Напук на всички прогнози България срази "селесао" като гост (ВИДЕО)

снимка: Булфото

Българският национален отбор поднесе една от най-големите изненади в контролните мачове преди началото на Европейското първенство и срази с 1:0 като гост един от претендентите за титлата на Евро 2016 – Португалия.

Единственото попадение в срещата реализира натурализираният бразилец Марселиньо, който по ряко срещан начин с прийоми от слалома и отлично пласиран удар прати кълбото зад вратаря на Олимпик (Лион) Антони Лопеш в 17-ата минута.

Нашият страж Владислав Стоянов има основна заслуга за постигнатата престижна победа, не само заради блестящите си спасявания от игрови ситуации срещу противникови удари (най-вече на Кристиано Роналдо), но и заради изявата си в 67-ата минута.

Тогава домакините получиха правото да изпълнят дузпа, но Роналдо отново не можа да преодолее от бялата точка стража на Лудогорец – както се случи в един от двата такива случая в срещите на „орлите“ с Реал Мадрид в групите на Шампионска лига.

След последното спасяване срещу Роналдо Владо Стоянов провокира трикратният носител на Златната топка да си говори сам край тъчлинията, а „лъвовете“ в крайна сметка дочакаха последния съдийски сигнал, за да се насладят на една от най-престижните си, но и заслужени победи.

Още в третата минута на Владо Стоянов му се наложи да направи фантастична намеса при удар от отлична позиция от десетина метра на Нани, който не можа да преодолее нашия страж. Първите 10-ина минути обаче се оказаха твърде трудни за "лъвовете" и те едвам оцеляха без инкасирано попадение. Малко след намесата на Стоянов се стигна до чисто положение на празна врата, опропастено с неточен изстрел на Роналдо, който не се възползва от центриране отляво и увисване на всички дефанзивни играчи на българския тим.

Българите също индикираха, че не се притесняват да организират атаки, макар и крайно епизодични, към противниковата врата. Най-опасният пробив по дясното крило завърши с прострелно центриране на Ивелин Попов, което Пепе едва не засече в собствената си мрежа.

Този момент показа, че португалците са разконцентрирани в защита и са уязвими при по-остри подавания в предни позиции. Българите изненадващо се възползваха от пропукване в противниковата отбрана, което изведе Марселиньо на добра позиция в пеналтерията. Натурализираният бразилец с умели движения на тялото елиминира двамата централни защитници и с лек, но точен удар прати кълбото в мрежата за 0:1.

0-1 Marcelinho Goal HD - Portugal VS...by Pathmanathan_Cumanan

Домакините очаквано се опитаха да върнат попадението, но единственият сериозен удар в рамките на следващия четвърт час бе отправен от фаул от Роналдо, при който Владо Стоянов се намеси убедително и октлони топката.

В 36-ата минута след изпълнение на корнер като по чудо Португалия не изравни резултата, след като първо удар на Нани с глава бе блокиран, а добавката на Рафа Силва прати топката успоредно на голлинията, но отново Нани я изстреля над вратата.

До края на полувремето "селесао" ораганизира още няколко стихийни атаки, които обаче не затрудниха българската защита и не застрашиха сериозно Стоянов - на почивката "лъвовете" се оттеглиха с аванс от 0:1.

Първото чисто положение след почивката бе създадено от българите, които продължиха да тормозят противниковата защита с отигравания с едно докосване. Марселиньо изведе Ивелин Попов отляво в наказателното поле, а капитанът чука леко назад за Александров, чийто изстрел обаче мина високо над напречната греда от около седем метра.

Роналдо отново опита без успех да преодолее Владо Стоянов от пряк свободен удар и с това се изчерпаха набезите на домакините в началните мигове да търсят изравнителен гол. Българският вратар отново бе привикан към действие от страна на съперника с нов опасен изстрел от страна на Рафа Силва, но за пореден път стражът на Лудогорец се прояви на висота.

В 65-ата минута Пепе центрира топката отляво, а Николай Бодуров откровено спря топката с ръка в наказателното поле и реферът съвсем резонно отсъди дузпа. Както се случи в един от мачовете между Реал Мадрид и Лудогорец обаче, Владо Стоянов парира удара на Роналдо от бялата точка и опази аванса на "лъвовете"!

Португалците не можаха да организират други добри шансове след пропуснатата дузпа, с изключение на отлично центриране от левия фланг на резервата Елизеу, което бе засечено над вратата от Нани с удар на около пет метра от голлинията.

В 86-ата минута Роналдо с отличен изстрел с глава провокира нова блестяща намеса от страна на Владо Стоянов, която прати португалската суперзвезда в тежки резмисли покрай тъчлинията след това - родният страж тотално отчая трикратния носител на Златната топка.