Ще иска ли някой дузпи на финала в Шампионска лига?

снимка: Guliver/Getty Images

Нито Барселона, нито Ювентус биха желали финалът в Шампионска лига днес от 21:45 часа да бъде решен след изпълнение на дузпи. Причината е, че в исторически план и двата отбора са претърпявали поражения в мача за най-ценната титла, когато се стигне до рулетката на 11-метрови удари.

Най-пресни са негативните спомени на Ювентус, който при предишното си достигане на финал през 2003 година срещу Милан трябваше да отстъпи на 'росонерите' именно след изпълнение на дузпи (0:0 за 120 минути).

Тогава Давид Трезеге, Марсело Салайета и Паоло Монтеро пропуснаха от бялата точка за „Старата госпожа“, а точни бяха само Алесандро Бириндели и Алесандро Дел Пиеро. Сержиньо, Алесандро Неста и Андрий Шевченко реализираха за Милан и донесоха трофея на „росонерите“.

Юве все пак има един успех в Шампионска лига след изпълнение на дузпи – срещу Аякс през 1996 година след 1:1 в редовното време и продълженията съдбата на титлата се решава именно по този драматичен начин. Фабрицио Раванели е открил резултата за Ювентус, но Яри Литманен изравнява за Аякс.

На рулетката Едгар Давидс изпуска за холандците, а точни са Литманен и Арнолд Схолтен, преди Сони Силоой също да се провали. Всички изпълнители за „Старата госпожа“ са безмилостни – Чиро Ферара, Джанлука Песото, Микеле Падовано и Владимир Югович.

Барселона само веднъж в седемте си предишни появи на финал е трябвало да решава изхода от мача след изпълнение на дузпи. Това се случва през 1986 година срещу Стяуа (Букурещ), когато след 120 минути двата тима не си отбелязват голове.

Лакатуш и Балинт са точни за сърбите, което се оказва достатъчно, защото нито един от футболистите на Барса не може да прати кълбото в мрежата от 11-те метра – провалят се Алесанко, Педраса, Пичи Алонсо и Маркос.