Световните медии изумени от героизма на Моци

снимка: БТА

BBC, Daily Mail, Bild, Eurosport и сайтът на УЕФА са само част от световните медии, който се възхитиха от подвига на българският Лудгогорец, който се класира в групите на Шампионската лига след уникална драма в мача с Стяуа, и защитникът, превърнал се във вратар - Козмин Моци.

"Лудогорец (Разград) срещу Стяуа (Букурещ): Това, което звучеше като скучен мач, се превърна в един от най-грандиозните мачове в историята на Шампионската лига", пише Bild.

Немското издание сравнява движенията на Моци по време на дузпите с тези на Йенс Леман навремето като от онлайн изданието на вестника отбелязват, че румънецът не се е нуждаел от помощно листче, за да разгадава ъглите, в които играчите на Стяуа стрелят.

Eurosport пък пише следното за героя Козмин Моци: "Холивуд! Защитникът на Лудогорец Моци стана вратар при дузпите на тима си срещу Стяуа (Букурещ), след като титулярният пазител бе изгонен с червен картон. Той вкара един 11-метров наказателен удар и спаси 2 и така Лудогорец за пръв път ще играе в групите на Шампионската лига. Най-хубавата част? Моци дойде от Динамо (Букурещ)"! Медията пусна снимка на Моци с надпис "Холивуд!", която стана истинска сензация в социалните мрежи.

В руското електронно издание Sports футболистът на българския шампион е включен в традиционната рубрика "Герой на седмицата". В материала се посочва, че българският Лудогорец и румънския Стяуа, и 30-годишният Моци са направили един от най-удивителните мачове в историята на турнира Шампионска лига. Изанието го нарича "най-смелият от съотборниците си".

Класирането на шампиона на България Лудогорец за груповата фаза на турнира Шампионска лига е отразено и от уеб страицата на УЕФА. В материал под заглавие "Моци погреба Стяуа" сайтът разказва за драмата на Националния стадион "Васил Левски".

В него се отбелязва, че въпреки червения картон на Владислав Стоянов в края на допълнителното време защитникът Моци, който пое вратарските функции е бил напълно невъзмутим и е показал невероятен характер. Посочва се, че при наказателните удари румънецът е показал невероятни реакции.

Казва се, че двата тима са изиграли "мач с потресаваща развръзка, след който шампионът на България чака жребият за групите на турнира Шампионска лига", информира NEWS7.