Буфон и Пирло с прекрасни спомени от Берлин (ВИДЕО)

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Ювентус се изправя срещу Барселона на Олимпийския стадион в Берлин днес от 21:45 часа във финала на Шампионска лига. Легендарното съоръжение „Олимпиащадион“ е било арена на редица бележити моменти в спорта и по всичко изглежда, че днешният дуел ще бъде поредното от тях.

Стадионът е построен за Олимпийските игри в Германия през 1936 година, когато канцлерът Адолф Хитлер не жали средства, за да опита да използва най-мащабния спортен форум като инструмент за нацистката си пропаганда.

Едни от най-известните мигове в историята на спорта се случват именно тогава, когато Джеси Оуенс печели златни медали пред погледа на Хитлер (повече за изумителния живот на спринтьора вижте в материала на Ангел Искрев НА ТОЗИ ЛИНК).

„Олимпиащадион“ е дом на Херта (Берлин) от 1963 година, като през 1974 и 2006 е арена на най-възловите мачове от световните първенства, ораганизирани в Германия. Именно поради тази причина двама от георите тази вечер – Джанлуиджи Буфон и Андреа Пирло – пазят страхотни спомени от съоръжението.

 4091186

Именно на него през 2006 Италия спечели четвъртата си световна титла след изпълнение на дузпи срещу Франция. Буфон и Пирло ще бъдат главни действащи лица и в днешния финал с Барселона, докато другият световен шампион от тогава в редиците на Юве, участвал в мача за титлата с Франция – Джорджо Киелини – няма да играе заради контузия.