Иван Иванов: Лудогорец имат болни амбиции, да си гледат А група

снимка: Булфото

Българският национал на Базел Иван Иванов пристигна заедно с делегацията на швейцарския шампион за мача с Лудогорец в Шампионската лига.

"Орлите" посрещат тима на Иванов в третия си мач от група В на турнира на Националния стадион "Васил Левски" в сряда от 21:45 часа.

Повечето футболисти на швейцарците не говориха пред медиите при пристигането си на летище "София" днес, а почти веднага се отправиха хотела си.

Иван Иванов, който в момента се възстановява от тежка контузия, обаче отдели внимание на родните журналисти и сподели очакванията си за утрешния мач. Той говори още за шансовете на Лудогорец и Базел в ШЛ и тези на националния ни отбор е квалификациите за Евро 2016.

Бранителят сподели и как върви възстановяването му, като отново защити Любослав Пенев от критиките по негов адрес, заявявайки, че България няма алтернатива за селекционер, ако иска да се класира за някой голям форум през следващите години.

"Колегите ми трябва да знаят срещу кого се изправят. Преди една година пак играхме - не вярвам толкова много да са се променили нещата. Аз не съм си говорил с тях, защото по принцип нямам допир с тях толкова често, ходя на стадиона веднъж в седмицата. Може би днес ще поговорим малко по-сериозно.

Лудогорец определено показва израстване. Говорих с треньорите и те са много изненадани от отбора на Лудогорец. Те показаха, че притежават изключителни аргументи и доста качествени футболисти. Очаква ни една битка и нека по-добрият отбор спечели", коментира Иван Иванов.

- Как върви твоето възстановяване?

“Рано е да се каже как върви. Все пак са минали 5-6 седмици от операцията. Важното е, че вече започвам да ходя самостоятелно. Не искам да давам някакви прогнози и изказвания как ще протича възстановяването ми, защото все пак това ми е втора операция. По-важното е, когато започна да тичам - да чувствам, че кракът ми е стабилен и че мога да го натоварвам.

- За националния отбор:

“Целта пред момчетата е, ако не директна промоция, то поне третото място, което дава право на бараж. Мисля, че имаме сили. Сега трябва да си вземем мача с малка, а по-важните срещи ще бъдат последните 3-4 в групата. Те ще решат всичко.

- Относно критиките към националния селекционер Любослав Пенев:

“Аз съм твърдо зад него. Няма какво да коментирам. За мен той е най-добрият вариант за национален селекционер и колкото повече Пенев се задържи начело - отборът ще има по-голям шанс да се класира на някое от големите първенства.

- Смяташ ли, че Лудогорец и Базел имат шанс за второто място в групата?

Ние (Базел) определено имаме шанс за второто място. Мисля, че сме фаворити за второто място. За Лудогорец вече казах, мисля, че те имат някакви болни амбиции да се класират на второ място.

Не ги подценявам, те са изключително добър отбор и това, което правят за България е супер. Според мен, обаче, е по-важно в момента е те да си гледат в първенството какво ще направят, а тези мачове са за престиж, опит, натрупване на самочувствие и следващата година да атакуват по-големи цели.

Определено ще ни бъде по-трудно срещу Лудогорец, защото срещу по-големите отбори се играе много по-лесно, като визирам най-вече английските отбори. Мисля, че срещу тях може най-лесно да постигнеш добър резултат. Сега се срещат два равностойни отбора, като Базел е малко по-опитен и вече има доста участия в тази надпревара. Затова давам и леко предимство на моя отбор. Прогнозата ми? Надявам се Базел да победи, мисля, че ще бием с 1:2”, прогнозира Иван Иванов.

- Как ще завърши предстоящото Вечно дерби между Левски и ЦСКА?

"ЦСКА е с класи над останалите отбори в България, като изключим Лудогорец. Не мисля, че ЦСКА ще има проблеми в дербито с Левски, освен ако сами не се бият", коментира Иван Иванов.