Дерменджиев оптимист: Може пък да сме трети в групата

снимка: partizan.rs

Лудогорец ще излезе срещу най-големите имена в европейския и световен футбол – Реал (Мадрид) и Ливърпул. Жребият прати българския първенец в компанията на тези два отбора, както и на швейцарския Базел. И въпреки трудните съперници, наставникът на "орлите" Георги Дерменджиев е оптимист, че момчетата му имат сили да спечелят точки и дори да не са последни в групата, така че напролет да играят в минимум Лига Европа.

Дерменджиев даде интервю пред репортера на ТВ7 Филип Зуберски малко след тегленето на жребия в Монако.

- Отмина ли еуфорията от знаменитата победа над Стяуа?

- Еуфорията ще се задържи за един период, но трябва да сме реалисти и да сме наясно, че ни предстои още много работа. Нека да сме стъпили здраво на земята. Освен европейски мачове имаме срещи и от вътрешното първенство, където също трябва да печелим.

- Как видяхте двубоите с румънците отстрани?

- Доволен съм и от двата мача със Стяуа. И двете срещи ги изиграхме перфектно. Понесох критики за тактиката, но в крайна сметка се оказах прав. В първия мач главната задача бе да не допуснем гол, но за съжаление се пропукахме в самия край.

Във втория мач трябваше да отбележим ние и в същото време да не допуснем попадение. Справихме се и с двете. А освен това за 60-70 минути доминирахме над Стяуа. Трябваше да вкараме още голове, но се стигна до продължение и дузпи.

- Мина ли Ви през главата, че Лудогорец може и да не успее?

Всичко ми мина през главата. Още преди да започне мача очаквах, че голът може и да дойде по-късно и по-трудно. Но в крайна сметка той дойде. И не беше случаен, това са отработени неща.

- Как взехте решението Моци да пази?

- Първо искам да кажа, че преди да изгонят Владо Стоянов трябваше да изгонят играч на Стяуа. Не беше лесно решението за Козмин Моци. Но на тренировки се шегуваме и той е пазил тогава. Питах го дали ще застане и той отговори: "Веднага!" Владо вече беше минал покрай нас, така че го върнахме, за да му даде ръкавиците.

- Дадохте ли съвет на Моци преди дузпите?

- Той хвана всички ъгли. Вратарите му дадоха съвети, а аз му казах, че трябва да изчаква до края. Каквито и движения да прави, да изтърпи до самия удар, за да не им даде възможност да предугадят накъде ще отиде.

- Как отпразнувахте класирането?

- Подобаващо. И беше заслужено. Това е огромен успех. Момчетата изиграха голям мач, изиграха го много разумно. Всичките им действия бяха преднамерени, а не спонтанни.

- Успя ли Лудогорец да обедини футболните фенове в България?

- Много е добре, че български отбор ще играе в Шампионската лига. Този турнир се определя като равностоен на световното първенство от много светила във футбола. Идва Реал (Мадрид), това е добре за феновете.

- Кирил Домусчиев заяви, че "Дерменджиев не е идеален помощник-треньор, а идеален старши-треньор"...

- Благодаря за тези думи. Работим и гледаме да се справяме. Дано да станем първият български отбор, който ще вземе точки в Шампионската лига. Може и да стане така, че напролет да играем в Лига Европа.

- Реал (Мадрид), Ливърпул, Базел, каква беше първата Ви мисъл след жребия?

- Исках да ни се падна много силен отбор от първата урна. Защото така в България ще има еуфория, всеки ще иска да гледа такъв мач. Така и се получи – идва настоящият шампион на Европа. Ще играем срещу звезди.

- Как ще настроите футболистите си да играят еднакво добре на всички фронтове. Защото след мача с Локомотив (София), завършил 2:2, споделихте, че повечето от играчите са мислили за Стяуа.

- Това наистина се постига малко трудно. Но ние играем втора или трета година в сгъстен цикъл, имаме много футболисти, които мога да използвам. Европа изцежда емоционално и след това презареждането за "А" група наистина е доста трудно. Трябва да се опитаме да играем минимум на 90% във всеки мач в България.

- Има ли поставена цел за представянето ви в Шампионската лига?

- Още не сме коментирали цели и задачи.

- Какво искате да кажете на феновете, които ще дойдат на стадиона за големите мачове на Лудогорец?

- Винаги съм уважавал мнението на феновете. Те са реалният барометър. Но искам да обърна специално внимание на привържениците от Разград. Всички граждани тук живеят с Лудогорец. На стадиона идват цели семейства. Това радва футболистите, вдига им настроението. Няма бомби, димки, пушеци, за да се прекъсват срещите и играчите да се разсейват. Това е много хубаво.