раджи в централен бранител и да го постави като партньор на Рикардо Карвальо, а младоците Лукас Окампос и Яник Ферейра-Караско подкрепяха Бербатов в типична схема 4-3-3.

Леверкузен заложи на най-доброто, с което разполага в схема 4-2-3-1, като нападението бе водено от капитана Щефан Кислинг. Зад него действаха Хакан Джалханоглу, Карим Белараби и Сон Хюн-Мин, който през уикенда отбеляза гол шедьовър при равенството 3:3 с Вердер.

Леверкузен заложи на типична за гост тактика с контраатаки, първата от които в 13-ата минута доведе до опасен изстрел встрани от вратата на Гонсало Кастро. Защитата на Монако бе хваната неподготвена, което бе знак за опасността от скоростни акции на „аспирините“.

Именно Кастро пропусна и другото отлично положение в актива на гостите преди почивката. Като цяло проблемът на Байер бе именно неточният мерник, докато убийствената ефективност на монегаските им заслужи аванс в средата на второто полувреме.

С първия точен удар в мача Жоао Моутиньо откри резултата в 62-ата минута след асистенция на Димитър Бербатов. Българският нападател по прекрасен начин сервира топката на пътя на връхлитащия халф и португалецът не сбърка на метри от голлинията – 1:0.

Така за разлика от мачовете си във френското първенство, този път Монако не само демонстрира ефективност в атака, но и се оказа достатъчно стабилен в защита, за да опази преднината си и да не регистрира попадение.

Леверкузен за пореден път през сезона до момента не успя да постигне победа заради изпуснати положения и неточни удари. Улисани в предни позиции в заключителните минути, „аспирините“ можеха и да допуснат още един гол, когато шанс се откри пред Караско, но той не намери целта.