Спорна дузпа лиши Лудогорец от абсолютна сензация на "Анфийлд" в Шампионска лига

галерия:

снимка: БТА/AP

Играчите на българския шампион Лудогорец бяха на път да сътворят истинска сензация в Шампионска лига, след като пропуснаха няколко страхотни положения при 0:0 срещу Ливърпул на „Анфийлд“, но в крайна сметка мърсисайдци стигнаха до минимална победа с 2:1 след епична драма в края.

Първото попадение в срещата падна в 82', когато Моци и Александров не издържаха на физическата мощ на Марио Балотели, който с кинжален удар в наказателното поле вкара. В 90' Дани Абало се възползва от брилянтен пас на Йонес Хамза и успя да финтира Миньоле за 1:1.

И точно 2 минути преди края на продължението, Александров върна спорен пас за Борян. Той допусна грешка и позволи на Борини да му отнеме. Край аутлинията той се опита да го блокира и италианецът се строполи на земята, а съдията отсъди много спорна дузпа. Джерард беше точен и донесе успеха на домакините.

Малко преди гола на БалотелиЛудогорецимаше невероятни шансове да поведе, а Роман Безяк уцели и греда. За съжаление, българският шампион не успя да материализира своите положения и да стигне до историческа първа точка за България в турнира.

4113901

Отличен дебют за гостите записа вратарят Милан Борян, който отрази няколко впечатляващи удари на Борини, Балотели и Стърлинг, а освен това командваше отлично своята защита и до фаталната 81' легендарните домакини нямаха чисто положение на „Анфийлд“. Въпреки грешката в края, той остава най-добрият играч на шампионите заедно с ЖуниорКайсара.

Ливърпул отправи двойно повече удари по посока на вратата на Лудогорец, но „орлите“ изглеждаха по-остри в нападение и с малко повече късмет можеха да измъкнат точка или 3 от „Анфийлд“.

Лудогорец не успя да се превърне в първия български отбор с точка в Шампионска лига, но стана първият ни тим с гол на чужд терен. Ливърпул пък се завърна с победа след 5-годишна пауза от най-комерсиалния клубен турнир.

4113913

Първо полувреме

Срещата почна в бързо темпо, а интересен факт е, че в първите няколко минути публиката на домакините беше тотално надвикана от възгласите "българи, юнаци", а Марио Балотели беше бурно освиркан при първите си отигравания.

На два пъти "орлите" пропуснаха добри възможности за контраатака по дясното крило, докато още в 5' Стърлинг изкара жълт картон на Александър Александров след атака отляво. Удари в първите минути обаче липсваха.

4113876

И докато в 14' Реал Мадрид поведе на Базел в другия двубой от групата, мърсисайдципродължиха да имат сериозни затруднения в организирането на своите атаки. Вместо това по-острият отбор изглеждаше Лудогорец. в 17' Кайсара комбинира с Александров и беше изведен по крилото, но острото му центриране не беше засечено от Безяк. Две минути по-късно Мисиджан отправи първи удар по посока на вратата на Миньоле, но защитник отби в корнер.

В 22' стана опасно пред вратата на Борян, който трябваше да се намеси решаващо. Балотели проби през петима и стреля, а отбитата топка попадна в Лалана. Той стреля мощно, но канадският страж спаси, а при последвалите добавки той отново се намеси. Съдията обаче отсъди засада малко след положенията за мърсисайдци.

4113879

Няколко минути по-късно се стигна и до първото спорно положение в срещата, когато Марселиньо проби в наказателното поле на Ливърпул и Ловрен го избута с ръка. Съдийски сигнал обаче не последва.

Последваха няколко удара отдалеч на играчите на БрендънРоджърс, като Морено и Балотели пробваха, но Борян нямаше проблеми. Стърлинг на няколко пъти беше изпуснат от защитата, но Моци и Александров успяха да го парират. В 36' Анисе пробва удар отдалеч след хубав пробив на Кайсара, но не успя.

В 39' дойде и чиста ситуация пред вратата на българския шампион. Пробив на Стърлинг завърши с пусната топка за Лалана пред малкия пеналт. Там обаче той се засуети и трите му удара бяха парирани от защитата - все още 0:0. При този резултат дойде и почивката.

4113880

Второ полувреме

Битката между двата тима беше подновена без смени в двата тима. Гостите почнаха леко припряно втората част и Хендерсън и Коутиньо пробваха по един удар отдалеч, но и в двата случая Борян нямаше проблем да улови топката. Първият случай, в който българите напуснаха своята половина се получи бърза контраатака отдясно, а Марселиньо получи пространство през центъра, но не успя да комбинира добре с Безяк.

Най-чистото положение в мача дойде в 52', когато Коутиньо насочи центриране към Манкийо. Мисиджан го изпусна и защитникът остана сам срещу вратаря, но прехвърлящият му удар мина над вратата. В ответната атака Кайсара получи по дясното крило и стреля отлично, но с още по-добър рефлекс Миньоле спаси. Безяк и Марселиньо не успяха да стигнат до добавка.

4113892

"Орлите" имаха по-малко шансове за атака през втората част, но при две ситуации домакините едва не се стигна до гол. На два пъти Кайсара не успя да изведе Марселиньо, а в 65' Безяк беше изведен между 3-ма и успя да стреля, но ударът му мина на сантиметри от горната греда на вратата на мърсисайдци. В същото време почнаха да се чуват викове "искаме гол" към българските футболисти, докато феновете на домакините почнаха да освиркват своите.

Роджърс пък пусна Борини на мястото на Лалана, както и Лукас на мястото на Коутиньо, които разочароваха сериозно. Това раздвижи играта на домакините и в 69' едва не се стигна до гол. Манкийо получи отдясно и центрира в наказателното поле, където Борини нанесе тежък удар с глава, но Борян спаси по страхотен начин.

4113916

Невероятен пропуск за Лудугорец дойде в 72', когато перфектна акция между Мисиджан и Марселиньо завърши с извеждащ пас за Безяк. Словенският национал остана сам срещу вратаря и стреля мигновено, но топката срещна страничния стълб. При добавката Минев не успя да уцели гредата - невероятна възможност и пропуск. Ливърпул отговори с удар с глава на Хендерсън, преминал на сантиметри от гредата.

В 81' "орлите" отново бяха близо до гол. Марселиньо беше изведен отдясно и нахлу в наказателното поле. Той финтира Морено и излезе сам срещу Миньоле, но Ловрен направи страхотен шпагат. Точно след тази атака домакините стигнаха до гол.

4113891

След атака отляво топката беше центрирана балонно в наказателното поле на българския шампион, където Балотели надигра Моци и Александров и с хубав удар направи Борян безпомощен.

В 90' обаче българският шампион стигна до гол. След прекрасен пас на Хамза Абалоуспя да изпревари Миньоле и да плъзне топката към вратата. Ловрен не успя да стигне до нея и Лудогорец изравни - 1:1 на "Анфийлд".

За съжаление обаче, в 92' Александров върна много спорно топката на Борян, който загуби топката от Борини. Канадският вратар настигна италианския нападател и тръгна да го спъва, но дръпна краката си. Той обаче излъга съдията, метна се театрално и успя да си спечели дузпа. Джерард изпълни точно и вкара за 2:1.


21:40 Двата отбора са на терена и се подготвят да започнат двубоя. За втори път химнът на Шампионска лига прозвуча при наличието на български отбор на терена.

20:57 Схемите на двата отбора

4113865

20:56 През миналия сезон Лудогорец игра в груповата фаза на Лига Европа. "Орлите" записаха три победи като гост. Ще продължи ли тенденцията?

20:41 И отборът на Георги Дерменджиев е ясен. Изненадата е една, и тя е включването на АнисеАбел в титулярния състав за сметка на Христо Златински. Новият вратар Борян също почва като титуляр, а схемата е 4-2-3-1: Борян, Минев, Моци, А. Александров, Кайсара, Абел, Дяков, Марселиньо, М. Александров, Роман Безяк, ВърджилМисиджан

20:30 Съставът на Ливърпул е ясен. Роджърс излиза в система 4-5-1. Миньоле, Манкийо, Ловрен, Сако, Морено, Хендерсън, Джерард, Лалана, Коутиньо, Стърлинг, Балотели

20:27 В навечерието на срещата английските журналисти са направили своето проучване върху играта на Лудогорец и масово играчите, които са откроени от състава на Георги Дерменджиев, са Роман Безяк, Марселиньо и ВърджилМисиджан. Триото в нападение беше в основата на силното представяне в Лига Европа през миналата година.

20:07 "Коп"-а е готов за мача. Феновете на Ливърпул подготвиха специална хореография, на която ще бъдат изобразени 5-те трофея в Шампионска лига.

4113864

19:50 Юношите на Лудогорец започнаха плахо участието си в Шампионска лига и за едно полувреме бяха победени от връстниците си от Мърсисайд. Ливърпул спечели с 4:0 срещата между двата отбора, като между 30-ата и 40-ата минута на мача "червените" отбелязаха 3 гола. Остават няколко часа, докато разберем дали мъжкият тим на разградчани ще успее да изненада своя именит съперник.

19:36 За 5-годишния период, в който Ливърпул не беше част от Шампионска лига, отборът остана 1742 дни без футбол на най-високо европейско ниво, смени 4 треньори, смени своя собственик и похарчи над 400 милиона паунда за нови попълнения, които да върнат отбора в "лигата на богатите".

19:28 Последният път, в който Ливърпул игра в Шампионска лига, беше преди 5 години, когато отборът завърши на трето място в групата си. От последния титулярен отбор в лигата единствено СтивънДжерард и Мартин Шкъртел са в отбора. Капитанът на мърсисайдци се очаква да почне титуляр срещу Лудогорец, докато централният бранител пропуска двубоя заради контузия.

Преди двубоя

"Анфийлд" е разпродаден за първия двубой в най-комерсиалния клубен турнир, като феновете са подготвили страхотна хореография, която ще представи 5-те трофея в надпреварата, спечелени от играчите на клуба през годините.

Ливърпул се е изправял 8 пъти срещу български отбори, като има 6 победи и две загуби от ЦСКА. Именно в последния си двубой срещу роден тим Ливърпул записа загуба с 0:1 от "червените" на емблематичния "Анфийлд" с гол на Валентин Илиев през 2005 година.

Лудогорец не е имал честта да се изправи срещу английски тим в официален мач, но срещу Евертън преди година и половина "орлите" изиграха силен двубой и записаха равенство 1:1 срещу водения тогава от ДейвидМойс тим.

Двата отбора попаднаха в една група още с отборите на Реал Мадрид и Базел, които тази вечер се изправят един срещу друг на "Сантяго Бернабеу" .

За английските медии Лудогорец се оказа един изключително екзотичен двубой, като точно преди двубоя ирландска медия представи материал "10 неща, които трябва да знаете за Лудогорец". КозминМоци пък е най-обсъжданият футболист, който придоби известност с прекрасните си спасявания на вратата срещу Стяуа. Материалът на "Телеграф" за него четете ТУК