Лудогорец срещу Реал Мадрид, Базел и Ливърпул в Шампионската лига

снимка: Guliver/Getty Images

Българският първенец Лудогорец изтегли отборите на Реал Мадрид, Базел и Ливърпул в днешния жребий за груповата фаза на Шампионската лига в Монако.

"Орлите" ще участват за първи път в историята си в груповата фаза на най-силния клубен турнир на континента, а днес съдбата им бе определена от ръката на германската легенда Карл-Хайнц Румениге, който ги изпрати в "смъртоносната" група B, където компания на Лудогорец ще правят два клуба с общо 15 европейски титли - 10 за Реал Мадрид и 5 за Ливърпул.

Базел пък е добре познат съперник на "зелените". През миналия сезон именно швейцарците спряха Лудогорец по пътя към групите на Шампионската лига, а в редиците на "синьо-червените" вече блести и името на националния бранител Иван Иванов.

Българският шампион бе в последната четвърта урна на жребия, а подобно на късмета на Левски от 2006 година, "орлите" изтеглиха някои от най-именитите и силни отбори в надпреварата.

Лудогорец стигна до историческо първо класиране в групите на Шампионската лига, след като снощи разградчани елиминираха по крайно драматичен начин румънския Стяуа след изпълнение на дузпи.

Любопитното е, че подобно на Левски отпреди осем години, Лудогорец също ще премери сили с действащия шампион на Европа. Тогава "сините" бяха в една група с носителя на трофея Барселона, докато сега Лудогорец ще има честта да се изправи срещу най-успешния тим в историята на надпреварата - Реал Мадрид.

Междувременно финалистът от миналата година Атлетико Мадрид попадна в една група с италианския шампион Ювентус, докато Барселона и ПСЖ също попаднаха в една и съща група - F. Впечатление прави още битката Арсенал - Борусия Дортмунд в група D, както и дуелът Байерн - Манчестър Сити, който ще бъде повторение на двете срещи от груповата фаза на миналия сезон.

Бившият капитан на България Димитър Бербатов и неговият Монако попадна в една от по-леките групи с Бенфика, Зенит и Байер Леверкузен, докато Спортинг на Симеон Славчев ще се изправи срещу Челси, Шалке 04 и Марибор. ЦСКА Москва на Георги Миланов е в компанията на Байерн, Манчестър Сити и Рома, което означава и почти невъзможна задача за "московските армейци" за продължаване напред в надпреварата.

Ето и пълния жребий за груповата фаза на Шампионската лига за сезон 2014/15:

Група А

Атлетико Мадрид

Ювентус

Олимпиакос

Малмьо

 Група В

Реал Мадрид

Базел

Ливърпул

ЛУДОГОРЕЦ

 Група С

Бенфика

Зенит Санкт Петербург

Байер Леверкузен

Монако

 Група D

Арсенал

Борусия Дортмунд

Галатасарай

Андерлехт

 Група Е

Байерн Мюнхен 

Манчестър Сити

ЦСКА Москва

Рома

 Група F

Барселона

Пари Сен Жермен

Аякс

АПОЕЛ

 Група G

Челси

Шалке 04

Спортинг Лисабон

Марибор

 Група H

Порто

Шахтьор Донецк

Атлетик Билбао

БАТЕ Борисов